tentang SAYA...

Assalamualaikun,
salam buat semua...

selamat datang dan terima kasih diatas kesudian anda mengunjungi blog 1001resepi....blog ini saya tulis suka-suka aje...tujuan untuk mengisi masa lapang di samping mencatat pelbagai kisah dan cerita hari ke hari dalam kehidupan yang singkat ini....mungkin ia boleh dijadi kenangan dan rujukan buat anak-anak dan cucu saya kelak...InsyaAllah...

 (me and my darling hubby...location pinnacles, western australia...december 2011)

since usia dah setengah abad (dah tua dah ni, tapi rajin nak berblog lagi...:)....you can call me aunty ida or kak ida (kkida) atau ida sahaja (bagi yang seusia dengan saya)....saya seorang surirumah sepenuh masa...anak semua dah besar panjang belaka....so relax sikitlahkan....tu sebab boleh tulis blog tu....:)

my eldest daughter, Eka...dah nak kawin hujung tahun ni...bakal seorang arkitek...Insyaallah...:o)....second daughter, Hani...masih belajar dalam bidang profesional ICSA...third, Ajwad...belajar di London under fama scholarship...bidang ACCA, keempat Aiman, belajar bidang Accountacy, under UiTM program...dan yang bongsu sekali, Atmam masih sekolah di tingkatan dua...

(kanak-kanak riang...lokasi giant tree top walk, western australia...december 2011)

saya suka masak...bukan hobi sebenarnya...ia lebih kepada tanggungjawab sebagai surirumah dan ibu...jika tak masak nak makan apa hari-hari???...takkan asyik nak beli atau makan kat luar aje...:)

masak cara saya tak susah...tiada resepi tertentu...semua main agak-agak je...campak-campak je...janji ada lima elemen rasa tersebut...i.e...masin, manis, masam, pedas dan aroma yang terbit dari rempah ratus dan herba...InsyaAllah pasti sedap....:)

(trip to hangzhou, suzhou, shanghai...china...november 2011)

jika anda ingin tahu apa yang saya sediakan untuk keluarga hari-hari, layarilah blog ini....macam-macam ada....pelbagai resepi yang sedap (juga yang tidak sedap...hehe)...sesetengah resepi tidak ditulis secara detail kerana seperti apa yang saya katakan kat atas tadi...semuanya main agak-agak dan campak-campak aje....:)

so youall kena pandai-pandai sendirilah nak agak banyak mana nak letak garam, gula, perisa, asam, santan, rempah dan sebagainya....jadikan juadah yang saya sediakan itu sebagai panduan aje...InsyaAllah pasti ok..:)

(famili trip to delhi, agra, jaipur...india....december 2010)

Selain cerita masak dan resepi....saya juga suka untuk berkongsi cerita tentang catatan perjalanan kami ke merata tempat...dalam dan luar negara...jika ada kesempatan saya memang suka travel....jika ada lebih budget kami akan travel jauh sikit...ketika anak kecil dulu puas dah pusing keliling semenanjung...cuma masa tu tiada internet...so tiadalah  rekod atau cerita yang dapat saya abadikan...:)

InsyaAllah, saya akan terus menulis selagi termampu dan jika masa mengizinkan....harap anda tidak jemu melayan dan membaca cerita-ceriti saya di sini...muga ia boleh memberikan sedikit manafaat yang berguna buat kita bersama...:)

jika sudi sila tinggalkan komen anda dan InsyaAllah saya akan membalasnya...:)

terima kasih...
kkida@1001resepi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...