Sunday, October 25, 2015

Padang to Bukittinggi


Assalamualaikum,
kkida nak teruskan cerita ye...sebenarnya travel europe hari tu pun belum habis lagi...:)...nantilah jika ada kelapangan kkida akan cerita about my trip tu ye....sekarang ni mood kkida lebih kepada nak sembang hal Bukittinggi...

Pada hari kedua pepagi lagi dah check out hotel kat Padang dan meneruskan perjalanan ke Bukittinggi...sepanjang perjalanan banyaklah kami singgah sana sini...

Persinggahan pertama yg kkida ingat ialah air terjun Lembah Anai...kkida tengok dari jauh je...menurut ceritanya jika nak awet muda rajin-rajinlah cuci muka dengan air terjun tu...hmmmm....:)

betui ke kak....akak ada ke cuci muka dengan air terjun tu setiap hari...lol

kemudian kami meneruskan perjalanan dan mencari kedai makan utk isi perut...kkida teringat nak cuba sate minang yg fofular tu...Sate Mak Syukur...pernah terbaca kat blog traveller yg pernah ke Padang dan Bukittinggi...memang kat sinilah salah satu tempat persinggahan mereka utk lunch...

jika anda makan angin ke Padang dan Bukittinggi...ia umpana anda masuk ke sebuah theme park...anda akan melalui jalan yg sama yg dilalui oleh majoriti pelancung lain terutama dari Malaysia...dan pastinya akan singgah kat tempat yg samaaa juga...hehe...



apa rasanya sate tu...rasanya kkida lebih gemar sate minang kat pasar malam Penchala lagi...sorry ye mak syukur...hehe...sebabnya...lidah melayu...:)


selain sate, apa yang kkida ingat sampai la ni ialah lepat ubi inti kelapa (kat sate mak syukur)...sedap bangat...makan dua ketul hari tu...:)


lepas makan lepat singgah kat muzium ni...apatah namanye...kkida pun lupa dah...


kat sini kami diterangkan mengenai adat-adat minang perpateh adat temenggung...sekarang baru kkida faham tentang adat depa dalam pembahagian harta...no comment lepas ni...

abaikan gambar atas nun...kak ida and hubby buang terbiat...ngengada nak ambik gambar atas pelamin yg meriah bebenor warnanya tuh!!!...huhu...perasan betuiiii...(:-o)


kemudian kami meneruskan perjalanan dan singgah pula nak makan kueh yg fofular among traveller kat blog...kueh bakar...depa panggil kueh bakar neraka...:-O

sebabnya atas bawah kueh ni kena bakar...dan berdiri berhampiran tempat bakar tu memang macam duduk dalam oven...berbahang sangat...sianlah...tapi nak buat macam manakan...demi mencari rezki depa terpaksa lakukan jua...:(


mereka bakar guna kayu api dari kayu kulit manis...kulitnya dah diambil, jadi yang tinggal hanya kayunye sahaja...

yang warna gelap tu dicampur pisang

sedap kueh ni...kkida suka...tambah makan hangat hangat...kkida tanya apa campurannye...mereka tak lokek berkongsi resepi...

campuran tepung pulut, kelapa parut dan gula dan mungkin samada santan atau air...harga...sekeping seringgit...atau tiga ribu indonesia rupiah...

kayu api digunakan utk bakar kueh

sekianlah sembang kkdia yang ringkas ini...:)

Wednesday, October 21, 2015

JJCM ~Padang dan Bukittinggi


Assalamualaikum,
seminggu yang lalu iaitu pada 14 Oct kkida ke Padang dan Bukittinggi (ini ejaan Bukittinggi yang betul)...pergi dengan hubby dan another couple...best juga sekali-sekala tukar angin dan jjcm...terutama ke negara seberang...dekat, murah dan foodnye memang awesomelah pada kkida...


kkida booking tiket pun agak last minit jugalah...2 weeks before departure...so tiket utk 4 orang termasuk satu malam hotel di Padang lebih kurang RM1,200 (oklah...kan...:)

kkida ambik flight tengahari sebab tak larat nak terkejar-kejar flight pagi (nak kena keluar rumah kul 4 subuh)...oleh itu kkida add one xtra night, so jadilah 4 malam 5 hari...sebenarnya jika ambik flight pagi 3 malam pun dah mencukupi...



