Friday, June 17, 2016

cara tokma travel ~ bogor


Assalam,

kkida nak share lagi sedikit ilmu travel cara kkida...:)

lain orang lain cara dan ini adalah cara kkida...kot ada yg ingin tahu...kkida nak share my recent trip to Jakarta, Bogor...

TIKET
Tiket utk ke Bogor kkida beli last minute sbb tak plan nak gi pun...lepas birthday Naurah tetiba my dh ajak gi Bogor (selepas dia tonton documentary kesah Bogor...hehe)...kkida kata dah nak gi Banda Aceh...dia kata, takpalah tengok ajer tiket...slot lah before Aceh...:)

Punyalah happy kkida sebab sebelum tu lagi dah ajak dia gi Bogor...:)

so, kkida terus search tiket...cari yg available dan termurah...

Salah satu website yg sering kkida layari jika hendak buat perbandingan tiket adalah momondo.com
on that day masa kkida search momondo, flight MAS cheaper berbanding AA dan waktu penerbangan pun cantik...

Since my hubby nak pergi wedding anak kawan dia on that day...dia nak flight petang dan secara kebetulan flight MAS ada petang jam 5.45pm. Alhamdulillah...balik pun ok jam 12.30 tengahari...
perjalanan dari Bogor ambik masa lebih dua jam utk sampai ke airport, sempatlah keluar jam 8 pagi dari hotel.

So begitulah cara kkida beli tiket...search di ws momondo dulu...:)

 teksi bluebird yg kkida sewa dari airport...warna biru kiri


TRANSPORT
kali ini utk ke Bogor kkida tak booking transport sebab berdua aje...hubby ajak naik cab...salah satu cara pengangkutan yg murah di Jakarta...syarikat teksi yg paling reliable adalah BLUEBIRD (anda boleh google ws Bluebird utk sewa kenderaan seperti Innova atau lebih besar lagi jika ramai)

sebelum keluar airport ada banyak kaunter sewa kenderaan, dan salah satu adalah kaunter Bluebird...jika anda nak sewa kereta selain teksi biasa boleh tempah kat kaunter tersebut...

since berdua ajer kami ambik teksi biasa, tak perlu booking atau tempah kat kaunter...keluar ajer dari airport terus menuju ke tempat tunggu teksi Bluebird (ada banyak syarikat lain, tapi kkida and hubby dari dulu lagi memang prefer Bluebird cab)

tambang dari airport hingga ke hotel di Bogor sekitar 300 IDR tak silap kkida (masuk ajer teksi pastikan mereka guna meter dan identiti driver terpampang kat depan dan anda boleh nampak.


Next day kkida minta pihak hotel call cab utk ke sana sini (Bluebird cab juga)

Sebenarnya jika berdua atau bertiga tak perlu sewa keta memahal...cab ajer mencukupi...so much cheaper...kkida jalan seharian dari jam 8 hingga 3,4 petang pun tak sampai rm200 taxi fare. Kalau ramai melebihi 4 org oklah berbaloi sewa keta seperti Innova, jika tak teksi memadai...


Bogor sebenarnya kurang orang ketahui...semua pun asik nak gi Jakarta dan shopping kat Mangga Dua dan Tanah Abang...banyak juga yg boleh kita tengok kat Bogor...salah satu ialah istana ni yg dipenuhi dengan rusa...depa memang bela rusa ni, ribuan ekor...kkida terbayang rendang rusa yg sedap...lol...

Sup buntut, sate kambing dan sapi, nasi goreng, ayam bakar, es pala...

Makanan Indonesia belah sini memang selera kkida lah...sodap weh!


kkida suka lihat kehidupan manusia, tu sebab suka travel...bukan pegi tempat luxury sahaja...bila jalan dengan hubby memang dia suka masuk ceruk kampung dan pendalaman, merasa masakan tempatan dan melihat bagaimana mereka mencari rezki dengan pelbagai cara...

pakcik atas ni, dia jual kueh mueh di tengah jalan...bila kereta perlahan sebab jam atau ada traffic light dia akan datang rapat dan minta kita beli barangan jualan mereka...:'(


dah takda orang nak ambikkan gambar tokma selpie ajelah sendiri...hehe....


dish atas ni sedap...lupa dah apa namanya....makan kat dalam mall di Bogor...


 kebun teh di Puncak...cantik...

Gemblog...memang setiap kali ke Puncak kkida pasti cari kueh ni...


Puncak juga subur...kaya dengan buah dan sayuran...sebab kedudukan tanah tinggi dan dingin....seronok jika kesini...


Buah avocado memang murah...rm6  sekilo...


Taman Nusantara...pertama kali kesini walaupun dah banyak kali lalu jln Puncak Bandung...:) Cantik...dan taman terbersih yg kkida lihat so far...


Itulah sedikit sebanyak apa yg kkida nak share dengan anda kali ini...nanti kkida share lagi more info cara kkida travel...ok...:)

2 comments:

  1. boleh nyopping tas dan sepatu kulit di Bogor juga

    ReplyDelete
  2. Seronok saya yg membaca dan melihat. Tq sharing info ttg Taman Nusantara ni. Memang bersih je.

    ReplyDelete