Sunday, June 15, 2014

ketam berlado dengan telur masin

Salam,
galak benor le pulak kkida...rajin menulis entri hari ni...orang semua gi jalan sana sini...kkida terperuk kat rumah, tak ke mana...takpa...rumah ku syurga ku...relax sekali sekala...:)


hari ni kkida masak ketam cili...lama dah tak makan ketam...sebenarnya saya memang peminat ketam...tapi dek kerana susah nak dapat ketam yang elok, so jaranglah masak ketam...huhu...jika nak beli merata kedai atau tesco taklah...garenti tak fresh punya...sebab dah terkena banyak kali...serik rasanya...


walau bagaimanapun ketam-ketam yang saya masak hari ni agak fresh juga....mereka diimpot terus dari pasar borong selayang...

hmmm....mesti ada yang kata...rajin pulak kkida ke pasar borong...hehe...

no laaa, memang tak rajinlah kkida nak ke tempat tu sayang oi....anda percaya tak, dah lebih 30 tahun duduk KL ni, tak pernah sekali pun kkida jejakkan kaki ke pasar borong selayang tu...lalu adalah...sebabnye tak kuasa nak mengenjut ke situ kerana nak beli ikan...beli banyak simpan dalam peti ais seminggu dua minggu....sama gak kualitinye nanti....

ketam ni my dh pesan kat penjaga kebun doyan kita kat Kuang...namanye apa ntah, kkida dah lupa (memori dah tinggal 60% aje...hehe..)..beliau memang kerja dengan tokeh ikan kat pasar selayang....dia kata kalau nak makan ikan bagus kualitinye, pesan aje kat dia...:)

so apalagi senang le teman sekarang....nak makan ikan apa buka aje mulut kat hubby...pastu dia call si..........order....esok jam 10 gi collect...murah dan mudah dan segar dan pasti enak rasanya sih....


untuk resepi crab cili kkida ni, rahsia keenakannye terletak pada 2 biji telur masin ni...

cara buatnye mudah aje...mula-mula blender atau kisar bawang mereh, bawang putih, halia, cili merah hidup (kuantiti kena agaklah ye)...panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai yang diketuk sikit dan tambah cili blender...kacau hingga wangi...bila dah wangi masukkan telur masin, chop kuning telur tu dulu...kacau rata sebentar...

masukkan ketam yg dah dibersihkan, tambah kicap pekat manis, sos tomato, sos lada hitam serba sikit...tambah perisa cube, garam jika perlu...


tudung kuali dan biarkan beberapa minit..kacau sekali sekala...rasa asam garamnye...sebelum angkat dari api tabur daun ketumbar atau daun bawang...
sedap nampakkan, memang sedap...sebab tengoklah sapa yang buat!!! heheee....:-)


p/s kalau bersihkan ketam, jangan buang kulit kerasnye tu....hanya kopek, buang insang ketam...masukkan kulit keras sekali dalam kuali...ye, memang kita tak leh makan kulit kerasnye tu, kkida tau...tapi flavor ketam yang sedap tu banyak duduk kat celah kulit keras ketam tu, terutama jika ketam yang bertelur...

so boleh try buat ye....juga jangan lupa permintaan kkida yang satu ni yek...:) tq

5 comments:

  1. Sedapnyaaa Kak Ida. Boleh masuk menu bulan puasa nie...hehehehe. Kak Ida, saya sharekan entry Kak Ida tentang rumah anak yatim tu dalam blog saya. Tarikh akhirnya, Jumaat nie yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih banyak2 Aziela....kkida cadang nak gi last day before puasa sbb masa tu aje free takda kenduri dah...elok juga gi sebelum puasa boleh beli apa-apa makanan kering untuk budak2 tu buka puasa nanti...Insyaallah...:)

      Delete
    2. last day before puasa maknanya 27lah ya ida..

      Delete