Friday, June 24, 2016

cara kak ida travel ~ penginapan

Salam,
nak share bagaimana kkida pilih tempat penginapan jika travel obersi...sambil tu sharelah gambar kan...:)

Sebenarnya semua orang yg rajin travel terutama ke luar negara tahu bagaimana nak cari tempat penginapan. Mudah aje dengan adanya internet, tak macam dulu-dulu....masa tahun 90an jika nak travel kkida kena minta travel agent arrangekan penginapan...:(

Novotel (penginapan di Bogor)...landscape best...cuma bilik kureng sikitlah....ada sikit tak puashati...(itu semua bergantung pada rezki kan....kan...:)

Sekarang ni jarang dah guna khidmat travel agent kecuali jika terpaksa....contoh...ketika nak mengerjakan umrah hari tu atau jika nak travel ke tempat yang kita tak pasti (india dan cina kkida guna khidmat travel agent iaitu AirAsiaGo)....tapi jika boleh memang nak cari penginapan sendirilah...

Website yg paling kkida suka sekali jika nak booking penginapan adalah Booking.com
Paling mudah sekali dan paling senang nak book tempat penginapan....website ini sangat user friendly....orang yg baru pertama kali nak travel pun tak susah nak paham (tak keliru) cara nak guna website ini...

Amoi ni nak promo apatah dengan kkida, so kkida kata you diri sana dulu saya nak ambik gambar (cakap jepun tau..:)..dia pun sengih ajelah...apartment yg kkida sewa yang balconi warna coklat tu, tingkat atas sekali...dapat tru AirBnB...lokasi baik...depan train/metro station...

Selain Booking.com kkida ada juga sekali-sekala guna Agoda.com (mereka ni sebenarnya adik beradik....from same group) dan Hotel.com dan otel.com (ada banyak lagi...)

Compare to Booking.com Agoda kureng sikitlah (pada kkida)....tapi jika harga yg Agoda tawarkan cheaper dari Booking.com kkida akan book tru Agoda...satu lagi website yg kkida suka juga ialah Expedia....senang juga nak paham dengan website ini...


AirAsiaGo juga ada hotel....kita boleh booking melalui website mereka...tetapi pada pendapat kkida AAG dan Expedia adalah sumber yang sama (adik beradik)...kadang-kadang jika kita book together flight dan hotel melalui AAG harganye memang sangat murah...dan jika AA buat sale....kita boleh dapat free seats lagi...

Hotel Pade...besar kemain biliknya...dan salah satu hotel terbaik kat Banda Aceh...booking tru Booking.com...rate murah berbanding booking direct dengan hotel

Ada masa jika kkida akan nginap kat satu tempat dan tak akan pindah hotel kkida akan book tru AAG...jauh lebih convenient....tapi memang anda tak boleh cancel dahlah hotel tersebut

Satu lagi kelebihan AAG dan Expedia...kita boleh dapatkan tour packej dan airport transfer juga dari website tersebut (tapi harga memang jauh lebih mahal)

most of the time kkida akan pilih hotel atau penginapan yg include breakfast...

Jika anda nak compare harga penginapan sebelum booking boleh visit website Trip Advisor
memang amat bergunalah website ni bagi yg suka travel...dan kini Trip Advisor pun dah ada perkhidmatan tour....kkida pernah guna tour servis milik Trip Advisor iaitu Viator masa gi Bangkok hari tu...memang berdisiplin...ontime dan lebih profesional...tapi rege mahe sikit le...hehe...namun anda boleh compare...ada kala jika ragu-ragu nak ambil sebarangan travel agent takut kena tipu atau lain2 baik ambik ajer dgn agen yg kita confident...duit boleh carikan...:)

Jika ingin kepastian, kadang-kadang kkida akan hubungi terus hotel tersebut utk check harga dan sebagainya...google ajer hotel pilihan dan email mereka atau call terus...kadang-kadang mereka boleh bagi better offer (tapi selalunya taklah...:)

Last sekali kkida nak share cara nak dapatkan tempat penginapan adalah melalui AirBnB...latest addition dalam pilihan penginapan kkida....masa gi Tokyo hari tu kkida ambil penginapan melalui AirBnB....cuma anda nak kena banyak tawakkallah jika ambil melalui website ni....sebab majoroti penginapan adalah milik persendirian...setengah tu cakap tak serupa bikin...dan agak mahallah pada kkida...ada macam-macam add on lagi selain harga penginapan yg kita sewa...

apa-apa pun tepuk dada tanya selera....ada banyak lagi website yg anda boleh search...apa yg kkida share ni adalah cara kkida cari hotel atau penginapan...sekian...Wassalam...lain kali sembang bab lain pula...:)

Friday, June 17, 2016

cara tokma travel ~ bogor


Assalam,

kkida nak share lagi sedikit ilmu travel cara kkida...:)

lain orang lain cara dan ini adalah cara kkida...kot ada yg ingin tahu...kkida nak share my recent trip to Jakarta, Bogor...

