Friday, June 20, 2014

apom lenggang

Assalam,
menghampiri puasa ni tekak kkida ni mengada lebih...tiap hari ada je angan-angan nak makan itu ini...hari ni kkida termasuk ke dalam blog seorang blogger dari India, kkida tengok dia buat apom tepung beras ni...nampak sodap sangat...

kkida pun search beberapa resepi yang sama dari sumber lain...kkida lihat resepi-resepi tersebut lebih kurang aje...yelah resepi memang tak boleh lari dari asal jika nakkan hasil yang lebih kurang sama....jika memandai ubah ingredient dan cara buat pasti hasilnya tak sama...
dari beberapa resepi kkida olah sendiri mana yang kkida rasa munasabah...kkida biasa makan apom ni kat restauran mamak dan tahu lebih kurang bagaimana texturenye...

since semua bahan ada kkida cekalkan hati dan cuba buat tadi, dan Alhamdulillah hasil kkida puashati...adalah sikit-sikit cam apom yang kkida biasa makan kat kedai tu...

bahan-bahan yang kkida guna tadi adalah:

a) 1 sudu teh serbuk yis yang di rendam 1 minit dalam 1/2 cawan air suam kuku (suhu air sangat penting, jika tidak yis akan mati jika air terlalu panas)

b) nasi 1/2 cawan, rendam sebentar biar kembang sikit...masukkan bahan a dan b ke dalam blender dan kisar seminit...

c) tepung beras 300 gram + gula putih 1/2 cawan (boleh lebih jika suka) + 1 sudu teh garam...masukkan semua bahan ke dalam blender.

d) 1 kotak kecil santan...bancuh dengan 1/2 cawan air...tuangkan ke dalam blender dan blend bancuhan hingga sebati...guna spatula utk pastikan bancuhan betul-betul mix. jika terlalu pekat tambah air sikit...texture batter apom lebih cair dari batter pancake...
cover blender dengan kitchen towel dan biarkan hingga batter kembang (double in quantity)...lebih kurang 2 -3 jam...
guna camera hp camnilah...susah nak fokus...imej yang sepatutnya kita nak ambil blur...camera ni sibuk nak ambik gambar kicap kat belakang tu...hehe...
panaskan small pan yang melengkung dasarnya seperti mangkuk....kkida tiada pan camtu so kkida guna aje pan paling kecil yang ada...sapu dengan minyak dan tuangkan bancuhan apam anggaran 1/2 cawan...golek-golek kan kuali/pan supaya batter lebar ke tepi...

tutup dan biarkan apam masak...dalam 2 minit atau lebih jika suka apam yang garing (kkida suka yg garing tepinya tu)
seperti ini....tujuan tutup pan masa masak apam supaya bahagian permukaan apam masak elok dan soft gitu...jika guna kuali yang melengkung dasarnya, bahagian tengah apam akan tebal...itu rupa sebenar apam ni...
goleklah hingga habis, tapi kena makan cepat jika tak bila sejuk kurang sedap...bahagian tepi yang garing tu yang sedap sekali...rupa apam balik pun ada jugakan...
boleh makan dengan kari atau cicah dengan susu panas yang dibancuh dengan gula dan garam...yummy...
tadi kkida buat chicken masala...anda tahu apa perbezaan chicken masala dan chicken curry? boleh search kat internet ye...hehe...

nanti kkida share versi chicken masala kkida, Insyaallah...
mudah dan sedap...pasni tak payah dah makan kat kedai mamak tu...

Thursday, June 19, 2014

kulit karipap stail bondaku


salam,
lama teragak-agak nak share resepi kulit keripap stail mak saya ini...ok kenapa kkida nak share resepi ni sebab texture kulit karipap ni memang sesuailah dengan citarasa kkida, nak kata keras tak atau lembut sangat hingga berderai pun tidak...


sebenarnya tiada rahsia, cuma mak kkida suka guna margerine untuk kulit karipap.


cairkan dulu margarine kemudian baru dituang ke dalam tepung...kuantiti tu kkida tak pasti...tapi samada gebu atau liatnya kulit karipap di tentukan oleh kuantiti minyak atau marjerin yang kita guna...kkida suka kulit karipap yang tak terlalu seroi atau gebus sangat...suka yang liat sikit...:)

gaul margerine cair dengan tebung hingga rata, pastu baru tambah air biasa sikit-sikit sambil terus uli doh...


balut doh dengan plastik wrap atau cling film dan simpan dalam fridge beberapa jam...keluarkan dan boleh lah terap untuk diisi inti dan digoreng...

karipap nak buat memang leceh sikit tapi bila makan tak hengat dunia dah...tambah jika intinye tu banyak daging dari ubi...:)

