Friday, June 20, 2014

apom lenggang

Assalam,
menghampiri puasa ni tekak kkida ni mengada lebih...tiap hari ada je angan-angan nak makan itu ini...hari ni kkida termasuk ke dalam blog seorang blogger dari India, kkida tengok dia buat apom tepung beras ni...nampak sodap sangat...

kkida pun search beberapa resepi yang sama dari sumber lain...kkida lihat resepi-resepi tersebut lebih kurang aje...yelah resepi memang tak boleh lari dari asal jika nakkan hasil yang lebih kurang sama....jika memandai ubah ingredient dan cara buat pasti hasilnya tak sama...
dari beberapa resepi kkida olah sendiri mana yang kkida rasa munasabah...kkida biasa makan apom ni kat restauran mamak dan tahu lebih kurang bagaimana texturenye...

since semua bahan ada kkida cekalkan hati dan cuba buat tadi, dan Alhamdulillah hasil kkida puashati...adalah sikit-sikit cam apom yang kkida biasa makan kat kedai tu...

bahan-bahan yang kkida guna tadi adalah:

a) 1 sudu teh serbuk yis yang di rendam 1 minit dalam 1/2 cawan air suam kuku (suhu air sangat penting, jika tidak yis akan mati jika air terlalu panas)

b) nasi 1/2 cawan, rendam sebentar biar kembang sikit...masukkan bahan a dan b ke dalam blender dan kisar seminit...

c) tepung beras 300 gram + gula putih 1/2 cawan (boleh lebih jika suka) + 1 sudu teh garam...masukkan semua bahan ke dalam blender.

d) 1 kotak kecil santan...bancuh dengan 1/2 cawan air...tuangkan ke dalam blender dan blend bancuhan hingga sebati...guna spatula utk pastikan bancuhan betul-betul mix. jika terlalu pekat tambah air sikit...texture batter apom lebih cair dari batter pancake...
cover blender dengan kitchen towel dan biarkan hingga batter kembang (double in quantity)...lebih kurang 2 -3 jam...
guna camera hp camnilah...susah nak fokus...imej yang sepatutnya kita nak ambil blur...camera ni sibuk nak ambik gambar kicap kat belakang tu...hehe...
panaskan small pan yang melengkung dasarnya seperti mangkuk....kkida tiada pan camtu so kkida guna aje pan paling kecil yang ada...sapu dengan minyak dan tuangkan bancuhan apam anggaran 1/2 cawan...golek-golek kan kuali/pan supaya batter lebar ke tepi...

tutup dan biarkan apam masak...dalam 2 minit atau lebih jika suka apam yang garing (kkida suka yg garing tepinya tu)
seperti ini....tujuan tutup pan masa masak apam supaya bahagian permukaan apam masak elok dan soft gitu...jika guna kuali yang melengkung dasarnya, bahagian tengah apam akan tebal...itu rupa sebenar apam ni...
goleklah hingga habis, tapi kena makan cepat jika tak bila sejuk kurang sedap...bahagian tepi yang garing tu yang sedap sekali...rupa apam balik pun ada jugakan...
boleh makan dengan kari atau cicah dengan susu panas yang dibancuh dengan gula dan garam...yummy...
tadi kkida buat chicken masala...anda tahu apa perbezaan chicken masala dan chicken curry? boleh search kat internet ye...hehe...

nanti kkida share versi chicken masala kkida, Insyaallah...
mudah dan sedap...pasni tak payah dah makan kat kedai mamak tu...

3 comments:

  1. Kelihatannya sedap
    Terima kasih atas resepnya :D

    ReplyDelete
  2. Mmg favourite saya. Tqvm share your resepi.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya..teringinnya nak makan..
    Nak kena buat la..
    Sahabat2 jemput jalan2 ke blog saya..
    sitinorazizah920702.blogspot.com
    Atau boleh klik pada nama saya☺️

    ReplyDelete