Wednesday, June 7, 2017

Sepuluh Ramadhan

Pasangan pengantin ini berfoto dalam kawasan Blue Mosque

Salam Ramadhan buat semua, Assalamualaikum,
since 1st Ramadhan kkida kurang sihat...maklumlah orang tua...hehe...

Batuk tak henti dan high fever. Setelah makan antibiotik, Alhamdulillah...

Kepala juga sakit sebelah minggu pertama. Jenuh picit dan urut. Akhirnya kkida ke Chiropractor....dan Alhamdulillah, mujur recover...

Redho dengan semua kesakitan, ujian Allah SWT. Sesungguhnya Allah maha pengasih dan penyayang kepada hambanya...jangan henti berdoa memohon yang terbaik dari Pencipta.

Hari ni rasa sihat sikit.
Dan baru teringat nak update blog yang sunyi ini...

Ye, blog tokma ni macam hidup segan mati tak mau...hehe...ada ke yang membaca blog ini, saya pun kurang pasti!!!

Mungkin gamaknya tiada lagi pembaca yang berminat utk baca blog ini kerana tiada lagi cerita yang menarik...

Hmmm....mungkin juga :)
takpalah kita tengok perkembangan seterusnya...bagi masa sikit lagilah kannn...

Blue Mosque

Foto-foto ni kkida ambil semasa bercuti ke Istanbul selama 5 hari pada october lepas...selepas trip ke Bosnia...ada banyak lagi foto...nantilah kkida edit dan share later...

Hagia Sophia

Ini kali kedua kkida ke Istanbul, kali pertama tahun 2014. Istanbul memang bandar tourist. Setiap inci bandar ini memang menarik dan berbaloi untuk dilawati. Bangunannye semua dibina ratusan dan ribuan tahun lalu...Sejarahnya panjang...

Oleh itu tak hairan ada orang yang berulang alik beberapa kali ke negara ini...travel sekali memang tak puas. Jika ada rezki kkida juga nak ke Turkey sekali lagi....InsyaAllah...

Inside Blue Mosque

Tuesday, May 23, 2017

"jangan pergi ke Iran" ~ part 2

Pelajar kolej mungkin yang kkida ketemu di Fir Garden,
Kashan, bila ajak ambil gambar masing-masing seronok kemain...:)

Assalam,
Sebenarnya kkida pun tak tau bagaimana nak relate my trip antara setiap entri, kerana terlalu banyak foto dan cerita di sebalik foto...oleh itu kkida main upload ajelah gambar ye....photo dan jalan cerita tiada kaitan....kkida add caption pada setiap photo...

anak ini kkida ketemu ketika menginap
 di rumah percutian Hamid, my driver :)

Pada hari kedua di Iran saya sekeluarga terbang ke sebuah bandar yang terletak di bahagian tengah negara tersebut, Shiraz.

Shiraz ini popular sebagai pekan penyair, terdapat beberapa tugu/makam penyair terkenal Iran di bandar Shiraz. Tapi kkida tak sempat gi satu pun...masa pendek...banyak sangat tempat nak dilawati dan semuanya pun macam perlu dilawati...hehe...

pakcik jual sayur di pasar basah di Fawman, Gilan Province

Kkida menginap dua malam di Shiraz di sebuah hotel traditional milik keluarga Hamid, my driver tulah...utk ke sana sini dalam bandar Shiraz kami minta hotel hantarkan dan balik selalunya kami naik teksi...

Hamid, dia ni kelakar sikit orangnye, dan malas mandi...lol

Kereta Hamid baru beli sebulan, memang sedaplah kita orang naik...bayarannya pun sedap gak...we paid USD100/perday/percar (2 kereta) for 9 days (kira sendirilah ye berapa tokma belanja utk kereta ajer...:')

Tapi nak selesa punya pasal, pejam mata...namun ada gak untungnya, dapat tengok banyak tempat dan travel jauh. Jika harap public transport, memang tak terdayalah nak travel sehingga 2K km for 9 days...kannn....

Iran ni negaranya sangat luas, lebih luas dari France tak silap tokma...bayangkan Tehran ke Shiraz ajer dah 1000km...tu sebab tokma fly, tak larat nak naik bus (8jam) atau keretapi yang makan masa sehingga (14 jam).

Masa penerbangan hanya 1 jam 20 minit...tokma tempah tiket dari Mahan Air, KL office. Tambang pesawat seorang dalam RM200 (one way). OKlah kan, jika naik bus USD25 tak silap...flight pun selesa dan ada refreshments (sandwich dan jus)

Hotel di Tehran dan Shiraz kkida tempat dengan menulis email kepada mereka. Untuk pengetahuan anda yg ingin travel ke Iran, majoriti hotel di Iran tiada dalam Booking.com, Agoda, etc...so anda kena google dan inquire sendiri melalui email...most hotel di Shiraz adalah tradisional house yang diubah suai menjadi hotel atau hostel...Taha Hostel milik keluarga Hamid adalah antara Hostel yang tinggi ratingnya di Shiraz...

Rose water yang dibuat dari bunga ros sebenar...
wangi dan sedap...

Dari Taha hotel baru kkida plan my next trip dan menempah hotel dan transport (minta tolong staf Taha hotel yang peramah itu...:)

Nantilah kkida share more details and photos ye...

Kueh ni adalah kueh tradisi Iran, dalamnya inti isi buah kurma

Di Shiraz kkida melawat beberapa tempat yang popular seperti Pink Mosque dan Eram Garden juga Bazaar...anda boleh google tempat-tempat ini untuk mendapatkan info lebih lanjut...

