Friday, June 20, 2014

apom lenggang

Assalam,
menghampiri puasa ni tekak kkida ni mengada lebih...tiap hari ada je angan-angan nak makan itu ini...hari ni kkida termasuk ke dalam blog seorang blogger dari India, kkida tengok dia buat apom tepung beras ni...nampak sodap sangat...

kkida pun search beberapa resepi yang sama dari sumber lain...kkida lihat resepi-resepi tersebut lebih kurang aje...yelah resepi memang tak boleh lari dari asal jika nakkan hasil yang lebih kurang sama....jika memandai ubah ingredient dan cara buat pasti hasilnya tak sama...
dari beberapa resepi kkida olah sendiri mana yang kkida rasa munasabah...kkida biasa makan apom ni kat restauran mamak dan tahu lebih kurang bagaimana texturenye...

since semua bahan ada kkida cekalkan hati dan cuba buat tadi, dan Alhamdulillah hasil kkida puashati...adalah sikit-sikit cam apom yang kkida biasa makan kat kedai tu...

bahan-bahan yang kkida guna tadi adalah:

a) 1 sudu teh serbuk yis yang di rendam 1 minit dalam 1/2 cawan air suam kuku (suhu air sangat penting, jika tidak yis akan mati jika air terlalu panas)

b) nasi 1/2 cawan, rendam sebentar biar kembang sikit...masukkan bahan a dan b ke dalam blender dan kisar seminit...

c) tepung beras 300 gram + gula putih 1/2 cawan (boleh lebih jika suka) + 1 sudu teh garam...masukkan semua bahan ke dalam blender.

d) 1 kotak kecil santan...bancuh dengan 1/2 cawan air...tuangkan ke dalam blender dan blend bancuhan hingga sebati...guna spatula utk pastikan bancuhan betul-betul mix. jika terlalu pekat tambah air sikit...texture batter apom lebih cair dari batter pancake...
cover blender dengan kitchen towel dan biarkan hingga batter kembang (double in quantity)...lebih kurang 2 -3 jam...
guna camera hp camnilah...susah nak fokus...imej yang sepatutnya kita nak ambil blur...camera ni sibuk nak ambik gambar kicap kat belakang tu...hehe...
panaskan small pan yang melengkung dasarnya seperti mangkuk....kkida tiada pan camtu so kkida guna aje pan paling kecil yang ada...sapu dengan minyak dan tuangkan bancuhan apam anggaran 1/2 cawan...golek-golek kan kuali/pan supaya batter lebar ke tepi...

tutup dan biarkan apam masak...dalam 2 minit atau lebih jika suka apam yang garing (kkida suka yg garing tepinya tu)
seperti ini....tujuan tutup pan masa masak apam supaya bahagian permukaan apam masak elok dan soft gitu...jika guna kuali yang melengkung dasarnya, bahagian tengah apam akan tebal...itu rupa sebenar apam ni...
goleklah hingga habis, tapi kena makan cepat jika tak bila sejuk kurang sedap...bahagian tepi yang garing tu yang sedap sekali...rupa apam balik pun ada jugakan...
boleh makan dengan kari atau cicah dengan susu panas yang dibancuh dengan gula dan garam...yummy...
tadi kkida buat chicken masala...anda tahu apa perbezaan chicken masala dan chicken curry? boleh search kat internet ye...hehe...

nanti kkida share versi chicken masala kkida, Insyaallah...
mudah dan sedap...pasni tak payah dah makan kat kedai mamak tu...

Tuesday, June 17, 2014

apam pisang express

satu hari kkida tenampak 3 biji pisang berbaki yang hampir ranum atas meja dapor...nak makan mentah dah tak berapa sedap...lalu kkida mula mereka apa aku nak buat dengan pisang 3 biji ni...

mula-mula cadang nak buat cokodok, tapi bila ingat balik asik cokodok je...jemulah pulak, maka kkida nak cuba buat kudapan lain pulak dengan pisang tersebut...

kkida cari kat google image dan terjumpa beberapa resepi yang similar, iaitu cara buat apam pisang yang ringkas dan kkida pun nak mencuba..
caranye mudah, budak umur 9 tahun pun pasti boleh buat...:)

1) lenyek 3 biji pisang ukuran medium (yg banyak jual kat supermarket tu)
2) pecah 4 biji telur dalam mangkuk kaca, masukkan 1 cawan gula perang lembut (+ 1/2 sudu teh serbuk kayu manis) dan 1 cawan minyak...pukul dengan hand mixer hingga kembang cam foto atas tu...
masukkan pisang lenyek dan 2 cawan tepung sedikit-sedikit (ayak tepung dengan 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu teh soda bikatbonat)

hasilnya bancuhan yang likat seperti kek atau cucur udang...tuang ke dalam mangkuk kecil yang telah disapu minyak.

