Wednesday, March 2, 2016

JJCM ~ Bangkok


Assalamualaikum,
tertangguh terusss nak hupdet blog ini...mati tak mau, hidup pun segan...:)
ni kkida nak sembang trip kkida ke Bangkok akhir Jan hari tu...mula mula nak share gambar food dulu....ok...hehe...


kuehteow sup...kkida makan ni kat Chatucak Market...muslim stalls ~ Saman Islam...sedap memang sedap tapi pada kkida harga agak mahal berbanding lokasi (gerai biasa aje)...harga TB150...lebih kurang RM18 kita...mahal tak?


selepas pekena kuehteow sup kkida order desert yg popular iaitu pulut mangga santan...Thailand memang mewah dengan buah-buahan...tanah depa subur dan murah dengan hasil bumi...buah-buahan kat sana memang sedap dan manis belaka...memang puaslah kami makan buah...


puas mencari baru terjumpa halal pad thai yang sedap...pad thai ni sebenarnya ialah kuehteow atau rice noodle kering tu di goreng dgn sos khas...rasanya manis dan kurang pedas...ditabur kacang goreng, taugeh dan telur dadar...pad thai photo atas ni kkida makan kat Yana Restaurant di MBK Mall...makanan di Yana memang sedap belaka...jika ke Bangkok anda kena makan kat sini ok...


last day sebelum balik kkida dan Hani makan kat Yana sekali lagi...hubby demam dan atmam tak nak keluar...kkida ingin cuba tomyam Yana...dan popiah goreng...sedap...dan bawah ni kkida order mango pulut versi Yana...memang best...:)


ada satu restoren comel yg susah nak cari...namanya Mama Made Roti...kkida cuba makan kat situ selepas pulang dari Floating Market...memang agak kelakar sikitlah kerana foodnya seciput aje dan harganya boleh tahan...yg ni kkida tak rekomen ok...:)


tomyam Osman Restaurant...kureng banyak...huhu...


Makanan muslim mudah dapat kat Bangkok...merata-rata...so not to worry jika nak ke sana...kot ada yang takut kelaparan pulak nanti...ramai penduduk Bangkok islam...cuma kita je yg tak tahu...masjid juga banyak kat Bangkok...jika nak senang cari hotel berdekatan Masjid...memang senang makan...

kkida silap ambik hotel agak jauh dari sumber makanan halal...so everytime nak makan kena harungi jam yang memang sangat teruklah kat kota Bangkok...

Taxi senang...cuma payah komunikasi aje...ada yang sepatah haram tak tau cakap orang putih...:/

InsyaAllah nanti kkida story lagi ye...:)

6 comments:

  1. sedapnya pad thai n pulut mangga tu kak ida..terliur tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap Nana...nak makan ni kena dtg Bangkok baru betul2 thailandl...:)

      Delete
  2. Assalamualaikum Kak Ida..sedapnya pulut mangga

    ReplyDelete