Thursday, July 14, 2016

aidilfitri holiday with family ~ bandung

semua ada...:)

Salam, tengah rajin baik update....esok belum tentu...hehe...

Raya ketiga iaitu Jumaat subuh kkida anak beranak bertolak ke KLIA2 utk ke Bandung...sebelum ni belum pernah kemana-mana cuti raya....hanya di rumah menunggu tamu....kali ni kkida ajak hubby dan anak-anak pergi makan angin...cemuih dah rasanya dok melangut menunggu tamu kat rumah...lol...

InsyaAllah tahun tahun mendatang jika ada umur akan menjadi aktviti kami sekeluarga...iaitu jenjalan makan angin semasa cuti raya...:)

cafe yg kkida nak gi sangat tu ditutupi oleh gambar2...cuti raya 

Mula-mula kkida bercadang nak ke Padang dan Bukittinggi sehari sebelum raya....cadang nak cuba raya kat negara jiran...tapi bila kkida google keadaan trafik di Bukittinggi...langsung cancel...apataknya depa punya jem 10 kali lagi teruk dari kita....dah le hotel pun semua penuh....maka kkida pun tukar plan dan ajak famili gi Bandung je lepas raya...ambik tiket flight dan hotel 2 bulan sebelum raya...:)


Seronok juga jenjalan reramai sekali sekala biarpun letih mengelola itu ini...yelah semua itenarari kita yg kena plan...depa ikut je...

Apakah tujuan ke Bandung?
selain nak shopping sikit2 mestilah nak #jjcm

so marilah kkida share gambor makanan jika youall tak kesah ye....bukan nak eksyen sajer suka-suka nak tayang...haha...jangan marah...

sebelum gi Bandung kkida dah survey lebih kurang mana nak cari tempat makan....ada banyak sebenarnya...yelah penduduknya ramai, maka tempat makannya 10 kali lebih banyak dari kita...

dan salah satu yg kkida nak cuba sangat ialah kedai ni...namanya Dancing Crab atau ketam menari...hehe...menari atas meja...sebab cara makannya main tebar atas meja...lol...cookingnya not bad...sedap...harganya bolehlahhhhh....malas nak komen....makan asal kenyang ok...:)

stail orang sekarang makan, tabur atas meja

sedap

Hubby kkida memang orang kampung, dan dia memang pantang jumpa bubur kacang...suka sajer...dua kali ulang Jalan Braga ni sebab tokayah nak makan bubur kacang ijo campur bubur ketan itam campur santan...sedap dan manis...


abang ni jual bubur tolak kereta sorong, jangan risau tahap kebersihan 9/10...sangat bersih ok....sebelum beli kkida dah perhatikan dengan teliti...hehe...


Yg bawah ni pula restauran makanan sunda....tengoklah lauk pauknya...dah lebih kurang cam restoran sambal hijau....tapi kkida kureng gemarlah...cara cookingnya tu...semua main goreng2 dan manis...sorry yek! akak bagi 6/10 aje...:)

nasi yg color gelap tu keraslah dik....tercekik tokma makan...hmmmm


Antara tujuan nak ke Bandung sebab nak pergi balik kat floating market kat Lembang sebab nak makan nasi timbel....yg ni memang tokma gemar...yummm...mana nak cari kat KL ni....huhu...

sedap ikan goreng ni, terutama sambal cicah tu...
Sebenarnya tujuan kkida nak ke Jalan Braga sebab nak minum kat kedai kopi yang femes tu...namanya Sumber Hidangan...tapi rupanya tutup...hari isnin baru buka...frust tokma...nampaknya nak kena dtg Bandung lagilah....huhu...


Deretan kedai Jalan Braga....kedai zaman colonial lagi....rekabentuk zaman belanda...kalau youall dtg Bandung jgn asik nak gi Pasar Baru aje ye...dtg sini...mesti youall suka...cafe pun banyak...


Kampung Daun femes dari dulu lagi dikalangan orang Malaysia...restoran bersila...memang menarik...tapi kkida tak pernah makan kat sini lagi...takat minum dan makan kueh mueh ajer...sebab dah makan nasi timbel...


Ok...kkida nak share dgn anda mengenai bagaimana kkida travel kali ini....since kali ni kkida jalan dengan famili dan ramai...anak cucu sekali...so kkida ambik van besarlah...12 seater...kawan hubby rekomen...

Pak Gunawan...ini phonenya jika ada yg tengah mencari transport Bandung (+62 812 2021-2448)
Boleh ws/call dan negotiate sendiri harga dan jenis kenderaan.

Oklah, kkida berenti dulu....jika nak sembang sampai pagi esok pun tak habis...hehe....InsyaAllah lain kali jika ada kelapangan...:)