Tuesday, June 10, 2014

Basilica Cistern

A must visit site when you are a first time in Istanbul ... rugi tak jengah ke dalam reservoir ini jika ke Istanbul...ramai yang tak perasan kewujudan tempat ini kerana ia agak tersorok...kkida dapat tahu mengenai tempat ini bila ajwad berbual dengan seorang tourist mat saleh yg sarankan kami ke tempat ini...

When those Byzantine emperors built something, they certainly did it properly! This extraordinary cistern, built by Justinian in 532, is a great place to while away half an hour, especially during summer when its cavernous depths stay wonderfully cool.

anda boleh dapatkan info berkenaan lokasi tempat ini dan tujuan ia dibina dari internet ye....namun dari keterangan my tourist guide iaitu my darling hubby (sebab dia yg rajin baca info...:) tempat ini adalah takungan penyimpanan air zaman kerajaan Byzantine lagi...ntah berapa ribu tahun lalu...sebabnye mereka nak selamatkan air dari keracunan oleh pihak musuh...ada banyak takungan air camni serata Istanbul dan turki...carilah infonye sendiri yek...kkida malas nak angkat tau sangat...hehe...pening pala memikirkan camna depa boleh bina stuktur sebegitu teguh tatkala kita masa tu masih dok atas pokok lagi...huhu...

tatkala kkida berjalan dalam kegelapan tu fikiran terbayang macam-macam...pandang atas ceiling, pandang kiri, pandang kanan...manalah tau kot-kot ternampak bayang-bayang....hihi hiiiihi hi hiiii....paham tak apa maksud kkida...lol....:-)

yelah tempat gelap camtu memang le cik ib cik tan suka sangat..kan..kan...so kenalah baca ayat kursi dan sebagainya sebelum masuk ke tempat tersebut (saranan kkida jelah)...terutama bagi mereka yang bawa anak kecik atau yg lemah semangat....:)

tapi one thing for sure, anda kena juga visit tempat ni jika sampai ke Istanbul...jangan tak pegi ok....cantik sangat walaupun gelap...sinaran lampu yang dipancarkan dari air tu yang buat tempat ni menarik, dan anda pasti kagum melihat kehebatan teknologi mereka...:)

The cistern is 65m wide and 143m long, and its roof is supported by 336 columns arranged in 12 rows. It once held 80,000 cubic metres of water, pumped and delivered through nearly 20km of aqueducts 

agak suram dalam tu, tiada cahaya dari luar...

at that time mesti level air up to the ceiling kan....yelah nak bekalkan air ke seluruh penduduk Constantinople masa tu....

 Medusa head pillar

Located in the northwest corner of the cistern, the bases of two columns reuse blocks carved with the visage of Medusa. The origin of the two heads is unknown, though it is thought that the heads were brought to the cistern after being removed from a building of the late Roman period. (wikipedia)

The cistern has the capacity to store 100,000 tons of water, despite being virtually empty today with only a few feet of water lining the bottom. (Wikipedia)


okle...sebenarnya ada banyak lagi cerita turki ni yg kkida nak share...Insyaallah....

No comments:

Post a Comment