Sunday, October 30, 2016

my trip to Bosnia


Assalam,
lama kkida tak update blog...:P

ada ke yang tertunggu kkida update blog ini...hehe...jika ada terima kasih...

bulan oktober hampir meninggalkan kita...juga tahun 2016. Tahun ini banyak juga kkida travel...dan terasa ingin share pengalaman kkida itu dengan pembaca blog ni (yang seperti tak bermaya...:)

yelah, biasalah...mula-mula jika kita suka memang macam tak cukupkan...lama-lama seperti terlebih pulak hingga nak termuntah...lol


Tahun 2016 paling banyak kkida travel, Alhamdulillah...bermula dari Bangkok, kemudian ke Tokyo, Bogor, Aceh, Bandung, Osaka, Bosnia Hercegovina dan Dubrovnik dan subuh tadi kkida and hubby baru sampai dari Xian...bulan december ni tak tau lagi nak ke mana, tapi rasa seperti keletihan sangat dah ni...:)

Kkida nak share sikit-sikitlah kesah jjcm dan jjcucimata kkida tu...mana yang boleh...since tukar modem dan komputer baru ni, setting dah lain, terasa leceh sangat nak edit dan upload gambar, tu yg buat kkida malas sangat nak menulis blog tu...terkial-kial...

Banyak gambar dan video yg sempat kkida rakamkan sepanjang perjalanan, jika boleh nak share semua...sekadar perkongsian bagi yang berminat nak lihat dan baca, juga bagi mereka yg mencari info dan idea utk travel...this is my passion, bukan kkida jer,  ramai lagi di luar sana yg suka travel...

Allah SWT jadikan bumi ini indah utk hamba-hambanya melihat dan menilai betapa hebat ciptaanNYA...lihat dengan mata dan hati, baru kita sedar betapa kerdilnya kita ini...dan bersyukurlah atas ni'mat yg Allah SWT sediakan dan berikan kepada kita...

Bosnia sangat indah, namun di sebalik keindahan ini terdapat kisah sedih dan duka yg dialami terutama bagi sahabat kita beragama islam, bila kkida melihat kesan-kesan yg ditinggalkan oleh pihak yang menzalimi Bosniaks (panggilan utk islam bosnia)...terasa akan kepayahan dan sengsara yang mereka lalui selama beberapa tahun dalam kancah peperangan...:'|


kkida ingin upload banyak gambar lagi...InsyaAllah jika diizinkan...photo-photo yang kkida upload ini kkida pick randomly...susah sikit nak pilih-pilih ikut thema atau tarikh...tokma buta IT...hik hik...:)


Kubur besar mangsa kekejaman Serb...rata-rata kkida lihat pada batu nisan ramai yang berusia 20an dan 30an semasa kejadian...budak muda...dari cerita owner hotel kkida menginap, peratusan kelahiran bayi muslim sangat kurang sekarang, mereka masih dalam ketakutan dan trauma...takut kejadian yang sama berulang lagi...Nauzubillah, minta Allah SWT jauhi dan selamatkanlah bumi islam Bosnia dari kekejaman manusia yang zalim dan tamak itu...macamlah depa ajer yang nak hidup atas bumi ini...


Pasar ini menyaksikan tragedi sedih...dua kali dibom dan ramai yang mati...kejadian bom yang kedua membawa kepada tamatnye keganasan musuh di bumi Bosnia...namum lebih dari sebelas ribu hilang nyawa...ibu kehilangan anak dan cucu, anak-anak kehilangan ibu bapa dan adik beradik...mereka yang masih hidup yang melalui saat peperangan masih trauma dengan peristiwa itu...melainkan anak-anak yang lahir tahun 90an...mereka tak tau apa-apa...tau nak enjoy ajer...:)


antara bangunan yang menjadi mangsa penembak curi...ramai yang mati di kawasan ini...:'/


Kkida hanya ke Sarajevo, Mostar, Travnik dan Jajce di Bosnia dan melencung masuk ke Dubrovnik di Croatia...selepas 8 malam di BiH kami ke Istanbul selama 5 malam...nantilah kkida sembang lagi ye...InsyaAllah...:)

3 comments:

  1. salam ziarah kak..

    subhanallah... Bosnia antara negara dalam anganan yg saya teringin nak pergi wlupun x tau bila..bila tgk gambar... mata terpaku pada gambar kubur terbesar tu..sedih..sebab...zaman tu saya baru sekolah menengah..tp tau kisah2 peperangan masa tu..arwah ayah selalu cerita... dan tgk kat tv... besarnya penderitaan dorg masa tu.. semoga syurga buat semua yg dah syahid.. :'(

    ReplyDelete
  2. welcome home kak ida ...suuuuuka sangat tiba2 pagi ni kak ida muncul setelah sekian lama..rasa kembang semangkuk hati n berbunga2 gitu...tokse lah jd silent reader nak jd reader yg berkata2 pulak..enjoy baca tulisan kak ida..TQ

    ReplyDelete
  3. semoga warga Islam Bosnia akan terus bangkit dan teguh imannya seteguh bumi Bosnia yang telah bermandikan darah rakyatnya .

    ReplyDelete