Thursday, October 30, 2014

donut keledek aka keria aka gelang


Assalam...
jarang benar kkida share cerita berkait dengan makanan kat sini kan...:)

takpalah...kkida tengok banyak betul blog atau website berkaitan makanan muncul kat internet kebelakangan ni...memang senang banyaklah orang-orang zaman sekarang...:)


oklah mehlah kkida nak share gambar kueh donut keria yang kkida buat petang tadi...sebenarnya kueh keria, tapi dek kerana kkida ubah sikit resepinya maka texturenya dah lebih kepada donut i.o kueh gelang...hehe...


takdalah spesial sangat...kueh keria je...yang lain sikit tu sbb kkida campur dengan tepung self raising i/o tepung biasa dan blend dalam food prosesor....:)

ringan dan sedap...yummeh!!!

oklah...tak banyak yg kkida nak tulis...hanya nak share gambar ni aje sebenarnye...:

good night..:)

Friday, October 24, 2014

chicken and tuna wrap in tortilla

salam pagi jumaat buat sahabat sekalian...sarapan pagi yang ringkas...since dah jemu makan nasi goreng...

tortilla sekarang ni dah senang diperolehi, harganya pun dah murah berbanding masa mula-mula dulu ketika baru diperkenalkan di negara kita...

kkida memang suka sediakan makanan yang ringkas seperti ini sebab memang mengenyangkan dan anak pun suka...
bahan inti terpulang, kat atas ni isi ayam kkida stir fry dgn spice dan bell pepper...lain bahan adalah salad, mayo, cheese, sos, etc...
wrap dalam aluminium foil dan letak dalam oven panas...about 5 min...makan terus...memang sedaplah...
atas ni can tuna mix dengan mayo, selain tu scramble egg, cheese, salad tomato...etc...
roll in aluminium foil dan panaskan
baguet ni mengingatkan kkida ketika makan angin ke turki last march...lain dari baguette yang terdapat kat bakeri shop kita sini, yang ni kkida beli kat Mahnaz shah alam...selain tu kat Mahnaz juga ada bermacam jenis pickle yg diimpot dari timur tengah...
baguetter ni sesuai utk sandwich...masukkan dalam oven sebelum makan...memang best...
cream cheese cube...lain sikit...sedap dan sesuai utk sandwich dan salad...

selamat beristirehat bersama keluarga tersayang di hujung minggu...:)

Thursday, October 9, 2014

donut sedap...


resepi donut untuk kesekian kalinye...kkida perolehi dari joyofbaking.com...:)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega/majerin
ramas mentega/majerin dengan jari hingga rata, kemudian masukkan...

1 1/2 sudu teh ragi kering
gaul rata, kemudian buat lobang tengah tepung...

masukkan...
1 biji telur
1/2 cawan susu suam kuku

mula dari tepi tolak tepung dengan spatula ke tengah hingga semua bercampur...gaul dengan tangan dan kemudian uli dalam 4 ke 5 minit hingga tepung jadi kenyal dan lucin...


letak dalam mangkuk yang di oles dengan mentega, tutup dengan tuala kecil dan biarkan tepung mengembang...dalam sejam gitu...

...selalunya kkida akan preheat oven dalam 2,3 minit...jangan lama dan panas sangat...dan letak doh tu dalam oven...biar ia kembang secukupnya...


pastu terap ikut suka bentuk pilihan anda...susun dalam dulang dan biar donut tu kembang jap...dalam 30 minit...panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga keperangan...

before and after

gaul donut panas dalam gula halus campur sikit dengan serbuk kayu manis jika suka...makan hangat-hangat memang enak...:)


kembung bebenar pulak dah...hehe...next time kena terap guna acuan lebih kecil...baru comel...kan...:)

Monday, October 6, 2014

orange marmalade butter cake

Salam,
masih beraya lagi ke?
mesti seronok raya di kampung kan...dan hari ni pasti ramai yg akan balik dari kampung dan pasti jalan akan jam lagilah...hehe...selamat menempuh jem ye...:)

tahun ni kkida sekeluarga raya kat rumah sendiri aje...tahun lepas raya kat kuale...sama je suasana raya pada kkida...tiada bezanya...mungkin sebab anak-anak dah besar...:)

tujuan kkida update blog ni nak menyahut seruan beberapa rakan ig dan fb yang minta kkida share cerita kek-kek ni...semalam kkida buat kek oren marmalade dan carrot...versi food processor...

bahan kek lebih kurang sama je tak kira samada guna food processor atau cake mixer...namun cara proses membuatnye lain sikit...

jika anda ada sikit raya penyegan cam kkida ni, gunalah food processor utk blend kek tu...jika ada sikit rajin boleh guna cake mixer...hehe...sbbnye jika process kek dengan food processor senang aje...sumbat aje semua bahan dlm mangkuk dan blend aje hingga sebati...berbanding proses kek dgn cake mixer yang ada step by step prosesnye...

