Sunday, April 8, 2018

My trip to Kashmir ~ day 2

old town of Srinagar

Assalam,
Tumpang tengah rajin baik tokma update cecepat kan...lol...

masjid
Hari kedua kami ke Sonamarg, 90km dari Srinagar...memang dah termasuk dalam list kkida utk melihat tempat itu...katanya cantik...

pokok buah apa tah...lupa dah tokma...:)
Jauh juga rasanya perjalanan kami...kerana jalan dua hala...dan tidaklah sebaik jalan kita...pemandu pulak macam stress ajer...tak friendly...tanya sepatah jawap sepatah...kali ni kkida guna kereta lain pula...salon yang ada aircon...hari pertama kereta takda AC, panas kemain dan hidung pun naik sakit dah sebab dok hidu asap...

lembah yang pastinya dilitupi salji yang tebal ketika musim sejuk
Pemandangan sepanjang perjalanan memang menakjubkan, gunung ganang yang masih dilitupi salji...cantik sungguh...Syukur sangat saya diberi kesempatan oleh NYA utk menikmati pemandangan seindah ini...Alhamdulillah...

pasar pagi dalam perjalanan ke Sonamarg...pekan kecil
Sepanjang perjalanan juga kami melalui beberapa pekan kecil...ada yang sempat tokma abadikan gambar...mereka dah tak hairan dengan pelancung...:)

Cuma mereka akan teruja bila tengok kita orang islam...

makcik-makcik beli buah-buahan


dear hubby mencari kacang utk kunyap-kunyap dalam kereta

perkampungan yang dikelilingi gunung-ganang


lebihan salji dan glacier
Bekas-bekas salji masih ada, namun cuaca dah semakin panas...berialah tokma hangkut baju tebal...lol...langsung tak pakai...len kali tak leh percaya dah pada ramalan cuaca...:(

dah berdua ajer...selpie jelah yang mampu...heeee

welcome to Sonamarg

Sunhanallah...cantik sungguh alam ciptaan MU Ya Allah...
Tempat ini menjadi tumpuan pelancung utk bermain salji...namun kena hire orang local sebagai tourist guide...

Kalau larat pilah panjat ke puncak gunung tu...mesti sangat indah pemandangan dari atas...tokma takat main kot bawah jelah...:)


dalam perjalanan pulang...sempat singgah ladang mustard
Sepanjang perjalanan pergi dan balik kami menikmat keindahan pemandangan gunung ganang yang sangat indah juga ladang pokok mustard yang menguning...memang sangat cantik...overall Kashmir memang cantik...

Apa yang saya lihat memang tidak mengecewakan...sebab itu Kashmir digelar Heaven on Earth...maybe betullah kot...

Foto-foto ini mengiakan apa yang saya katakan...namun melihat sendiri adalah yang terbaik jika benar-benar ingin menikmati keindahan bumi ini...

mustard

sungai yang mengalir dari pergunungan salji

gorengan

the other side of Dal Lake

Jalan sekeliling Dal Lake

malam mencari buah buahan...
InsyaAllah ada masa tokma update lagi...

Saturday, April 7, 2018

My trip to Kashmir ~ day 1


Assalamualaikum,
Lama sungguh kkida tak hupdet blog ini...sampai berhabok...:'(
Lately tokma not feeling goodlah...sakit tua kot...hehe...mood juga ke laut...malas giler...:)

Tapi kerana sayangkan foto yang kkida abadikan masa trip ke Kashmir baru-baru ni, maka kkida gagahkan juga utk share di blog ini...kerana Kashmir memang sangat awesome...one of my best destination ever...bukan europe, tapi Kashmir...sebuah daerah yang terletak di utara India...

Kashmir kini terbelah dua...sebahagian dalam Pakistan sebahagian dalam India...hati mereka juga memang sentiasa berduka dan terbahagi dua...antara suka dan duka...kalau nak cerita berkaitan hal ini memang sangat sensitiflah...oleh itu lebih baik saya ceritakan hal berkaitan keindahan mukabumi mereka sahaja...

awesome view dari pesawat ketika menghampiri Srinagar Airport

Angan-angan kkida nak ke Kashmir memang terpendam lama dah...tapi dek kerana macam payah jer nak ke sana disebabkan pergolakan negara itu...maka kkida simpan dalam hati...InsyaAllah satu hari ni jika ada rezki sampailah ke 'syurga atas dunia' itu...

Alhamdulillah pada 29march2018 tokma jejakkan kaki ke bumi Kashmir...:)
Trip selama 6 malam....namun dalam kegembiraan itu rupanya ada juga kedukaan dalam perjalanan tokma dan hubby...InsyaAllah nanti akan saya ceritakan...

Perjalanan dari airport ke hotel


Kashmir memang jauh berbeza dari bandar lain India, pekannye bersih, tak nampak sampah merata seperti apa yang saya lihat di Delhi, Agra, Jaipur, hyderabad dan Lucknow...mungkin kerana mereka Islam, maka mereka terapkan apa yang diajar oleh Islam, kebersihan sebahagian dari iman...:)


Perjalanan dari airport ke penginapan mengambil masa sekita 40 minit lebihkurang...sampai sahaja di penginapan (bed and breakfast) check-in solat dan lunch...sebelum keluar untuk sight seeing...

capati dan kari ayam ala Kashmiri for
lunch
 First destination...Pari Mahal

Dal lake...deretan houseboat...

Pemandangand dari Pari Mahal

Pari Mahal, sebuah taman Mughal yang terletak atas di lereng pergunungan Zabarwan...pemandangan Dal Lake dan Tulips Garden dapat dilihat dari sini...



 Tulips Garden

Tarikan pelancung sejak 2007...walaupun tak sehebat Tulips festival di Keukenhof, Holland...namun bagi saya yang pertama kali melihat banyaknya bunga tulip dan tak pernah sampai lagi ke Keukenhof (InsyaAllah ada rezki tokma akan sampai satu hari nanti...:)...nampak sangat cantik dan menarik...ditambah pula dikelilingi gunung-ganang...memang sangat beautifullah...:)

Nikmatilah keindahan foto-foto yang sempat tokma ambik ni...namun gambar tidak dapat menandingi kecantikan secara realiti...


tulips pelbagai warna, ada yang dah full bloom ada yang baru nak
 berputik...







kat sini bersepah sapa tu...artis yang hensem dan lawa tu...hehe

kekacang gamaknya...tokma suka lihat, tapi tak berani mencuba...
bukan mengada tapi takut perut kita yang tak mampu terima...


Selepas puas mengelilingi taman tulip...tokma ke Dal Lake dan naik shikara...iaitu sampan yang dihias cantik...sambil menikmati sate yang juga dijual atas shikara...Dal lake memang sangat terkenal bagi para pelancung...terdapat berpuluh deretan houseboat atas Dal lake...


keindahan Dal lake waktu senja...Allah SWT ciptakan bumi seindah ini utk kita nikmati...sambil terus memuji...

"maka nikmat Allah yang mana satukah yang mahu engkau dustakan"

InsyaAllah jika ada kerajinan tokma sambung lagi ye...ni baru day 1...:)