Ada apa kat Padang dan Bukittinggi?
macam-macam adaaaa...
makanannye pelbagai dan enak-enak belaka, pemandangannya indah terutama di sekitar tasik Maninjau dan Singkarak...memang cantik, cuma agak terkilan sebab jerebu (orang Bukittinggi bilang Asap)

Dalam suratkhabar depa pun hari-hari ada cerita mengenai Asap ni...ramai juga yang terkorban/meninggal dunia kerana alahan pada jerebu, terutama kanak-kanak dan bayi (yg baru lahir) akibat sesak nafas...bukan kita aje yg mengeluh, mereka juga...

yg melakukan kerja-kerja pembakaran adalah org-org yang otaknye letak kat kepala lutut...akibatnya semua yg tak bersalah terpaksa menanggung akibat (termasuk industri pelancungan)...:(


foto-foto yang kkida upload ni adalah icon yg popular pada kkidalah...teh botol sosro...terkenal seantero Indonesia hingga ke Malaysia...ada beberapa restoran yg jual nasi minang dan padang kat KL yg ada teh ini...

next...gulai otak sapi/lembu...icon nasi padang yg terpenting...my fav too...hehe...yes...memang kolesterolnye gila tinggi...Alhamdulillah kkida takda kolesterol, maka boleh le tibai benda alah ni...hehe...sakali-sakala ok...lagipun kat kl mana nak jumpa gulai ni...huhu...


satu lagi yg kkida suka dan mampu membuatkan airmata berlinangan adalah sambal ijonye...fuh! walaupun perut kata "cukuplah-cukuplah...aku tak sanggup dah"...tapi mulut kata "aku peduli apa...kau tanggunglah sendiri"...hua huaaa...dan akhirnya...memang macam nak terbakar dalam perut dibuatnye...serik kejap...heeheee


sayuran atau pecal...pecal mee, pecal nasi impit...saknika pecal...depa memang pandai bab menyedapkan sayur-sayuran ni...kalah kita...kalau makan nasi dengan sayur saje pun dah cukup...:)

last sekali yg tak perlu dipertikaikan lagi adalah jus apokat atau juice avocado...mereka memang kaya dengan hasil bumi dan tanam-tanaman...buminye subur dan orangnye rajin juga kreatif...tiada istilah kemalasan dalam diri mereka...even batu pun jika boleh diolah jadi makanan akan depa olah...sebab apa kkida kata camtu...ok InsyaAllah kkida akan share more photos later...utk buktikan kepada anda...

akhirkata...jika anda ada kesempatan...gilah jalah-jalan ke Padang dan Bukittinggi...lebih 90% penduduknya Islam...so not to worry pasal masalah makan dan sebagainya...orangnye pun baik belaka...tiada masalah menipu dan sebagainya...:)

Thursday, October 8, 2015

nutella brownie


Assalam, lama dah tokma tak share resepi...hehe...
malas bangat nak menaip resepi sebenarnya...:)


tapi hari ni tokma merajinkan diri...sebab resepi ni guna tiga bahan aje...dan hasilnya memang sedap, sebab tu tokma rasa rugi tak share...tul tak Naurah cucu tokma...:)

Naurah jawap...betui x 3


bahannya ialah
Nutella 1 setengah cawan
tepung gandum 1/2 cawan
telur dua biji
itu sahaja

jika suka boleh le tabur dengan chocolate chip dan walnut, etc...


cara buatnye:
campurkan telur dengan tepung dan gaul rata, kemudian masukkan Nutella...gaul sebati dan tuangkan ke dalam tin kek yang telah di alas...bakar dlm oven hingga masak....sekitar 20 ke 30 minit pada suhu 180C


keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong....sedap...

 selamat mencuba...:)