Wednesday, September 10, 2014

kulit karipap terbaik...

Assalam,
Alhamdulillah semalam kkida cuba buat resepi kulit karipap Suraya, kenalan ig...so far kkida rasa inilah kulit karipap terbaik yang pernah kkida buat (dah banyak resepi kulit karipap yang dicuba,,,hehe...)

kkida dapat greenlight dari empunya resepi, to share the recipe kat blog ni (Su juga ada ambil tempahan karipap) anda boleh je jengah ig beliau jika nak order kak_suebalqis04
ini dia resepi Su, senang aje...

bahannye
1 kg tepung gandum (saya guna tepung faiza)
2 senduk minyak masak (saya guna canola oil)
1 senduk majerin
air garam secukupnya

caranya:
panaskan minyak dan magerine hingga mendidih, sejukkan hingga boleh celup jari dalam minyak tu...tuang ke tepung dan gaul rata...tuang air garam (room temp) sedikit-sedikit ke dalam tepung dan uli hingga jadi seketul doh yang lembut...

saya biarkan doh tersebut rehat 30 minit (tutup dengan kitchen towel), pastu boleh le dicanai, terap, isi intinye...

satu senduk = lebih kurang setengah cawan lebih sikitttt...
jangan biarkan doh terdedah pada udara, saya balut doh dengan plastik (kitchen roll) dan cubit sikit-sikit untuk canai dan terap...
goreng karipap juga kena ada skil, minyak tak boleh panas sangat...sederhana...jika tak karipap anda akan tumbuh jerawat cam karipap kkida ni...lol...
takpa janji sedap dan jualan laris di pasaran (sudah semestinya)...dengan sekilo tepung memang banyaklah karipap yang dapat dihasilkan,,,jangan risau...karipap tersebut boleh disejuk bekukan...

cara kkida bekukan karipap, susun karipap yang dah siap kelim atas dulang, masukkan ke dalam freezer sebentar, dalam 20 minit lebihkurang...biar karipap keras (ia cepat keras sebab kandungan minyak dan magerine)...lepas 20 minit keluarkan dari freezer dan susun dalam freezer/plastic container...pastikan anda lapis plastik each layer, jika tak nanti karipap akan melekat dan payah bila nak goreng...defrost dulu sebelum goreng.

selamat mencuba, thanks Sue for the recipe...:)

ok, kkida nak share rempah segera ni lagi...hari tu kkida share rempah kari ikan (seafood), semalam pengedar rempah ni Rozi datang ke rumah hantar rempah gulai ayam dan daging pula, suruh kkida cuba...Insyaallah, petang nanti nak try masak kari ayam guna rempah ni pula....kkida pasti mesti sedap rasanya...sesedap rempah kari ikan...

anda juga kena cuba, rempah ni diproses dari bahan segar, tidak seperti rempah serbuk yang kita makan hari-hari tu...rempah Naim cukup asam, garam dan perisanya...hanya tambah air dan santan aje (kkida tambah daun kari dan halba campuran masa menumis)..lain-lain bahan seperti biasa, bendi, tomato, terung, cili, bawang besar hiris dsbnya...ikut selera masing-msing...

jika ada yang teringin nak rasa boleh aje hubungi Roziah 019 2232630 (area USJ/Subang Jaya)

18 comments:

  1. Salam Ida.Terim kasih share recipe & kpd tuan punya rcp jg,Sue jazakillahu khairan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zue, sama sama bagi pihak empunya resepi :)

      Delete
  2. Salam kak ida.....Kalau orang suka kulit karipap licin...saya suka karipap kulit jerawat... nampak rangup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mat, kkida pun sama, lagi banyak jerawat lagi sedap...karipap la, bukan orang...hehe...

      Delete
  3. Assalam kak ida
    singgah jumpa resepi, tq sebelum ni heran sbb apa berbintik, tak licin..jumpa disini
    tq kongsi resepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Su, sebenarnya takpa je karipap gerutu...janji sedap...masuk lam perut selesai...:)

      Delete
  4. salam kak ida, tq for sharing:)
    selalu buat karipap resepi lain. yg ini lain sikit. boleh cuba nnti:)
    Jemput singgah rumah saya nti
    http://tipssihat-ibuzara.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, sama-sama ayus...Insyaallah nanti singgah...:)

      Delete
  5. amboi ida..tajuk entry kulit karipap terbaik tu..segan lak sue...besar hati ni dapat kongsi..alhamdullilah dapat menepati citarasa ida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan segan sue, memang best kulit karipap su tu, cuma mungkin kkida kurang terer nak adun cam su...su punya dap lagi...hehe

      Delete
  6. Wow...mcm sedap je rempah kari tu.AA mmg suka bende2 yang mudahkan kerja ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aishah kena cuba rempah kari Naim tu...kari ikannye memang best...selera kkida tu...:)

      Delete
  7. Dah lama sungguh saya tak buat karipap. Nanti saya nak cuba juga la yer kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aziela, sedih pula akak baca mengenai masalah anak Aziela...sian budak dah ready dan set fikiran nak periksa, tup tup kerana ada manusia yang tamak dan rakus...dah menyusahkan orang lain...sabar ajelah ye...nak buat macam mana, kita ni manusia kerdil...:'(

      Delete
  8. saya tahu buat inti karipap sahaja, kalau buat kulit karipap mesti fail, nanti boleh cuba resepi ini

    http://www.lovehutladyvitamin.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. inti karipap sonang aje...hehe...yg susah kulit tu, nak dapat yg ngam dengan selera kita tu yg payah tu...

      Delete
  9. Resepi yang sangat mudah. Boleh ciba ni. Thanks share resepi ni

    ReplyDelete
  10. assalam kak ida,
    selalu juga singgah blog kak ida ni..tapi tak tinggalkan jejak...suka baca cerita2 yg dipost..
    nampak sedap pulak karipap akak ni..boleh cuba ni..thank u for sharing ya...;)

    ReplyDelete