actually kkida rasa buat cake guna food processor ni mungkin kurang popular kat negara kita ni...tapi jika anda tengok kat internet negara barat memang dah guna method ni lama dulu...food processor murah harganye berbanding cake mixer, so kkida rasa memang sesuai bagi mereka yg tiada budget nak beli cake mixer yg kemain mahal tu...dengan rm700 anda boleh dapat good quality food processor pelbagai gunaan berbanding kek mixer yang melebihi rm1500 sebuah..


ok berbalik pada cerita kek kkida semalam...sebenarnya kkida bukannya ada spesifik resepi pun...bahannya agak-agak je...jika anda biasa buat kek pasti anda dah tahu apa fungsi setiap bahan yang anda guna...dan basic ingredients yang anda perlu untuk menghasilkan sebiji kek...

bahan untuk basic kek yang dah lekat kat kepala ni adalah:

1 1/2 cawan tepung gandum/self raising flour
2 biji telur
1 cawan gula caster
125g atau 1 cawan majerin atau butter (mana-mana pun ok)
1/2 cawan susu
vanilla esen jika perlu

jika guna tepung biasa kena tambah
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda

utk kek marmalade ni kkida tambah 1/2 cawan marmalade dan kurangkan 1/2 cawan gula...


proses bahan ni hingga smooth...jika anda rasa cam pekat sangat bater tu, tambah beberapa sudu susu..itu aje...lepas tu tuangkan dalam acuan yang dah di alas dan di gris dan bakar selama 35 - 40 minit pada suhu 170/180C.

sejukkan selebelum sapu dengan marmalade mix dengan sedikit gula aising dan air..


utk carrot cake tu kkida grate dulu dalam food processor guna blade yang disediakan...dapatkan anggaran 1 1/2 cawan grated carrot...pastu campurkan carrot tu ke dalam 2 cawan tepung yang dah di ayak dengan 2 sudu teh baking powder, 1 sudu teh baking soda, 3 sudu teh serbuk cinnamon dan 1 sudu teh garam...gaul sebati dengan jari... ketepikan...


dalam food processor, pecahkan 3 biji telur, 1 cawan minyak sayuran, 1/2 cawan gula perang dan 1/2 cawan gula putih, 1/2 cawan susu atau butter milk....blend until smooth...kemudian tuangkan ke dalam tepung tadi...gaul sebati...jika suka anda boleh mix in 1/2 cawan kelapa parut dan kacang walnut/pecan yang dicincang...

tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35 to 40 minit pada 180 C...sejukkan...sapu cream cheese yang di blend dengan gula icing...siap untuk dihidang...


kek pisang atas ni pun kkida buat dengan cara lebih kurang sama dengan dua kek kat atas tu...mula-mula kisar 2 biji pisang, pastu masukkan lain-lain bahan dan blend hingga sebati...bakar tapi jangan telebih gelap cam kek kkida atas ni...hehe...

Wednesday, October 1, 2014

home made orange marmalade

Assalam,
lama dah teringat nak buat jem oren ni atau lebih di kenali sebagai marmalade...sebenarnya hanya jem ni aje yang di gemari kat rumah kkida ni...jem lain pun ok juga tapi jika my dh prefer jem nilah utk makan dengan roti bakar...
hari tu kkida ingat nak beli je jem dalam botol seperti selalu...tapi teringat jem tu selalu cepat habis dan jika nak beli yang berkualiti memang mahal (dah jenuh beli pun...hehe..)...so kkida decide nak cuba buat sendiri...

sebenarnya tak susah nak buat orange marmalade ni, bahannye hanya buah oren, lemon dan gula...itu aje...
caranya basuh dulu buah limau dan lemon dengan air suam panas bersih-bersih, pastu belah dua...
perah jus dari buah orange tersebut, kkida guna food processor yg baru beli tu sbb dia ada sediakan alat untuk perah juice orange tersebut...
kejap aje proses utk perah 7 biji limau ni...dah siap perah semua, ketepikan juice tersebut...
tinggalkan 2 biji kulit buah orange tersebut dan process kulit yang lain hingga hancur seperti foto bawah ni...
kulit limau yang tidak diproses tadi di hiris halus memanjang seperti ini...
2 biji buah lemon di cincang kecil...kemudian masukkan semua bahan ke dalam periok...
tambahkan satu liter air dan renihkan atas api sederhana sehingga jusnye tinggal separuh...masukkan gula putih secukup rasa dan secubit garam...kkida masukkan lebih kurang sekilo gula...kacau dan biarkan ia mendidih sehingga agak pekat...
sediakan botol kaca yang mencukupi...basuh bersih dan panaskan sebentar dalam oven...terbalikkan botol...tujuan utk keringkan air dalam botol tersebut...
tuang jem dalam botol tersebut dan sealkan...biar sejuk sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...
marmalade sedap disapu atas roti benggali atau bai atau hainan seperti foto atas ni...bakar, sapu butter dan marmalade dan makan masa tengah hangat...so good...:)
kkida terajin pula buat scones...memang padanlah dengan jem marmalade ni disamping butter atau creamcheese...yummy...nantilah kkida share resepi scones ni ye...tapi kalau google banyak je resepi scones ni kat internet...:)