Monday, October 31, 2016

Blagaj Tekija ~ Bosnia


Assalam,
kkida tengah rajin ni, sebenarnya kak ida nak tengok balik gambar-gambar ni dan mengingati keindahan tempat yang pernah kkida jejakkan kaki semasa di Bosnia, dan cara terbaik adalah memilih gambar yang terelok dan upload ke sini...later bila teringat boleh jengah ke mari...more to personal interest actually...:)


Blagaj Tekija tempat yang harus dilawati jika ke Bosnia...dalam 20 minit memandu dari Mostar...tempatnya cantik...ada bangunan lama di permulaan terbitnya mata air...boleh search lebih detail mengenai tempat ini di internet....tokma malas nak tulis...:)


apa yang kkida nak share ialah kejernihan sungai ini...tempat ni sesuai utk kita beristirehat sambil menikmati lunch...makanannya memang mahal...tapi sekali-sekala makan tepi sungai yang indah ini tak apalah kan :)


We had heavy lunch and plenty of food...main dish adalah seafood yang dibakar dan digoreng...


sebelum makan ambik gambar dulu...orange juicenye sedap...terlampau banyak kentang, depa suka makan kentang dan roti, nasi kurang...dan memang tiada makanan pedas...


kaya dengan buah zaiton dan cheese...itu adalah salad mereka...kurang daun hijau...


Bosnia bukanlah negara yang susah dilawati, memandu juga senang di sini, cuma kena biasakan bawa belah kiri, jalannya tak sesibuk negara kita, kurang kenderaan juga lori...kkida sewa kereta di airport Sarajevo, jumlah termasuk insurans dalam RM1200 untuk 8 hari...minyak tak mahal sangat, macam negara kita juga...


video yang saya edit sendiri, Blagaj Tekija, cantik tempat ni...angan-angan kkida jika dipanjangkan umur dan murah rezki ingin ke Bosnia sekali lagi...bumi yg agak asing bagi majoriti kita sebelah sini...percayalah anda akan jatuh cinta dengan Bosnia...jika ada rezki dtglah ke sini...cara paling mudah, fly to Sabiha Gokcen airport, Istanbul dan naik pesawat Pegasus ke Sarajevo. Book hotel tru Booking.com atau lain-lain website yg anda familiar, boleh sewa kereta jika berani drive belah kiri...tapi Sarajevo bandar kecil, mudah memandu di sini...:)

Xian muslim quater


Assalam,
cerita Bosnia baru bermula kini kkida share pula foto recent trip kkida ke Xian. kkida nak share photos ajer...nanti later kkida akan story sikit ye...:)

Plan untuk ke Xian lama dah kkida rancang, tahun lalu...beli tiket masa sale...murah dua orang baru RM800 lebih. Kemudian anak kkida Aiman nak ikut...ambik tiket utk dia...mahal pula...RM1300+ termasuk luggage. Namun bukan rezki Aiman utk ikut mama n ayah....dia tiba-tiba nak ke Dublin pula utk sambung belajar...maka burn ajelah tiket Man kerana tak mungkin AA nak refund balik...:(

Tapi takpalah...itulah rezki namanya....dah memang termaktub duit itu bukan kita punya dan bukan rezki Aiman nak ikut mama...:)


Xian muslim quater sangat luas...berlorong-lorong...boleh sesat...tapi yang bestnye, cara mereka setting tempat itu sangat menarik, lampu-lampu kiri kanan jalan, makanannya yang variety...memang best sangat...:)

Selama lima hari di sana, setiap hari hubby and me berulang alik ke tempat tersebut. Mencari makan. Overall Xian senang nak makan...di keliling hotel penginapan juga ada banyak kedai makan muslim.


Mereka banyak makan daging terutama lamb and beef...terdapat banyak stall yang menjual makanan berasaskan lamb and beef...mee sup, sate, roti inti daging...etc...kalau orang yg jenis vegetarian tu memang tak sesuailah tempat ni...


Roti adalah makanan ruji...mereka kurang makan nasi...ada pelbagai jenis roti dan depa susun atas meja camtu je...hehe...tanpa beralas dan bertutup :)


Pelbagai jenis manisan dan kueh mueh...yang sangatlah manis...


Kepak ayam yang sedap, di panggang...rasanya pedas dan sedikit manis...

Bawah ni pula kkida sempat makan beriani kambing, Uygyur stail...nasinya lembut...kambing tu juga sangat lembut hampir lerai dari tulang...(dah meleleh ayag lioq ni...)


Jalan jalan cari makan di Muslim street mesti beberapa hari, tak boleh dtg hanya untuk jengah ajer...jika boleh kena cuba all food kat situ...ada bermacam jenis dan rasa...ada yang sesuai dengan tekak kita dan ada yang tak boleh nak telan langsung...hehe...

Satu lagi yang interesting about Muslim street ini adalah penjualnya...comel dan kacak terutama yang berdarah Arab Turkey...mereka dah bercampur aduk darah dan keturunan...ada yang langsung tiada rupa cina...pelik gak kkida tengok...:)


Bawah ni kkida panggil sate kambing....isi kambing di cucuk pada batang kayu dan dibakar sambil terus ditabur dengan rempah ratus yang sangat special...memang sedap...kkida bagi 9/10 untuk makanan ini...