kukus dalam preheated steamer selama 20 minit....hidang dengan kelapa putih yang telah ditambah garam...yummy...(kkida kukus dalam bekas silicone yang comel...elok aje apam tu, tak melekat kat acuan...
bagi anda yang nak beli acuan silicone ni....sila ke 1001shoppe
hasilnya pada kkida sedap, surely a keeper...thank you pada mereka yang mencipta resepi ini...lepas ni tak susah dah nak makan home made apam.....janji ada bahan, jalannnn...

Saturday, June 14, 2014

rendang tok style opah

Assalam,
lama kkida peram gambar ni....sori ek!
ramai yang minta kkida share resep ni...so petang ni baru terbuka pintu hati kkida untuk share resepi yang super sedap ni dengan youall...hehe...

alaaahhh...bukannye susah pun...rendang tetap rendang, bahannya tak jauh berbeza, cuma yang membezakannya air tangan anda tu...:)

untuk bahan rendang ni:
1.5kg daging kurang lemak dan urat
2 biji bawang besar merah
5 ulang bawang merah kecil (lebih kurang)
3 ulas bawang putih
3 inci halia
6 batang serai
2 inci lengkuas
beberapa sudu besar cili blender
kayu manis, bunga lawang dan cengkih
hiris semua bahan dan blender hingga lumat, tuang ke atas daging, gaul dan perap beberapa jam...masak atas api perlahan, tambahkan 3 sudu besar rempah rendang atau rempah daging...masak hingga air separa kering. masukkan santan pekat 1 cawan dan terus rebus rendang hingga kuahnye hampir kering dan empuk...

masukkan daun limau dan kerisik, seasoning, gula merah secukup rasa dan asam keping...kacau rata...  

harap tiada bahan yang tercicir, al-maklumlah kkida ni pun semakin muda youuu...huhu...selamat cuba buat ye...:)
kkida buat rendang ni untuk kirimkan pada my son Ajwad melalui kawan dia Shakir yang akan bercuti ke London...selain rendang kkida juga buat sambal ikan bilis kering...
Shakir kawan Awad belajar bidang kulineri kat uitm...masa dia dtg ambik rendang ni dia bawa buah tangan ni kat kkida...muahaha....bun arang...(kkida ada share kat ig)
punyelah terkezut kkida....chef-chef zaman moden ni dah terlalu advance hingga ketandusan idea nak cipta resepi....elok-elok selama ni roti color putih depa gi tukar ke warna hitam...dan roti ni shakir yang buat utk kedai bakeri tempat kerja beliau...apadaaa.....hihi
kkida cuba google cari info berkaitan roti ni...mak ai...rupanya kkida yg ketinggalan ketapi....roti ni dah berzaman orang buat dan dah popular rupanye (hani dan eka pun tahu keujudan roti ni)....huhu...

nantilah one fine day kkida pun akan cuba buat jugak...:)))
image from google...tq

Thursday, June 12, 2014

Pulut mangga dan santan bersagu


Assalamualaikum,
terasa lama kkida tak bersiaran...macam-macam kkida dan my mum masak...cuma tiada kesempatan nak share foto dan resepi tersebut...:)

minggu sudah kkida ke one utama...singgah kat supermaketnye lalu ternampak manggo ni yang looks so yummy...kkida pun belilah beberapa biji...teringin pula nak makan pulut mangga...dessert yang paling mudah disediakan...:)


cer tengok mangga ni, manis dan sesuai untuk resepi ini...ini adalah mangga india...mahal sikit regenye tapi garenti manis...Insyaallah...


resepi ni kkida pernah share sebelum ni...tapi takpalah...mungkin ada yang terlepas pandang, so kkida share sekali lagilah ye...

pulut direndam dulu...lagi lama lagi bagus...toskan dan masukkan ke dalam bekas kukusan....kkida guna kukus elektrik...lapik dasar yang berlubang tu dengan daun pandan hingga menutupi hampir keseluruhan ruang tersebut...

toskan dan masukkan pulut ke dalam bekas tersebut dan kukus hingga kembang, separuh masak buka penutup dan jirus beberapa sudu besar santan yang dicampur garam...ulang 2,3 kali hingga pulut masak...lebih kurang sejam proses kukus pulut ni...terpulang pada jenis pulut dan berapa lama ia direndam...


