Sunday, November 13, 2016

Xian Great Mosque


Salam,
kkida nak sambung cerita Xian....selepas pulang dari Bosnia dan Istanbul, seminggu kemudian kkida ke Xian bersama hubby (tiket beli setahun sebelum) oleh itu walaupun keletihan baru pulang dari Europe kkida gagahkan juga ke Xian...jika tidak burn gitu aje nanti...:)


Salah satu sebab kkida nak ke Xian adalah...nak ziarah sahabat muslim kita di sana...ramai orang Islam di Xian. Mereka telah islam lebih lama dari kita di Malaysia, lebih 1300 tahun lalu...dibawa oleh pedangang Arab dan Turki...kedua kkida nak jalan-jalan cari makan kat Muslim Quater yang popular (kkida dah share photos sebelum ni) itu dan ketika nak ziarah masjid tertua di China ini...iaitu Great Mosque...


Atas ni photo landscape masjid ini...kawasan seluar dua ekar...sebenarnya sebahagian besar kawasan adalah taman atau laman masjid...ruang solat taklah besar sangat...

Biarlah foto-foto ini menceritakan wajah sebenar masjid ini dan jemaah-jemaah mereka yang sempat kkida rakam...#sekadarperkongsian #jjcm


Photo atas adalah pintu gerbang utama untuk masuk ke kawasan masjid...


Sebuah kawasan lapang depan dewan solat...ruang ini juga mungkin digunakan utk solat jika dewan solat penuh terutama jika solat raya...etc...


 Senibina sejak dulu lagi...cantik...


Jemaah baru keluar dari ruang solat selepas solat zhor...kkida pun tak melepaskan peluang mengambil gambar...


Ruang solat yang cantik...


Ada banyak lagi photos, later kkida will share ye...InsyaAllah...:)



Dan ini adalah video yang kkida edit...

5 comments:

  1. subahanAllah cantiknya ;)
    bila lah peluang kite nak pi sane , insyaAllah ade peluang kami sampai .

    ReplyDelete
  2. saya pernah kesana tahun 2011.
    puas hati dan sgt best

    ReplyDelete
  3. saya mintak izin download gambar pintu gerban menuju ke masjid.

    saya dah download.

    kalau tak diizin tolong hubungi saya di:

    http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  4. maaf,
    saya belum download lagi.

    ReplyDelete