Walnut...and nuts...variety...mereka kaya dengan kekacang...


hidangan ini mereka panggil jelly, but friendly speaking...kkida tak boleh nak makan...kebas rasa lidah...hubby juga...akhirnya kami tinggalkan atas meja....bila tengok depa makan kemain selera terasa pelik juga...huhu...ke kkida yang pelik...lol

#sayajakun


Pisang goreng...jap kkida nak compare dengan pisang goreng kita...hik hik

ye...InsyaAllah goreng pisang kita jauh lebih sedap...Alhamdulillah...depa just goreng pisang biasa yang di coated dengan breadcrumb...so, nothing special...(banyak komplen kan kkida ni...:)


Banyak lagi photo Xian...nanti kkida tambah/share lagi kat sini ye...:)



Video Xian muslim quarter yang kak ida edit sendiri...enjoy...

Sunday, October 30, 2016

my trip to Bosnia


Assalam,
lama kkida tak update blog...:P

ada ke yang tertunggu kkida update blog ini...hehe...jika ada terima kasih...

bulan oktober hampir meninggalkan kita...juga tahun 2016. Tahun ini banyak juga kkida travel...dan terasa ingin share pengalaman kkida itu dengan pembaca blog ni (yang seperti tak bermaya...:)

yelah, biasalah...mula-mula jika kita suka memang macam tak cukupkan...lama-lama seperti terlebih pulak hingga nak termuntah...lol


Tahun 2016 paling banyak kkida travel, Alhamdulillah...bermula dari Bangkok, kemudian ke Tokyo, Bogor, Aceh, Bandung, Osaka, Bosnia Hercegovina dan Dubrovnik dan subuh tadi kkida and hubby baru sampai dari Xian...bulan december ni tak tau lagi nak ke mana, tapi rasa seperti keletihan sangat dah ni...:)

Kkida nak share sikit-sikitlah kesah jjcm dan jjcucimata kkida tu...mana yang boleh...since tukar modem dan komputer baru ni, setting dah lain, terasa leceh sangat nak edit dan upload gambar, tu yg buat kkida malas sangat nak menulis blog tu...terkial-kial...

Banyak gambar dan video yg sempat kkida rakamkan sepanjang perjalanan, jika boleh nak share semua...sekadar perkongsian bagi yang berminat nak lihat dan baca, juga bagi mereka yg mencari info dan idea utk travel...this is my passion, bukan kkida jer,  ramai lagi di luar sana yg suka travel...

Allah SWT jadikan bumi ini indah utk hamba-hambanya melihat dan menilai betapa hebat ciptaanNYA...lihat dengan mata dan hati, baru kita sedar betapa kerdilnya kita ini...dan bersyukurlah atas ni'mat yg Allah SWT sediakan dan berikan kepada kita...

Bosnia sangat indah, namun di sebalik keindahan ini terdapat kisah sedih dan duka yg dialami terutama bagi sahabat kita beragama islam, bila kkida melihat kesan-kesan yg ditinggalkan oleh pihak yang menzalimi Bosniaks (panggilan utk islam bosnia)...terasa akan kepayahan dan sengsara yang mereka lalui selama beberapa tahun dalam kancah peperangan...:'|


kkida ingin upload banyak gambar lagi...InsyaAllah jika diizinkan...photo-photo yang kkida upload ini kkida pick randomly...susah sikit nak pilih-pilih ikut thema atau tarikh...tokma buta IT...hik hik...:)


Kubur besar mangsa kekejaman Serb...rata-rata kkida lihat pada batu nisan ramai yang berusia 20an dan 30an semasa kejadian...budak muda...dari cerita owner hotel kkida menginap, peratusan kelahiran bayi muslim sangat kurang sekarang, mereka masih dalam ketakutan dan trauma...takut kejadian yang sama berulang lagi...Nauzubillah, minta Allah SWT jauhi dan selamatkanlah bumi islam Bosnia dari kekejaman manusia yang zalim dan tamak itu...macamlah depa ajer yang nak hidup atas bumi ini...


Pasar ini menyaksikan tragedi sedih...dua kali dibom dan ramai yang mati...kejadian bom yang kedua membawa kepada tamatnye keganasan musuh di bumi Bosnia...namum lebih dari sebelas ribu hilang nyawa...ibu kehilangan anak dan cucu, anak-anak kehilangan ibu bapa dan adik beradik...mereka yang masih hidup yang melalui saat peperangan masih trauma dengan peristiwa itu...melainkan anak-anak yang lahir tahun 90an...mereka tak tau apa-apa...tau nak enjoy ajer...:)


antara bangunan yang menjadi mangsa penembak curi...ramai yang mati di kawasan ini...:'/


Kkida hanya ke Sarajevo, Mostar, Travnik dan Jajce di Bosnia dan melencung masuk ke Dubrovnik di Croatia...selepas 8 malam di BiH kami ke Istanbul selama 5 malam...nantilah kkida sembang lagi ye...InsyaAllah...:)