Thursday, June 12, 2014

Pulut mangga dan santan bersagu


Assalamualaikum,
terasa lama kkida tak bersiaran...macam-macam kkida dan my mum masak...cuma tiada kesempatan nak share foto dan resepi tersebut...:)

minggu sudah kkida ke one utama...singgah kat supermaketnye lalu ternampak manggo ni yang looks so yummy...kkida pun belilah beberapa biji...teringin pula nak makan pulut mangga...dessert yang paling mudah disediakan...:)


cer tengok mangga ni, manis dan sesuai untuk resepi ini...ini adalah mangga india...mahal sikit regenye tapi garenti manis...Insyaallah...


resepi ni kkida pernah share sebelum ni...tapi takpalah...mungkin ada yang terlepas pandang, so kkida share sekali lagilah ye...

pulut direndam dulu...lagi lama lagi bagus...toskan dan masukkan ke dalam bekas kukusan....kkida guna kukus elektrik...lapik dasar yang berlubang tu dengan daun pandan hingga menutupi hampir keseluruhan ruang tersebut...

toskan dan masukkan pulut ke dalam bekas tersebut dan kukus hingga kembang, separuh masak buka penutup dan jirus beberapa sudu besar santan yang dicampur garam...ulang 2,3 kali hingga pulut masak...lebih kurang sejam proses kukus pulut ni...terpulang pada jenis pulut dan berapa lama ia direndam...


untuk kuahnye, kali ni kkida guna sago biji untuk memekatkan santan tersebut...masak santan (kkida guna santan kotak aje) tambah beberapa sudu gula (terpulang pada manis yang anda suka) dan sedikit garam...masukkan daun pandan dan didihkan santan tersebut...

sebelum angkat masukkan biji sago yang telah direndam dan kacau hingga sago jernih...tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan pulut dan mangga...


nampak sedapkan...hehe...mestilah...tengoklah sapa yang buat...muahaha...nyampah!!! lol

selamat mencuba...:)))


selanjutnye kkida nak update entri sebelum ni berkaitan anak-anak yatim...kkida menerima banyak email dari pembaca blog ini dan 1001coretan yang ingin beri itu dan ini...dan semalam kkida menerima dua buah kotak kiriman Puan Fatimah dari Penang...:)

terima kasih kepada Puan Fatimah...Insyaallah saya akan sampaikan parcel ini pada anak-anak tersebut soon...saya tidak akan buka kotak ini...nanti terus beri aje pada anak-anak tersebut...

ada juga yang email ingin beri sumbangan dalam bentuk wang ringgit dan kkida dah beri akaun number, harap dapat sumbangan iklas dari anda...:)


btw, terima kasih Puan Fatimah, hanya Allah yang mampu membalas keikhlasan hati Puan...dan bagi mereka yang ingin beri sumbangan apa jua sila email saya...terima kasih.


3 comments:

  1. emmm..sedapnya pulut manga tu...saya langsung tak teringat nak buat, padahal masa kat Melaka tu hari berlambak2 manga kat rumah MIL saya...
    lain kalilah saya cuba...

    ReplyDelete
  2. tak pernah makan lagi kak.. pulut durian pun jarang2 merasa.. tapi akak buat ni nampak macam sedap je..

    ReplyDelete
  3. subhanallah...nampak sedap.

    ReplyDelete