Wednesday, October 21, 2015

JJCM ~Padang dan Bukittinggi


Assalamualaikum,
seminggu yang lalu iaitu pada 14 Oct kkida ke Padang dan Bukittinggi (ini ejaan Bukittinggi yang betul)...pergi dengan hubby dan another couple...best juga sekali-sekala tukar angin dan jjcm...terutama ke negara seberang...dekat, murah dan foodnye memang awesomelah pada kkida...


kkida booking tiket pun agak last minit jugalah...2 weeks before departure...so tiket utk 4 orang termasuk satu malam hotel di Padang lebih kurang RM1,200 (oklah...kan...:)

kkida ambik flight tengahari sebab tak larat nak terkejar-kejar flight pagi (nak kena keluar rumah kul 4 subuh)...oleh itu kkida add one xtra night, so jadilah 4 malam 5 hari...sebenarnya jika ambik flight pagi 3 malam pun dah mencukupi...



Ada apa kat Padang dan Bukittinggi?
macam-macam adaaaa...
makanannye pelbagai dan enak-enak belaka, pemandangannya indah terutama di sekitar tasik Maninjau dan Singkarak...memang cantik, cuma agak terkilan sebab jerebu (orang Bukittinggi bilang Asap)

Dalam suratkhabar depa pun hari-hari ada cerita mengenai Asap ni...ramai juga yang terkorban/meninggal dunia kerana alahan pada jerebu, terutama kanak-kanak dan bayi (yg baru lahir) akibat sesak nafas...bukan kita aje yg mengeluh, mereka juga...

yg melakukan kerja-kerja pembakaran adalah org-org yang otaknye letak kat kepala lutut...akibatnya semua yg tak bersalah terpaksa menanggung akibat (termasuk industri pelancungan)...:(


foto-foto yang kkida upload ni adalah icon yg popular pada kkidalah...teh botol sosro...terkenal seantero Indonesia hingga ke Malaysia...ada beberapa restoran yg jual nasi minang dan padang kat KL yg ada teh ini...

next...gulai otak sapi/lembu...icon nasi padang yg terpenting...my fav too...hehe...yes...memang kolesterolnye gila tinggi...Alhamdulillah kkida takda kolesterol, maka boleh le tibai benda alah ni...hehe...sakali-sakala ok...lagipun kat kl mana nak jumpa gulai ni...huhu...


satu lagi yg kkida suka dan mampu membuatkan airmata berlinangan adalah sambal ijonye...fuh! walaupun perut kata "cukuplah-cukuplah...aku tak sanggup dah"...tapi mulut kata "aku peduli apa...kau tanggunglah sendiri"...hua huaaa...dan akhirnya...memang macam nak terbakar dalam perut dibuatnye...serik kejap...heeheee


sayuran atau pecal...pecal mee, pecal nasi impit...saknika pecal...depa memang pandai bab menyedapkan sayur-sayuran ni...kalah kita...kalau makan nasi dengan sayur saje pun dah cukup...:)

last sekali yg tak perlu dipertikaikan lagi adalah jus apokat atau juice avocado...mereka memang kaya dengan hasil bumi dan tanam-tanaman...buminye subur dan orangnye rajin juga kreatif...tiada istilah kemalasan dalam diri mereka...even batu pun jika boleh diolah jadi makanan akan depa olah...sebab apa kkida kata camtu...ok InsyaAllah kkida akan share more photos later...utk buktikan kepada anda...

akhirkata...jika anda ada kesempatan...gilah jalah-jalan ke Padang dan Bukittinggi...lebih 90% penduduknya Islam...so not to worry pasal masalah makan dan sebagainya...orangnye pun baik belaka...tiada masalah menipu dan sebagainya...:)

5 comments:

  1. Salam kkida. Saya silence reader. Dah lama follow blog kkida.
    Suka baca especially cuti2 kkida.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum. nak tanya jerubu nya teruk tak?. macam kt malaysia atau pun teruk sgt.
    saya sekeluarga nak pi bukit tinggi 2 hingga 7 november 2015 ni.

    ReplyDelete
  3. alhamdulliah saya pun dah pernah sampai kat padang dan kotatinggi, seronok makanan murah dan paling best beli telekung

    ReplyDelete