Thursday, June 19, 2014

kulit karipap stail bondaku


salam,
lama teragak-agak nak share resepi kulit keripap stail mak saya ini...ok kenapa kkida nak share resepi ni sebab texture kulit karipap ni memang sesuailah dengan citarasa kkida, nak kata keras tak atau lembut sangat hingga berderai pun tidak...


sebenarnya tiada rahsia, cuma mak kkida suka guna margerine untuk kulit karipap.


cairkan dulu margarine kemudian baru dituang ke dalam tepung...kuantiti tu kkida tak pasti...tapi samada gebu atau liatnya kulit karipap di tentukan oleh kuantiti minyak atau marjerin yang kita guna...kkida suka kulit karipap yang tak terlalu seroi atau gebus sangat...suka yang liat sikit...:)

gaul margerine cair dengan tebung hingga rata, pastu baru tambah air biasa sikit-sikit sambil terus uli doh...


balut doh dengan plastik wrap atau cling film dan simpan dalam fridge beberapa jam...keluarkan dan boleh lah terap untuk diisi inti dan digoreng...

karipap nak buat memang leceh sikit tapi bila makan tak hengat dunia dah...tambah jika intinye tu banyak daging dari ubi...:)

2 comments:

  1. Tq kak..
    Blh try resepi nk plk :)

    ReplyDelete
  2. Salam kkida, saja drop by sebab dah lama x masuk blog kkida. Hihihi

    ReplyDelete