Monday, October 31, 2016

Xian muslim quater


Assalam,
cerita Bosnia baru bermula kini kkida share pula foto recent trip kkida ke Xian. kkida nak share photos ajer...nanti later kkida akan story sikit ye...:)

Plan untuk ke Xian lama dah kkida rancang, tahun lalu...beli tiket masa sale...murah dua orang baru RM800 lebih. Kemudian anak kkida Aiman nak ikut...ambik tiket utk dia...mahal pula...RM1300+ termasuk luggage. Namun bukan rezki Aiman utk ikut mama n ayah....dia tiba-tiba nak ke Dublin pula utk sambung belajar...maka burn ajelah tiket Man kerana tak mungkin AA nak refund balik...:(

Tapi takpalah...itulah rezki namanya....dah memang termaktub duit itu bukan kita punya dan bukan rezki Aiman nak ikut mama...:)


Xian muslim quater sangat luas...berlorong-lorong...boleh sesat...tapi yang bestnye, cara mereka setting tempat itu sangat menarik, lampu-lampu kiri kanan jalan, makanannya yang variety...memang best sangat...:)

Selama lima hari di sana, setiap hari hubby and me berulang alik ke tempat tersebut. Mencari makan. Overall Xian senang nak makan...di keliling hotel penginapan juga ada banyak kedai makan muslim.


Mereka banyak makan daging terutama lamb and beef...terdapat banyak stall yang menjual makanan berasaskan lamb and beef...mee sup, sate, roti inti daging...etc...kalau orang yg jenis vegetarian tu memang tak sesuailah tempat ni...


Roti adalah makanan ruji...mereka kurang makan nasi...ada pelbagai jenis roti dan depa susun atas meja camtu je...hehe...tanpa beralas dan bertutup :)


Pelbagai jenis manisan dan kueh mueh...yang sangatlah manis...


Kepak ayam yang sedap, di panggang...rasanya pedas dan sedikit manis...

Bawah ni pula kkida sempat makan beriani kambing, Uygyur stail...nasinya lembut...kambing tu juga sangat lembut hampir lerai dari tulang...(dah meleleh ayag lioq ni...)


Jalan jalan cari makan di Muslim street mesti beberapa hari, tak boleh dtg hanya untuk jengah ajer...jika boleh kena cuba all food kat situ...ada bermacam jenis dan rasa...ada yang sesuai dengan tekak kita dan ada yang tak boleh nak telan langsung...hehe...

Satu lagi yang interesting about Muslim street ini adalah penjualnya...comel dan kacak terutama yang berdarah Arab Turkey...mereka dah bercampur aduk darah dan keturunan...ada yang langsung tiada rupa cina...pelik gak kkida tengok...:)


Bawah ni kkida panggil sate kambing....isi kambing di cucuk pada batang kayu dan dibakar sambil terus ditabur dengan rempah ratus yang sangat special...memang sedap...kkida bagi 9/10 untuk makanan ini...


Walnut...and nuts...variety...mereka kaya dengan kekacang...


hidangan ini mereka panggil jelly, but friendly speaking...kkida tak boleh nak makan...kebas rasa lidah...hubby juga...akhirnya kami tinggalkan atas meja....bila tengok depa makan kemain selera terasa pelik juga...huhu...ke kkida yang pelik...lol

#sayajakun


Pisang goreng...jap kkida nak compare dengan pisang goreng kita...hik hik

ye...InsyaAllah goreng pisang kita jauh lebih sedap...Alhamdulillah...depa just goreng pisang biasa yang di coated dengan breadcrumb...so, nothing special...(banyak komplen kan kkida ni...:)


Banyak lagi photo Xian...nanti kkida tambah/share lagi kat sini ye...:)



Video Xian muslim quarter yang kak ida edit sendiri...enjoy...

3 comments:

  1. AL salam alaykum. Menariknya tengok makanan pagi-pagi ni...
    Yg pasal tiket tu, boleh request utk Airport Tax refund, tapi kena isi E-form la.

    ReplyDelete
  2. saya juga pernah ke Xi'an . bandar yg cantik , mmg tempat org islam yg tersohor kalau ke China.
    ,makanan yg best2 semuanya . tu yg pagi2 dah bedal dim sum

    ReplyDelete
  3. adeiii , terliuq tgk makanan ;)
    pray me to visit there ;) insyaAllah .

    ReplyDelete