Thursday, June 9, 2016

vade kacang dhal


As Salam.
lama kkida nak share resepi ni, ni baru dapat...:)


Vade makanan kaum india, tapi arwah mertua kkida suka buat ni, sekarang ni jika nak makan minta my sis in law buatkan...hehe...sebenarnya senang aje...cuma kurang rajin...


Bahan: kacang dhal di rendam lama...lagi lama lagi bagus, kemudian ditoskan dan blender agak kasar gitu...letak dalam satu bekas...

masukkan bahan hiris iaitu daun kari, bawang merah, cili kering, garam dan perisa serta serbuk jintan..telur sebiji...


gaul rata...ambil sedikit dan kepamkan ke tapak tangan...terus goreng dalam minyak panas...


itu sahaja, no secret...hehe...selamat mencuba dan selamat beribadah di bulan Ramadhan...

4 comments:

  1. memang senang sgt resepinya... boleh la buat..

    ReplyDelete
  2. wah bestnya kkida... nak tau apa je dalam rempah dia tu? rempah kari takde eh?

    ReplyDelete
  3. Assalam Kak Ida.. selamat berpuasa.
    Duluuuuuuuuuuuuu.. masa sek rendah, ada satu uncle jual vadey naik moto.. sy suka beliiii!! hihi

    ReplyDelete
  4. Rupanya senang je ye......tq sharing.

    ReplyDelete