Sunday, October 25, 2015

Padang to Bukittinggi


Assalamualaikum,
kkida nak teruskan cerita ye...sebenarnya travel europe hari tu pun belum habis lagi...:)...nantilah jika ada kelapangan kkida akan cerita about my trip tu ye....sekarang ni mood kkida lebih kepada nak sembang hal Bukittinggi...

Pada hari kedua pepagi lagi dah check out hotel kat Padang dan meneruskan perjalanan ke Bukittinggi...sepanjang perjalanan banyaklah kami singgah sana sini...

Persinggahan pertama yg kkida ingat ialah air terjun Lembah Anai...kkida tengok dari jauh je...menurut ceritanya jika nak awet muda rajin-rajinlah cuci muka dengan air terjun tu...hmmmm....:)

betui ke kak....akak ada ke cuci muka dengan air terjun tu setiap hari...lol

kemudian kami meneruskan perjalanan dan mencari kedai makan utk isi perut...kkida teringat nak cuba sate minang yg fofular tu...Sate Mak Syukur...pernah terbaca kat blog traveller yg pernah ke Padang dan Bukittinggi...memang kat sinilah salah satu tempat persinggahan mereka utk lunch...

jika anda makan angin ke Padang dan Bukittinggi...ia umpana anda masuk ke sebuah theme park...anda akan melalui jalan yg sama yg dilalui oleh majoriti pelancung lain terutama dari Malaysia...dan pastinya akan singgah kat tempat yg samaaa juga...hehe...



apa rasanya sate tu...rasanya kkida lebih gemar sate minang kat pasar malam Penchala lagi...sorry ye mak syukur...hehe...sebabnya...lidah melayu...:)


selain sate, apa yang kkida ingat sampai la ni ialah lepat ubi inti kelapa (kat sate mak syukur)...sedap bangat...makan dua ketul hari tu...:)


lepas makan lepat singgah kat muzium ni...apatah namanye...kkida pun lupa dah...


kat sini kami diterangkan mengenai adat-adat minang perpateh adat temenggung...sekarang baru kkida faham tentang adat depa dalam pembahagian harta...no comment lepas ni...

abaikan gambar atas nun...kak ida and hubby buang terbiat...ngengada nak ambik gambar atas pelamin yg meriah bebenor warnanya tuh!!!...huhu...perasan betuiiii...(:-o)


kemudian kami meneruskan perjalanan dan singgah pula nak makan kueh yg fofular among traveller kat blog...kueh bakar...depa panggil kueh bakar neraka...:-O

sebabnya atas bawah kueh ni kena bakar...dan berdiri berhampiran tempat bakar tu memang macam duduk dalam oven...berbahang sangat...sianlah...tapi nak buat macam manakan...demi mencari rezki depa terpaksa lakukan jua...:(


mereka bakar guna kayu api dari kayu kulit manis...kulitnya dah diambil, jadi yang tinggal hanya kayunye sahaja...

yang warna gelap tu dicampur pisang

sedap kueh ni...kkida suka...tambah makan hangat hangat...kkida tanya apa campurannye...mereka tak lokek berkongsi resepi...

campuran tepung pulut, kelapa parut dan gula dan mungkin samada santan atau air...harga...sekeping seringgit...atau tiga ribu indonesia rupiah...

kayu api digunakan utk bakar kueh

sekianlah sembang kkdia yang ringkas ini...:)

3 comments:

  1. Assalam Kak Ida dan Naurah. Hiiiihi.. tadi sy mcm2 nak komen tapi terkejut baca nama kuih bakar tu.. seramnya nama.. Kak Ida kat pelamin tu dah macam perantin laaa...

    air terjun tu kalau dibotolkan jual kat msia ni laku kak ida.. hahahaha

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas info ini. Lawat blog kami untuk dapatkan info menarik yang viral di sini Cerita viral yang sensasi

    ReplyDelete
  3. kak..sate tu makan dengan kuah apa? mcm nmpk tak best..hehehe...kuih bakar tu macam kuih bingka je kan.. rupa kuih dangai pun ada...

    ReplyDelete