Wednesday, June 11, 2014

Prince Islands


Tetapi ramai yang suka pronounce Princess Islands...:)

hmmm...tak kisahlah nak panggil apa pun kan kerana ia tidak akan menjejaskan keindahan pulau prince...lokasinye lebih kurang sejam perjalanan dengan feri dari Istanbul...kkida gi pulau ni tiga hari sebelum pulang...hubby yang beria ajak...katanya pulau prince ni cantik...

ye, memang cantik...cuma satu silapnya, kami spent masa kejap benar kat pulau tersebut...sampai aje terus kena naik kereta kuda dan dibawa pusing sekeliling pulau, kemudian lunch dan pulang semula ke Istanbul...:/

...dan kkida rasa tak enjoy langsung naik kereta kuda tersebut, sebabnye....baunye tu...:(

...ya ampun...yelah dah nama pun kuda dan haiwan, jika tiada yang bersihkan badan dan najisnye, maka lekat kat situlah aromanye...sebatu dah boleh bau...huhu...

servis ke prince island ni terlalu dikomersialkan hingga rasa seperti rugi juga...kkida bayar 45tl per person just untuk sampai ke pulau tersebut....naik kuda, turun kuda, gi makan lunch, naik semula feri dan patah balik...langsung tak sempat nak menikmati betul-betul keindahan prince island...

kkida sempat juga ambil beberapa keping fotos...layanlah ye...:)

nampak tak pakcik baju putih tu...dia tukang cerita dalam feri pergi dan balik dari istanbul...menjual beberapa barangan sebenarnya...

sampai aje terus naik keta kuda yang tinggi ni...kalau orang kurang upaya memang tak sesuailah...since duduk ngadap vontot kuda, so sepanjang perjalanan tu kita akan terus menghidu haruman yang 'menyegarkan' dari kuda tu...huhu

landskap pulau yang cantik...

rumah percutian orang2 kaya turki, sangat cantik senibina setiap rumah kat pulau tu...ada pengaruh kolonial...

separuh perjalanan kuda akan parking kat tempat ni...Subhanallah...memang sesak nafas dibuatnye...berpuluh buah kereta kuda dan pasti tidak boleh nak elak dari menghidu bau-bauan yang memeningkan dari sang kuda yang mungkin dah sepuluh hari tak mandi (kkida agaklah)...muahahha....boleh pengsannnn...:(


lepas dah pusing satu round kita di turunkan kat sini....perlahan-lahan kita susuri pekan kecil yang cantik ini....memang touristy habislah suasana bandar kecil ni...

can u see, can u see...my hubby dengan senang hatinye tolong bawa hand beg isteri tercenta...ekau hado...hehe...:)

carrefour pun ada...


sewa basikal adalah cara terbaik untuk explore pulau ini...orang2 muda sesuailah ni.....

anda familiar kan dengan nama feri ni...:)

sepanjang tepi jeti ni penuh dengan seafood restaurant...tapi harga makanannye...mahallah pada kkida...makan ikan dengan roti dengan salad aje pun dekat nak 30 hengget sorang...hmmm

jeti to and from Istanbul...manusia ramai sungguh...memang dasyatlah industri pelancungan turki ni...sebab tu nilai duit mereka lebih tinggi le ni berbanding rm

jika anda rajin, gi sendiri ke prince island...caranye, naik cab ke jeti, beli tiket feri kat situ dan datang sendiri ke pulau ini tanpa menggunakan khidmat tour agent...return tiket baru 10tl or 15tl aje/pp...sampai kat pulau prince, beli tiket kereta kuda jika nak naik kuda atau boleh jalan kaki pelan-pelan mengelilingi pulau tersebut...luas juga tau...atau jika anda kuat kayuh basikal boleh sewa basikal kat jeti...macam stail mat saleh...then barulah berbaloi trip anda ke prince islands...atau stay overnight kat hotel pulau tu....pastikan waktu terakhir feri meninggalkan pulau tersebut...


plan your trip, jika tak memang buang masa dan buang duit ajelah....itu pandangan kkida...

No comments:

Post a Comment