Monday, October 6, 2014

orange marmalade butter cake

Salam,
masih beraya lagi ke?
mesti seronok raya di kampung kan...dan hari ni pasti ramai yg akan balik dari kampung dan pasti jalan akan jam lagilah...hehe...selamat menempuh jem ye...:)

tahun ni kkida sekeluarga raya kat rumah sendiri aje...tahun lepas raya kat kuale...sama je suasana raya pada kkida...tiada bezanya...mungkin sebab anak-anak dah besar...:)

tujuan kkida update blog ni nak menyahut seruan beberapa rakan ig dan fb yang minta kkida share cerita kek-kek ni...semalam kkida buat kek oren marmalade dan carrot...versi food processor...

bahan kek lebih kurang sama je tak kira samada guna food processor atau cake mixer...namun cara proses membuatnye lain sikit...

jika anda ada sikit raya penyegan cam kkida ni, gunalah food processor utk blend kek tu...jika ada sikit rajin boleh guna cake mixer...hehe...sbbnye jika process kek dengan food processor senang aje...sumbat aje semua bahan dlm mangkuk dan blend aje hingga sebati...berbanding proses kek dgn cake mixer yang ada step by step prosesnye...

actually kkida rasa buat cake guna food processor ni mungkin kurang popular kat negara kita ni...tapi jika anda tengok kat internet negara barat memang dah guna method ni lama dulu...food processor murah harganye berbanding cake mixer, so kkida rasa memang sesuai bagi mereka yg tiada budget nak beli cake mixer yg kemain mahal tu...dengan rm700 anda boleh dapat good quality food processor pelbagai gunaan berbanding kek mixer yang melebihi rm1500 sebuah..


ok berbalik pada cerita kek kkida semalam...sebenarnya kkida bukannya ada spesifik resepi pun...bahannya agak-agak je...jika anda biasa buat kek pasti anda dah tahu apa fungsi setiap bahan yang anda guna...dan basic ingredients yang anda perlu untuk menghasilkan sebiji kek...

bahan untuk basic kek yang dah lekat kat kepala ni adalah:

1 1/2 cawan tepung gandum/self raising flour
2 biji telur
1 cawan gula caster
125g atau 1 cawan majerin atau butter (mana-mana pun ok)
1/2 cawan susu
vanilla esen jika perlu

jika guna tepung biasa kena tambah
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda

utk kek marmalade ni kkida tambah 1/2 cawan marmalade dan kurangkan 1/2 cawan gula...


proses bahan ni hingga smooth...jika anda rasa cam pekat sangat bater tu, tambah beberapa sudu susu..itu aje...lepas tu tuangkan dalam acuan yang dah di alas dan di gris dan bakar selama 35 - 40 minit pada suhu 170/180C.

sejukkan selebelum sapu dengan marmalade mix dengan sedikit gula aising dan air..


utk carrot cake tu kkida grate dulu dalam food processor guna blade yang disediakan...dapatkan anggaran 1 1/2 cawan grated carrot...pastu campurkan carrot tu ke dalam 2 cawan tepung yang dah di ayak dengan 2 sudu teh baking powder, 1 sudu teh baking soda, 3 sudu teh serbuk cinnamon dan 1 sudu teh garam...gaul sebati dengan jari... ketepikan...


dalam food processor, pecahkan 3 biji telur, 1 cawan minyak sayuran, 1/2 cawan gula perang dan 1/2 cawan gula putih, 1/2 cawan susu atau butter milk....blend until smooth...kemudian tuangkan ke dalam tepung tadi...gaul sebati...jika suka anda boleh mix in 1/2 cawan kelapa parut dan kacang walnut/pecan yang dicincang...

tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35 to 40 minit pada 180 C...sejukkan...sapu cream cheese yang di blend dengan gula icing...siap untuk dihidang...


kek pisang atas ni pun kkida buat dengan cara lebih kurang sama dengan dua kek kat atas tu...mula-mula kisar 2 biji pisang, pastu masukkan lain-lain bahan dan blend hingga sebati...bakar tapi jangan telebih gelap cam kek kkida atas ni...hehe...

10 comments:

  1. tengok senang kemain Kak Ida buat kek, main campak2 dah macam nak buat cekodok.. sy ni jap2 belek resepi, heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...kelako lak cam cekodok...hehe...yelah lebih kurang cam cekodok aje stail kkida buat kek kan..hehe...:)

      Delete
  2. NAMPAK CAM SENANG AJE KAK..... MESTI SEDAP NI ..

    ReplyDelete
  3. Saya memang lemah betul lah bab baking nie, Kak Ida. Tapi tengok Kak ida buat macam senanggg jer. Kena cuba la jugak ni rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aziela, kita yang buat dia...:) hantam ajelah...hehe...tak jadi buat lagi sampai jadi...ok....

      Delete
  4. 'Serahkan sesuatu pada pakarnya', tak ingat tu ayat siapa tapi sesuai utk kak ida bab masak2 ni. Cara kak ida olah ayat dlm blog pun nampak benda ni 'kacang' je dgn kak ida. Kena kat sy, sikit2 tgk resepi la nampaknya.. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah kek sempoi aje ni zefa...opah kita pun pandai buat kek camni...hehe...bukannye spesial sangat...kalau kek yg elegen tu memang kkida pun tak pandai sangat,,,:)

      Delete
  5. bila tengok kek ni teringat kat mak masa dulu-dulu buat kek..terutama nak raya..memang best lah blog ni.
    kelapangan singgah blog kami yer .. pasti anda sukakakan nya .. http://izzium2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. As salam kak..teruja sungguh tgk akak buat kek guna food processor tu..boleh tau FP akak brand...wah brand pun nk sama ye hehehe....buat lum tahu lagi tu heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, akak guna brand Philips,,,wah!!! dah promo philip pulak...kalau ada budget beli brand lain yg better...:)

      Delete