Tuesday, June 17, 2014

apam pisang express

satu hari kkida tenampak 3 biji pisang berbaki yang hampir ranum atas meja dapor...nak makan mentah dah tak berapa sedap...lalu kkida mula mereka apa aku nak buat dengan pisang 3 biji ni...

mula-mula cadang nak buat cokodok, tapi bila ingat balik asik cokodok je...jemulah pulak, maka kkida nak cuba buat kudapan lain pulak dengan pisang tersebut...

kkida cari kat google image dan terjumpa beberapa resepi yang similar, iaitu cara buat apam pisang yang ringkas dan kkida pun nak mencuba..
caranye mudah, budak umur 9 tahun pun pasti boleh buat...:)

1) lenyek 3 biji pisang ukuran medium (yg banyak jual kat supermarket tu)
2) pecah 4 biji telur dalam mangkuk kaca, masukkan 1 cawan gula perang lembut (+ 1/2 sudu teh serbuk kayu manis) dan 1 cawan minyak...pukul dengan hand mixer hingga kembang cam foto atas tu...
masukkan pisang lenyek dan 2 cawan tepung sedikit-sedikit (ayak tepung dengan 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu teh soda bikatbonat)

hasilnya bancuhan yang likat seperti kek atau cucur udang...tuang ke dalam mangkuk kecil yang telah disapu minyak.

kukus dalam preheated steamer selama 20 minit....hidang dengan kelapa putih yang telah ditambah garam...yummy...(kkida kukus dalam bekas silicone yang comel...elok aje apam tu, tak melekat kat acuan...
bagi anda yang nak beli acuan silicone ni....sila ke 1001shoppe
hasilnya pada kkida sedap, surely a keeper...thank you pada mereka yang mencipta resepi ini...lepas ni tak susah dah nak makan home made apam.....janji ada bahan, jalannnn...

Sunday, June 15, 2014

ketam berlado dengan telur masin

Salam,
galak benor le pulak kkida...rajin menulis entri hari ni...orang semua gi jalan sana sini...kkida terperuk kat rumah, tak ke mana...takpa...rumah ku syurga ku...relax sekali sekala...:)


hari ni kkida masak ketam cili...lama dah tak makan ketam...sebenarnya saya memang peminat ketam...tapi dek kerana susah nak dapat ketam yang elok, so jaranglah masak ketam...huhu...jika nak beli merata kedai atau tesco taklah...garenti tak fresh punya...sebab dah terkena banyak kali...serik rasanya...


walau bagaimanapun ketam-ketam yang saya masak hari ni agak fresh juga....mereka diimpot terus dari pasar borong selayang...

hmmm....mesti ada yang kata...rajin pulak kkida ke pasar borong...hehe...

no laaa, memang tak rajinlah kkida nak ke tempat tu sayang oi....anda percaya tak, dah lebih 30 tahun duduk KL ni, tak pernah sekali pun kkida jejakkan kaki ke pasar borong selayang tu...lalu adalah...sebabnye tak kuasa nak mengenjut ke situ kerana nak beli ikan...beli banyak simpan dalam peti ais seminggu dua minggu....sama gak kualitinye nanti....

ketam ni my dh pesan kat penjaga kebun doyan kita kat Kuang...namanye apa ntah, kkida dah lupa (memori dah tinggal 60% aje...hehe..)..beliau memang kerja dengan tokeh ikan kat pasar selayang....dia kata kalau nak makan ikan bagus kualitinye, pesan aje kat dia...:)

so apalagi senang le teman sekarang....nak makan ikan apa buka aje mulut kat hubby...pastu dia call si..........order....esok jam 10 gi collect...murah dan mudah dan segar dan pasti enak rasanya sih....


untuk resepi crab cili kkida ni, rahsia keenakannye terletak pada 2 biji telur masin ni...

cara buatnye mudah aje...mula-mula blender atau kisar bawang mereh, bawang putih, halia, cili merah hidup (kuantiti kena agaklah ye)...panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai yang diketuk sikit dan tambah cili blender...kacau hingga wangi...bila dah wangi masukkan telur masin, chop kuning telur tu dulu...kacau rata sebentar...

masukkan ketam yg dah dibersihkan, tambah kicap pekat manis, sos tomato, sos lada hitam serba sikit...tambah perisa cube, garam jika perlu...


tudung kuali dan biarkan beberapa minit..kacau sekali sekala...rasa asam garamnye...sebelum angkat dari api tabur daun ketumbar atau daun bawang...
sedap nampakkan, memang sedap...sebab tengoklah sapa yang buat!!! heheee....:-)


p/s kalau bersihkan ketam, jangan buang kulit kerasnye tu....hanya kopek, buang insang ketam...masukkan kulit keras sekali dalam kuali...ye, memang kita tak leh makan kulit kerasnye tu, kkida tau...tapi flavor ketam yang sedap tu banyak duduk kat celah kulit keras ketam tu, terutama jika ketam yang bertelur...

