Friday, April 15, 2016

sakura oh! sakura


Assalamualaikum,
Tokma nak curi masa sikit...nak update gambar bunga sakura sebagai kenangan tokma gi Jepun...bukan senang nak gi ontime time bunga ni tengah lebat...sangatlah cantik...tapi gambar gambar ni tidak menggambarkan rupa sebenar dan betapa cantik nye real sakura...


Perancangan nak lihat dengan mata sendiri bunga sakura ni lama juga kkida angankan...beberapa tahun lamanya...huhu...lepas raya tahun lalu, kkida nekad book tiket...masa tu AA ada sale konon (tapi bila campur itu ini mahal juga jadinya...:)

Namun apa nak jadi-jadilah......sakura oh! sakura...lama ku pendam rasa nak tengok rupa mu dari dekat...tak kira samada kat Jepang, Korea atau China...akhirnya Allah swt makbulkan angan angan kkida...Syukran Ya Allah

Bunga sakura, jangka hayatnya tak lama...dari mula mengembang hingga gugur ambik masa dua minggu aje...lepas tu tunggu le tahun depan pulak yea...hehe


Bukan kita orang asing aje yang teruja dengan bunga sakura ni...orang local yg setiap tahun melalui musim bunga ni pun masih lagi teruja....depa memenuhi taman-taman sakura yang popular...dan secara tradisi mereka membawa makanan dan tikar, bentang bawah pokok sakura yang lebat berbunga...dan menjamu selera bersama-sama kawan-kawan atau famili...mereka sangat menghargai alam semula jadi...dan taman mereka dijaga dengan rapi...bersih dan tiada siapa yang gatal tangan pi petik atau cantas dahan pokok sakura tersebut...:)

kkida seronoklah tengok suasana di taman taman tersebut terutama UENO park dan Shinjuku Goen...dua taman yang cantik...ratusan ribu warga tempatan melepak sambil makan dan sembang-sembang...rasa cam nak join ajer...hehe...

Taman UENO, paling senang sampai kerana ia terletak berhampiran train/metro station, keluar aje dan jln dalam 5 minit dah masuk dlm kawasan taman...:)


Pada hari pertama dan kedua di Tokyo kkida anak beranak menghabiskan masa mencari taman yg indah untuk melihat spring blossoms atau sakura...


Video my trip to Japan yang kkida sempat edit...:)

Terdapat berpuloh taman...tapi memang tak mampu nak pergi semua, so kami pilih pilih ajer mana-mana taman yg punya rating tinggi dan harus dilawati...


Ini pula taman Shinjuku...antara taman tercantik untuk saksikan bunga sakura...dan di taman ini juga ramai warga kota berkelah...cuma kkida tak nampak nasi lemak dengan cucuq jagung aka udang aje...hehe...kalau kita itulah kudapan paling bestkan...orang jepun makanan depa macam tu ajelah...hehe...sedap sangatlah kononnye tu...lol..(jangan marah ye)...depa tak rasa sambal belacan lagi kan kan...muahahaaa...


Mereka memang jenis manusia yang sangat berdisiplin dan rapi...tengoklah cara depa duduk ngadap makanan...(kkida bukan nak puji berlebih lebihan ye...tapi itulah hakikat yg harus kita terima...:)


My trip to Tokyo lebihkurang 10 malam...nak ikutkan banyak gambar dan cerita yang kkida nak share kat sini....Insyaallah jika free...tokma akan sambung lagi...doakan...:)

2 comments:

  1. Thank you k.ida...cantik2 gambarnya. Sejuk berapa darjah ye waktu mcm dlm gambar ni?

    ReplyDelete
  2. cantiknya kak.. ada kawan selalu jual tiket murah gi oversea kak..kalau kkida minat boleh la riki fb dia..eh x ingat lak nama fb nya..

    ReplyDelete