Sunday, June 8, 2014

cucur sukun


Assalamualaikum, selamat berhari isnin...hari yang paling kkida suka...:)
hari yang menceriakan pada kkida le...mungkin pada orang yang kerja pejabat tak berapa happy...:)


oleh kerana hari ni hari yang menggembirakan, kkida nak share resepi yang paling susah sekali you all nak buat...iaitu....tadaaaaa....cucur sukun....heheheeee

caranya mudah aje, jika dah jemu makan sukun goreng, jangan goreng....biarkan buah tu hingga ranum sangat dan lembik...kopek kulitnye, keluarkan isi dan lenyek hingga hancur seperti buat cokodok pisang gitu...tambahkan gula secukup rasa, garam dan sikit soda bikarbonat....masukkan tepung secukupnya...jika nak guna self raising flour pun ok (tak perlu soda)...pasti gebu cucur sukun tu nanti....


gaul sebati sehingga jadi seperti foto atas ni, kemudian jemput-jemput dengan hujung jari dan terus masukkan ke dalam minyak panas, exactly sama seperti buat cukodok pisang...


cantik aje jadinye...bulat-bulat gitu...boleh makan terus camtu aje atau cicah dengan susu pekat atau gaul dengan gula halus...


selamat mencuba...:)

mengenai perkembangan projek rumah anak yatim yang kkida lancarkan beberapa hari lalu...Alhamdulillah, kkida mendapat good respon...terima kasih sangat-sangat....kkida menanti kiriman barangan dari kalian....

sebenarnya pada hari tersebut kkida ziarah dua buah rumah anak yatim (terdapat banyak rumah anak yatim di Perak)...kkida akan update another rumah anak yatim sedikit masa lagi...:)


6 comments:

  1. sedapnyeeee..boleh cuba resepi ni. tq for sharing.
    sy pun ada kumpul barang untuk rumah titian kasih kat titiwangsa kl.

    ReplyDelete
  2. biasa tau makan sukun goreng jer..boleh cuba nie..

    ReplyDelete
  3. aah biasa makan sukun goreng je. tu pun susah nak dapat. mana ye nak beli sukun ni...

    ReplyDelete
  4. Wah! sedap nmpknya... tak pernah lg makan cucur sukun... biasanya goreng aje...

    ReplyDelete
  5. wah... tak pernah lagi cuba... ini betul2 resepi rare ni kak.. biasa kalau kat kampung orang dah tak makan yang masak ranum mcm ni..

    ReplyDelete
  6. lamanya dah tak makan sukun....

    ReplyDelete