so boleh try buat ye....juga jangan lupa permintaan kkida yang satu ni yek...:) tq

Saturday, June 14, 2014

rendang tok style opah

Assalam,
lama kkida peram gambar ni....sori ek!
ramai yang minta kkida share resep ni...so petang ni baru terbuka pintu hati kkida untuk share resepi yang super sedap ni dengan youall...hehe...

alaaahhh...bukannye susah pun...rendang tetap rendang, bahannya tak jauh berbeza, cuma yang membezakannya air tangan anda tu...:)

untuk bahan rendang ni:
1.5kg daging kurang lemak dan urat
2 biji bawang besar merah
5 ulang bawang merah kecil (lebih kurang)
3 ulas bawang putih
3 inci halia
6 batang serai
2 inci lengkuas
beberapa sudu besar cili blender
kayu manis, bunga lawang dan cengkih
hiris semua bahan dan blender hingga lumat, tuang ke atas daging, gaul dan perap beberapa jam...masak atas api perlahan, tambahkan 3 sudu besar rempah rendang atau rempah daging...masak hingga air separa kering. masukkan santan pekat 1 cawan dan terus rebus rendang hingga kuahnye hampir kering dan empuk...

masukkan daun limau dan kerisik, seasoning, gula merah secukup rasa dan asam keping...kacau rata...  

harap tiada bahan yang tercicir, al-maklumlah kkida ni pun semakin muda youuu...huhu...selamat cuba buat ye...:)
kkida buat rendang ni untuk kirimkan pada my son Ajwad melalui kawan dia Shakir yang akan bercuti ke London...selain rendang kkida juga buat sambal ikan bilis kering...
Shakir kawan Awad belajar bidang kulineri kat uitm...masa dia dtg ambik rendang ni dia bawa buah tangan ni kat kkida...muahaha....bun arang...(kkida ada share kat ig)
punyelah terkezut kkida....chef-chef zaman moden ni dah terlalu advance hingga ketandusan idea nak cipta resepi....elok-elok selama ni roti color putih depa gi tukar ke warna hitam...dan roti ni shakir yang buat utk kedai bakeri tempat kerja beliau...apadaaa.....hihi
kkida cuba google cari info berkaitan roti ni...mak ai...rupanya kkida yg ketinggalan ketapi....roti ni dah berzaman orang buat dan dah popular rupanye (hani dan eka pun tahu keujudan roti ni)....huhu...

nantilah one fine day kkida pun akan cuba buat jugak...:)))
image from google...tq

Thursday, June 12, 2014

Pulut mangga dan santan bersagu


Assalamualaikum,
terasa lama kkida tak bersiaran...macam-macam kkida dan my mum masak...cuma tiada kesempatan nak share foto dan resepi tersebut...:)

minggu sudah kkida ke one utama...singgah kat supermaketnye lalu ternampak manggo ni yang looks so yummy...kkida pun belilah beberapa biji...teringin pula nak makan pulut mangga...dessert yang paling mudah disediakan...:)


cer tengok mangga ni, manis dan sesuai untuk resepi ini...ini adalah mangga india...mahal sikit regenye tapi garenti manis...Insyaallah...


resepi ni kkida pernah share sebelum ni...tapi takpalah...mungkin ada yang terlepas pandang, so kkida share sekali lagilah ye...

pulut direndam dulu...lagi lama lagi bagus...toskan dan masukkan ke dalam bekas kukusan....kkida guna kukus elektrik...lapik dasar yang berlubang tu dengan daun pandan hingga menutupi hampir keseluruhan ruang tersebut...

toskan dan masukkan pulut ke dalam bekas tersebut dan kukus hingga kembang, separuh masak buka penutup dan jirus beberapa sudu besar santan yang dicampur garam...ulang 2,3 kali hingga pulut masak...lebih kurang sejam proses kukus pulut ni...terpulang pada jenis pulut dan berapa lama ia direndam...


untuk kuahnye, kali ni kkida guna sago biji untuk memekatkan santan tersebut...masak santan (kkida guna santan kotak aje) tambah beberapa sudu gula (terpulang pada manis yang anda suka) dan sedikit garam...masukkan daun pandan dan didihkan santan tersebut...

sebelum angkat masukkan biji sago yang telah direndam dan kacau hingga sago jernih...tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan pulut dan mangga...


