Wednesday, January 20, 2016

cream cheese pound cake



Assalamualaikum, lama kkida tak share resepi kat blog ni kan...asik cerita hal lain aje...:)

oklah hari ni kkida nak share resepi kek ni...lama dah kkida teringin nak buat kek pound cheese ni...semalam baru kesampaian...

Sebenarnya kkida terajin ni sebab last week kkida terbeli mixer yg org meniaga kek guna...hehe...berat dan besar dari mixer yg biasa kita guna kat rumah tu...kenapa kkida beli?

kkida memang lama dah ingat nak beli heavy duty mixer ni...bukannya apa...sbb mixer ni kuat untuk menguli roti atau doh pastry...dan memang betul pun...kuasanya kuat...selamba aje dia uli roti tanpa bergoyang sikit pun...hehe...


ok berbalik kepada resepi kek ni...kkida perolehi dari Joy of Baking.com...kkida suka cheese cake tapi tak suka yg 100 percent cheese...suka ada tepung sikit...search punya search jumpa resepi ni yang sesuai dengan selera kkida...

Resepinya adalah
390g all purpose flour (kkida guna kek flour)
jika guna all purpose four tambah 
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp salt

340g cups unsalted butter, room temperature
226g package cream cheese, room temperature
550 granulated white sugar (kurangkan jika suka)
2 1/2 tsp vanila
zest of one lemon
6 large eggs, room temperature

Cara
Panaskan oven...
cream butter dan cheese hingga smooth, tambah gula dan pukul hingga kembang pada medium high speed (dlm 5 minit)....tambah vanilla dan lemon zest...masukkan telur sebiji sebiji dan pukul rata, akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit...gaul sebati dan tuangkan ke dalam acuan yg telah di gris dan bakar pada suhu 180c selama 60 minit lebih kurang atau sehingga kek masak...


kalau nak guna sebagai kek untuk di dekor pun sesuai ni...yummy

selamat mencuba...lepas ni banyak lah masa kkida kat dapor membaking, tengah rajin ni...