Thursday, July 17, 2014

durian crepe...

lamanya pendam rasa nak buat durian crepe yang merupakan satu fenomena satu ketika dulu....masa tu kkida taklah teringin sangat nak buat...teringin nak makan beli aje...tapi since dah ada dusun doyan sendiri ni dan dah tak lalu dah nak makan durian mantah kkida pun search kat internet resepi crepe, nak cuba buat...

ada beberapa resepi namun semuanya tak jauh berbeza...kkida pun cuba buat semalam....Alhamdulillah,
bolehlah....cuma nak kena nipiskan lagi crepe tu, mungkin kena cairkan sikit lagi bancuhan adunannye...

bahan A
50g tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar gula putih
secubit garam
~ gaul rata bahan di atas

bahan B
1 biji telur, pukul sikit
3 sudu besat butter, cairkan
1/4 cawan susu evaporated atau susu uht
1 sudu teh esen vanilla
pewarna kuning atau hijau
dan air secukupnye

bahan C
isi durian
whipped cream

caranya:
masukkan bahan B satu persatu ke dalam bahan A dan kacau rata...kemudian tapis adunan.
panaskan small pan dan oles minyak...sudukan adunan dan golekkan pan...ketebalan crepe bergantung pada kepekatan bancuhan crepe anda...sebaiknya biarlah nipis, baru cantik rupa crepe tu nanti, jika tebal dah seperti lempeng pulak...buat hingga habis bancuhan tepung...

langkah seterusnya kkida pasti semua pun taukan...letak satu sudu kecil isi durian yang baru dan manis rasanya...tambahkan whipped cream jika suka (kkida guna ready made whipped cream yang dalam tin tu, tinggal picit aje...:)....kemudian lipat crepe secantik yg boleh...dah siap semua, masukkan dalam peti sejuk...hidang sejuk...

ok selamat mencuba...
ok satu lagi, ada yang tanya cam mana kkida buat bergedil elok aje bentuknya...sebenarnya kkida dah share beberapa kali my resipi utk bergedel....kkida guna russet/us potato....potong pada ketebalan 1/2 cam dan deep fry hingga lembut ubi tu (bukan perang ok)

tumbuk ubi hingga hancur lumat...lain-lain bahan adalah daging kisar, bawang goreng, daun sup/bawang, cili merah dan telur sebiji...gaul sebati dan hingga boleh dikepal...buat bentuk bulat leper cam foto atas tu...boleh sejukkan dulu jika perlu...

deep fry dalam minyak panas, celup dengan putih telur sahaja...(sorry utk bergedel latest ni kkida takda gambar yang dah siap bergoreng, bulan posa ni letih benar...nak ambik gambar pun malas...hehe...)
last sekali kkida nak share resepi satay dip oleh mission tortilla chips ni...kkida ada share resepi nya kat sini...sedap juga nachos makan dengan satay dip ni, lain dari yg lain...:)

hari ni anda berbuka apa, kkida nak goreng cucuq jagung je hari ni....selain tu my mum buat rendang kerang...oklah selamat berbuka puasa dan selamat beribadah di bulan Ramadhan....

bulan Ramadhan ni kena banyak bersabar ye....jangan nak marah-marah dan mengamuk tak tentu pasal, habis pahala puasa kita nanti...:)

7 comments:

  1. Sabar, sabar, sabar.. Sabar je la tgk durian crepe kak ida yg menggoda itu. Hehe..

    ReplyDelete
  2. Tq for sharing your recipes. Terliur kejap dibuatnya :)


    Ruqayya just read.....5 Individu Paling Berjaya dengan Shaklee

    ReplyDelete
  3. AS SALAM ... durian crepe tu memang kena nipis kulitnya baru terasa sedap .. saya suka lebih durian dari whipped cream. Ramai jadi ' KAYA' dengan kueh ni. Mana tidaknya .. bancuhan tepung sikit je tapi dapat buat berpuluh durian crepe dan di jual 5 atau 6 ketul RM10 !! Kali pertama saya beli di gerai jual durian di sg buloh .. depan kem Paya Jaras tu .. 6 ketul RM10. Dek kerana teringin nak makan .. saya beli dan terus ngapp .. MALANGNYA ia amat mengecewakan sebab duriannya ciput jer .. lebih kurang 5%. Selebihnya whipping cream . Terus saya sms pembuatnya ( ada label di luar kotak DC tu .. siap nama dan ctc no ) .. saya bagi komen dan cadangan. Nama pun Durian Crepe kannn .. apsal duriannya sikit. Tak berbaloi langung malah rasa tertipu. Saya belajar dengan sifu nya DC ni .. pernah buat tapi ahli keluarga tak minat. Saya sorang je makan. Tu yang malas nak buat. Tengok paras rupa DC yang dijual tu .. cantek bukan main .. tergoda juga .. tapi KECEWA btoi le ... rasa FAIL. Itu kali terakhir lah saya beli. Next time .. kalau malas buat .. cari dari penjual yg kita biasa .. atau minta rasa dulu !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suka durian crepe dari fb sara risya. Sedap.

      Delete
    2. wah panjang komen shatirah tu...hehe...meluahkan rasa kecewa kan...tapi samalah cam famili kak ida...depa semua pun tak pandai appreciate durian crepe ni...lebih suka makan durian camtu aje...oleh itu kkida memang taknak buat dah...jika teringin nak makan beli aje utk diri sendiri,,,,:)

      Delete
  4. saya suka sangat bergedel nie, mak saya selalu buatkan sedap sgt

    ReplyDelete
  5. Dah payah nk cari durian crepe ni.walaupun dh musim durian

    ReplyDelete