Mereka hidup dengan makan roti sehari-hari,
makanan ruji...dan ini adalah sejenis roti yang dihidangkan...
seperti bubble wrapkan...lol

Dah nak maghrib ni, nanti bila-bila kkida sambung lagi ye...InsyaAllah...

Saturday, May 20, 2017

"Jangan pergi ke Iran"

Golestan Palace, Tehran
IRAN?

Kenapa Iran?

Ye Iran...:)
tokma and the gang ke Iran...:)

Huissshhh...macamlah takda tempat lain nak gi awak ni...IRANNN...

Ye Iran...so what???


Jangan pergi ke Iran, OK...

Tapi tunggulah dulu sehingga tokma selesai menceritakan keadaan dan mengupload gambar-gambar sepangjang 12 hari di Iran, baru anda buat keputusan ok, samada nak gi ke tak ke Iran tuh!

Golestan Palace
Secara ringkas, kenapa Iran...
Saya beli tiket ke Tehran tahun lepas lagi, masa tu AA buat promo, harga tiket lebihkurang RM700+ seorang. Rasa cam murah je...maka belilah...masa tu beli utk hubby and me only...bebudak yg 3 orang tu belum beli lagi...

Sebenarnya dalam hati agak ragu-ragu juga. Nak pergi ke idak ke negara tersebut...mula-mula ingat nak transit jer kat Tehran...nak terus ke Bosnia sekali lagi...tapi bila pikir balik, banyaklah pulak halnya...payah nak transit, etc...maka mau tak mau proceed ajelah...tawakkal pada Allah...IRAN kami datang...lol...:)

Tehran Grand Bazaar
Beberapa bulan sebelum pergi beli pulak tiket utk Ajwad dan Atmam...dan Hani pun nak join sekali, maka jadilah kami berlima...:)

Untuk Malaysian, anda tak perlu visa utk melawat Iran kurang dari 14 hari. Lebih dari 14 hari kena visa USD10 tak silap saya(VOA). Tapi Insurance kena beli masa tiba. Ada kaunter jual Insurance sebelum keluar ke Imigresen. Harga Insurance Euro16 (lebih kurang) lupa dah...

Lepas beli insurance terus ke kaunter imigresen (cop pasport), ambik beg dan exit...senang benar prosesnya...


Namun sebelum itu, kenalah buat arrangement transport, hotel etc dari Malaysia, sbb jika naik AA sampai Tehran dah tengah malam, jika tak prepare awal mana nak tidor, jenuhlah pulak....tempat yang asing macam tu kenalah bersedia dari awal, kecualilah orang bujang, boleh je lepak kat airport sementara tunggu siang.

Kat exit ada kaunter jual simcard, boleh beli kat situ, tapi saya tak beli pun sebab tuan rumah homestay dah sediakan. Terus ajer naik kenderaan yang dia sediakan utk ke tempat penginapan. Sampai terus istirehat...

USD vs Riyal
Dan esok pagi barulah sembang dengan tuan rumah dan bertanya itu ini. Dia pun bagus, bagi macam-macam tips. Even tukar duit pun dengan dia. Rate ok. Simcard pun dah ada...

After breakfast, kami dihantar ke Golestan Palace...dan dari situlah pengembaraan kami ke negara yang sangat kontroversi itu bermula...


Golestan Palace ni cantik, luar dan dalam, tapi kkida lebih admire bahagian luar...tile dinding tu cantik. Memang mereka suka kepada lukisan dan bunga-bungaan. Sebab tu kat Iran banyak taman.

Masa sampai tu bunga tengah berkembang, hampir ke penghujung musim bunga, tapi masih cantik.

Alhamdulillah dengan rezki yang Allah swt berikan pada kkida kali ini...dapat jejakkan kaki ke negara ini....InsyaAllah kkida akan sambung lagi kisah my trip ke Iran ini ye....panjang perjalanan dan cerita musafir kkida kali ini...:)


second video about my trip to Iran, yang sempat tokma edit...:)

Thursday, May 18, 2017

Assalamualaikum...



Assalamualaikum,
Salam satu Malaysia, hehe...

kak ida kembali, hope anda jangan nyampah dengan kkida ye!!!
walhasilbalikasal...muahaha...

sayang blog tokma ni...diabaikan bertahun-tahun...pernah dua kali mendapat anugerah blog terbaik...apadaaaa...google pagerank pun masih ok...tak berganjak (5/10)...Alhamdulillah...


dah kenapa dengan kkida ni kan....ada blog yang popular satu masa dulu diabaikan...pergi buat blog lain...ngengada bebenar...

tak, sebenarnya kkida tengah syok membuat video pulak la ni....rasa cam lebih interesting pulak buat video...tak payah menaip.

Upload gambar, edit lebih kurang, dah jadi...siap ada lagu lagi...hehe....


btw, kkida akan cuba teruskan kedua-dua aktiviti yang kkida suka ni jika ada kelapangan, menulis memang kkida suka, walaupun tak pandai berbahasa....dan kkida juga akan share my video jika rajin mengedit...InsyaAllah...

Harap anda terus sudi baca tulisan kkida ni ye...dan berdoalah agar fikiran kkida tak bercelaru lagi...hehe...

Baru-baru ni kkida gi bercuti ke Iran selama 12 hari...ni video pertama yg sempat kkida edit...InsyaAllah jika ada kerajinan kkida akan edit more videos perjalanan kkida anak beranak ke Iran...and more photos and updates here...:)

Please komen "suka, suka, suka" jika suka kkida terus menulis kat sini...lol

Luv,
kkida aka tokma :)