nampak sedapkan...hehe...mestilah...tengoklah sapa yang buat...muahaha...nyampah!!! lol

selamat mencuba...:)))


selanjutnye kkida nak update entri sebelum ni berkaitan anak-anak yatim...kkida menerima banyak email dari pembaca blog ini dan 1001coretan yang ingin beri itu dan ini...dan semalam kkida menerima dua buah kotak kiriman Puan Fatimah dari Penang...:)

terima kasih kepada Puan Fatimah...Insyaallah saya akan sampaikan parcel ini pada anak-anak tersebut soon...saya tidak akan buka kotak ini...nanti terus beri aje pada anak-anak tersebut...

ada juga yang email ingin beri sumbangan dalam bentuk wang ringgit dan kkida dah beri akaun number, harap dapat sumbangan iklas dari anda...:)


btw, terima kasih Puan Fatimah, hanya Allah yang mampu membalas keikhlasan hati Puan...dan bagi mereka yang ingin beri sumbangan apa jua sila email saya...terima kasih.


Wednesday, June 11, 2014

Prince Islands


Tetapi ramai yang suka pronounce Princess Islands...:)

hmmm...tak kisahlah nak panggil apa pun kan kerana ia tidak akan menjejaskan keindahan pulau prince...lokasinye lebih kurang sejam perjalanan dengan feri dari Istanbul...kkida gi pulau ni tiga hari sebelum pulang...hubby yang beria ajak...katanya pulau prince ni cantik...

ye, memang cantik...cuma satu silapnya, kami spent masa kejap benar kat pulau tersebut...sampai aje terus kena naik kereta kuda dan dibawa pusing sekeliling pulau, kemudian lunch dan pulang semula ke Istanbul...:/

...dan kkida rasa tak enjoy langsung naik kereta kuda tersebut, sebabnye....baunye tu...:(

...ya ampun...yelah dah nama pun kuda dan haiwan, jika tiada yang bersihkan badan dan najisnye, maka lekat kat situlah aromanye...sebatu dah boleh bau...huhu...

servis ke prince island ni terlalu dikomersialkan hingga rasa seperti rugi juga...kkida bayar 45tl per person just untuk sampai ke pulau tersebut....naik kuda, turun kuda, gi makan lunch, naik semula feri dan patah balik...langsung tak sempat nak menikmati betul-betul keindahan prince island...

kkida sempat juga ambil beberapa keping fotos...layanlah ye...:)

nampak tak pakcik baju putih tu...dia tukang cerita dalam feri pergi dan balik dari istanbul...menjual beberapa barangan sebenarnya...

sampai aje terus naik keta kuda yang tinggi ni...kalau orang kurang upaya memang tak sesuailah...since duduk ngadap vontot kuda, so sepanjang perjalanan tu kita akan terus menghidu haruman yang 'menyegarkan' dari kuda tu...huhu

landskap pulau yang cantik...

rumah percutian orang2 kaya turki, sangat cantik senibina setiap rumah kat pulau tu...ada pengaruh kolonial...

separuh perjalanan kuda akan parking kat tempat ni...Subhanallah...memang sesak nafas dibuatnye...berpuluh buah kereta kuda dan pasti tidak boleh nak elak dari menghidu bau-bauan yang memeningkan dari sang kuda yang mungkin dah sepuluh hari tak mandi (kkida agaklah)...muahahha....boleh pengsannnn...:(


lepas dah pusing satu round kita di turunkan kat sini....perlahan-lahan kita susuri pekan kecil yang cantik ini....memang touristy habislah suasana bandar kecil ni...

can u see, can u see...my hubby dengan senang hatinye tolong bawa hand beg isteri tercenta...ekau hado...hehe...:)

carrefour pun ada...


sewa basikal adalah cara terbaik untuk explore pulau ini...orang2 muda sesuailah ni.....

anda familiar kan dengan nama feri ni...:)

sepanjang tepi jeti ni penuh dengan seafood restaurant...tapi harga makanannye...mahallah pada kkida...makan ikan dengan roti dengan salad aje pun dekat nak 30 hengget sorang...hmmm

jeti to and from Istanbul...manusia ramai sungguh...memang dasyatlah industri pelancungan turki ni...sebab tu nilai duit mereka lebih tinggi le ni berbanding rm

jika anda rajin, gi sendiri ke prince island...caranye, naik cab ke jeti, beli tiket feri kat situ dan datang sendiri ke pulau ini tanpa menggunakan khidmat tour agent...return tiket baru 10tl or 15tl aje/pp...sampai kat pulau prince, beli tiket kereta kuda jika nak naik kuda atau boleh jalan kaki pelan-pelan mengelilingi pulau tersebut...luas juga tau...atau jika anda kuat kayuh basikal boleh sewa basikal kat jeti...macam stail mat saleh...then barulah berbaloi trip anda ke prince islands...atau stay overnight kat hotel pulau tu....pastikan waktu terakhir feri meninggalkan pulau tersebut...


plan your trip, jika tak memang buang masa dan buang duit ajelah....itu pandangan kkida...