TIKET
Tiket utk ke Bogor kkida beli last minute sbb tak plan nak gi pun...lepas birthday Naurah tetiba my dh ajak gi Bogor (selepas dia tonton documentary kesah Bogor...hehe)...kkida kata dah nak gi Banda Aceh...dia kata, takpalah tengok ajer tiket...slot lah before Aceh...:)

Punyalah happy kkida sebab sebelum tu lagi dah ajak dia gi Bogor...:)

so, kkida terus search tiket...cari yg available dan termurah...

Salah satu website yg sering kkida layari jika hendak buat perbandingan tiket adalah momondo.com
on that day masa kkida search momondo, flight MAS cheaper berbanding AA dan waktu penerbangan pun cantik...

Since my hubby nak pergi wedding anak kawan dia on that day...dia nak flight petang dan secara kebetulan flight MAS ada petang jam 5.45pm. Alhamdulillah...balik pun ok jam 12.30 tengahari...
perjalanan dari Bogor ambik masa lebih dua jam utk sampai ke airport, sempatlah keluar jam 8 pagi dari hotel.

So begitulah cara kkida beli tiket...search di ws momondo dulu...:)

 teksi bluebird yg kkida sewa dari airport...warna biru kiri


TRANSPORT
kali ini utk ke Bogor kkida tak booking transport sebab berdua aje...hubby ajak naik cab...salah satu cara pengangkutan yg murah di Jakarta...syarikat teksi yg paling reliable adalah BLUEBIRD (anda boleh google ws Bluebird utk sewa kenderaan seperti Innova atau lebih besar lagi jika ramai)

sebelum keluar airport ada banyak kaunter sewa kenderaan, dan salah satu adalah kaunter Bluebird...jika anda nak sewa kereta selain teksi biasa boleh tempah kat kaunter tersebut...

since berdua ajer kami ambik teksi biasa, tak perlu booking atau tempah kat kaunter...keluar ajer dari airport terus menuju ke tempat tunggu teksi Bluebird (ada banyak syarikat lain, tapi kkida and hubby dari dulu lagi memang prefer Bluebird cab)

tambang dari airport hingga ke hotel di Bogor sekitar 300 IDR tak silap kkida (masuk ajer teksi pastikan mereka guna meter dan identiti driver terpampang kat depan dan anda boleh nampak.


Next day kkida minta pihak hotel call cab utk ke sana sini (Bluebird cab juga)

Sebenarnya jika berdua atau bertiga tak perlu sewa keta memahal...cab ajer mencukupi...so much cheaper...kkida jalan seharian dari jam 8 hingga 3,4 petang pun tak sampai rm200 taxi fare. Kalau ramai melebihi 4 org oklah berbaloi sewa keta seperti Innova, jika tak teksi memadai...


Bogor sebenarnya kurang orang ketahui...semua pun asik nak gi Jakarta dan shopping kat Mangga Dua dan Tanah Abang...banyak juga yg boleh kita tengok kat Bogor...salah satu ialah istana ni yg dipenuhi dengan rusa...depa memang bela rusa ni, ribuan ekor...kkida terbayang rendang rusa yg sedap...lol...

Sup buntut, sate kambing dan sapi, nasi goreng, ayam bakar, es pala...

Makanan Indonesia belah sini memang selera kkida lah...sodap weh!


kkida suka lihat kehidupan manusia, tu sebab suka travel...bukan pegi tempat luxury sahaja...bila jalan dengan hubby memang dia suka masuk ceruk kampung dan pendalaman, merasa masakan tempatan dan melihat bagaimana mereka mencari rezki dengan pelbagai cara...

pakcik atas ni, dia jual kueh mueh di tengah jalan...bila kereta perlahan sebab jam atau ada traffic light dia akan datang rapat dan minta kita beli barangan jualan mereka...:'(


dah takda orang nak ambikkan gambar tokma selpie ajelah sendiri...hehe....


dish atas ni sedap...lupa dah apa namanya....makan kat dalam mall di Bogor...


 kebun teh di Puncak...cantik...

Gemblog...memang setiap kali ke Puncak kkida pasti cari kueh ni...


Puncak juga subur...kaya dengan buah dan sayuran...sebab kedudukan tanah tinggi dan dingin....seronok jika kesini...


Buah avocado memang murah...rm6  sekilo...


Taman Nusantara...pertama kali kesini walaupun dah banyak kali lalu jln Puncak Bandung...:) Cantik...dan taman terbersih yg kkida lihat so far...


Itulah sedikit sebanyak apa yg kkida nak share dengan anda kali ini...nanti kkida share lagi more info cara kkida travel...ok...:)

Thursday, June 9, 2016

vade kacang dhal


As Salam.
lama kkida nak share resepi ni, ni baru dapat...:)


Vade makanan kaum india, tapi arwah mertua kkida suka buat ni, sekarang ni jika nak makan minta my sis in law buatkan...hehe...sebenarnya senang aje...cuma kurang rajin...


Bahan: kacang dhal di rendam lama...lagi lama lagi bagus, kemudian ditoskan dan blender agak kasar gitu...letak dalam satu bekas...

masukkan bahan hiris iaitu daun kari, bawang merah, cili kering, garam dan perisa serta serbuk jintan..telur sebiji...


gaul rata...ambil sedikit dan kepamkan ke tapak tangan...terus goreng dalam minyak panas...


itu sahaja, no secret...hehe...selamat mencuba dan selamat beribadah di bulan Ramadhan...