Saturday, June 7, 2014

eggs and sausage quiches

Simple, ringkas, cepat....
saya suka buat quiche seperti ini....kalau dah jemu makan scramble egg atau telur dadar...ini adalah option lain untuk resepi telur...

dan hasilnye lebih cantik jika guna silicone mold seperti ini...elok aje jadinye pie atau quiche anda...hanya perlu sapu minyak atau mentega atau cooking spray dan tuang terus adunan tersebut ke dalam mold ini dan bakar...


untuk bancuhan egg quiche ini bahannye adalah:
6 biji telur
enam ketul sosej, masak dulu
paprika merah, cincang
3/4 cawan fresh milk atau cream
2 sudu besar tepung gamdum
italian herbs, salt and pepper and seasoning
tasty grated cheese
sos cili

bahan-bahan ni sebenarnya optional...you can add anything you like, tak semestinya ikut bahan yang kkida guna ni...boleh letak chop celery, carrot, tomato, onion, mince meat/chicken, tuna, herbs, spice, etc...terpulang pada selera masing-masing...

pukul bahan hingga sebati dan kembang sikit dan tuangkan ke dalam acuan ini...masukkan cheese, kuantiti terpulang dan sos chili (optional) kalau tak suka sos cili boleh ganti dengan ketchup, bbq, black pepper, etc

bakar dalam preheated oven pada 180C selama 20 ke 30 minit atau hingga masak...

dan....oh! cantiknye quiche telur saya dan rasanya pasti yummy

dan bagusnye bekas silicone ini...langsung takda kesan melekat...hanya guna spatula untuk keluarkan quiche ni...
boleh juga ganti burger...grill roti sapu mayonnaise dan wallah....senang hari ibu tengok anak kenyang gi sekolah...hehe...:)


selamat mencuba....

sambil kita masak untuk anak-anak kita hidangan yang sedap-sedap camni marilah kita sama-sama bayangkan nasib anak-anak ini....tanpa ibu bapa di sisi mereka, apatah lagi nak rasa makan sedap-sedap...

mereka tak meminta, tapi apa salahnye kita memberi jika kita ada rasa belas...tak banyak sikit pun jadi...Insyaallah besar ganjarannye nanti....


4 comments:

  1. Dengan teknik pengambilan gambar yg menarik menyebabkan melilih air liur tengol menu yang super sedap ni

    ReplyDelete
  2. Mmmm...nyummy boleh try ni...

    ReplyDelete
  3. sedapnya.. anak2 mesti suka... kena cuba nih

    ReplyDelete