Wednesday, October 1, 2014

home made orange marmalade

Assalam,
lama dah teringat nak buat jem oren ni atau lebih di kenali sebagai marmalade...sebenarnya hanya jem ni aje yang di gemari kat rumah kkida ni...jem lain pun ok juga tapi jika my dh prefer jem nilah utk makan dengan roti bakar...
hari tu kkida ingat nak beli je jem dalam botol seperti selalu...tapi teringat jem tu selalu cepat habis dan jika nak beli yang berkualiti memang mahal (dah jenuh beli pun...hehe..)...so kkida decide nak cuba buat sendiri...

sebenarnya tak susah nak buat orange marmalade ni, bahannye hanya buah oren, lemon dan gula...itu aje...
caranya basuh dulu buah limau dan lemon dengan air suam panas bersih-bersih, pastu belah dua...
perah jus dari buah orange tersebut, kkida guna food processor yg baru beli tu sbb dia ada sediakan alat untuk perah juice orange tersebut...
kejap aje proses utk perah 7 biji limau ni...dah siap perah semua, ketepikan juice tersebut...
tinggalkan 2 biji kulit buah orange tersebut dan process kulit yang lain hingga hancur seperti foto bawah ni...
kulit limau yang tidak diproses tadi di hiris halus memanjang seperti ini...
2 biji buah lemon di cincang kecil...kemudian masukkan semua bahan ke dalam periok...
tambahkan satu liter air dan renihkan atas api sederhana sehingga jusnye tinggal separuh...masukkan gula putih secukup rasa dan secubit garam...kkida masukkan lebih kurang sekilo gula...kacau dan biarkan ia mendidih sehingga agak pekat...
sediakan botol kaca yang mencukupi...basuh bersih dan panaskan sebentar dalam oven...terbalikkan botol...tujuan utk keringkan air dalam botol tersebut...
tuang jem dalam botol tersebut dan sealkan...biar sejuk sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...
marmalade sedap disapu atas roti benggali atau bai atau hainan seperti foto atas ni...bakar, sapu butter dan marmalade dan makan masa tengah hangat...so good...:)
kkida terajin pula buat scones...memang padanlah dengan jem marmalade ni disamping butter atau creamcheese...yummy...nantilah kkida share resepi scones ni ye...tapi kalau google banyak je resepi scones ni kat internet...:)

8 comments:

  1. Saya kagum dengan fp yang boleh perah jus tu kak. Licin licau kulit tu jadinya yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best Aziela fp ni...ada lak tempat nak perah jus limau tu...:)

      Delete
  2. SEDAPNYA .. X TAU LAK LEH WAT SENDIRI ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa pulak tak boleh adik Maya...kita yg buat dia...hentam ajelah...hehe...:)

      Delete
  3. Aduh..meleleh air liur bila tgh dah disapu kat roti tuh kak.. Tq kak Ida share resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Sue...sedap marmalade home made ni...murah pun murah...kalau beli tu sebotol kecik berbelas rm...:)

      Delete
  4. Ooooo.. Marmalade ni jem oren rupanya. Ini 1st time sy membaca catatan buat jem oren. Selalu dgr jem nenas, jem mangga je.. Tkasih utk perkongsian dr kak ida..

    ReplyDelete