untuk kuahnye, kali ni kkida guna sago biji untuk memekatkan santan tersebut...masak santan (kkida guna santan kotak aje) tambah beberapa sudu gula (terpulang pada manis yang anda suka) dan sedikit garam...masukkan daun pandan dan didihkan santan tersebut...

sebelum angkat masukkan biji sago yang telah direndam dan kacau hingga sago jernih...tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan pulut dan mangga...


nampak sedapkan...hehe...mestilah...tengoklah sapa yang buat...muahaha...nyampah!!! lol

selamat mencuba...:)))


selanjutnye kkida nak update entri sebelum ni berkaitan anak-anak yatim...kkida menerima banyak email dari pembaca blog ini dan 1001coretan yang ingin beri itu dan ini...dan semalam kkida menerima dua buah kotak kiriman Puan Fatimah dari Penang...:)

terima kasih kepada Puan Fatimah...Insyaallah saya akan sampaikan parcel ini pada anak-anak tersebut soon...saya tidak akan buka kotak ini...nanti terus beri aje pada anak-anak tersebut...

ada juga yang email ingin beri sumbangan dalam bentuk wang ringgit dan kkida dah beri akaun number, harap dapat sumbangan iklas dari anda...:)


btw, terima kasih Puan Fatimah, hanya Allah yang mampu membalas keikhlasan hati Puan...dan bagi mereka yang ingin beri sumbangan apa jua sila email saya...terima kasih.


Sunday, June 8, 2014

cucur sukun


Assalamualaikum, selamat berhari isnin...hari yang paling kkida suka...:)
hari yang menceriakan pada kkida le...mungkin pada orang yang kerja pejabat tak berapa happy...:)


oleh kerana hari ni hari yang menggembirakan, kkida nak share resepi yang paling susah sekali you all nak buat...iaitu....tadaaaaa....cucur sukun....heheheeee

caranya mudah aje, jika dah jemu makan sukun goreng, jangan goreng....biarkan buah tu hingga ranum sangat dan lembik...kopek kulitnye, keluarkan isi dan lenyek hingga hancur seperti buat cokodok pisang gitu...tambahkan gula secukup rasa, garam dan sikit soda bikarbonat....masukkan tepung secukupnya...jika nak guna self raising flour pun ok (tak perlu soda)...pasti gebu cucur sukun tu nanti....


gaul sebati sehingga jadi seperti foto atas ni, kemudian jemput-jemput dengan hujung jari dan terus masukkan ke dalam minyak panas, exactly sama seperti buat cukodok pisang...


cantik aje jadinye...bulat-bulat gitu...boleh makan terus camtu aje atau cicah dengan susu pekat atau gaul dengan gula halus...


selamat mencuba...:)

mengenai perkembangan projek rumah anak yatim yang kkida lancarkan beberapa hari lalu...Alhamdulillah, kkida mendapat good respon...terima kasih sangat-sangat....kkida menanti kiriman barangan dari kalian....

sebenarnya pada hari tersebut kkida ziarah dua buah rumah anak yatim (terdapat banyak rumah anak yatim di Perak)...kkida akan update another rumah anak yatim sedikit masa lagi...:)


Saturday, June 7, 2014

eggs and sausage quiches

Simple, ringkas, cepat....
saya suka buat quiche seperti ini....kalau dah jemu makan scramble egg atau telur dadar...ini adalah option lain untuk resepi telur...

dan hasilnye lebih cantik jika guna silicone mold seperti ini...elok aje jadinye pie atau quiche anda...hanya perlu sapu minyak atau mentega atau cooking spray dan tuang terus adunan tersebut ke dalam mold ini dan bakar...


untuk bancuhan egg quiche ini bahannye adalah:
6 biji telur
enam ketul sosej, masak dulu
paprika merah, cincang
3/4 cawan fresh milk atau cream
2 sudu besar tepung gamdum
italian herbs, salt and pepper and seasoning
tasty grated cheese
sos cili

bahan-bahan ni sebenarnya optional...you can add anything you like, tak semestinya ikut bahan yang kkida guna ni...boleh letak chop celery, carrot, tomato, onion, mince meat/chicken, tuna, herbs, spice, etc...terpulang pada selera masing-masing...

pukul bahan hingga sebati dan kembang sikit dan tuangkan ke dalam acuan ini...masukkan cheese, kuantiti terpulang dan sos chili (optional) kalau tak suka sos cili boleh ganti dengan ketchup, bbq, black pepper, etc

bakar dalam preheated oven pada 180C selama 20 ke 30 minit atau hingga masak...

dan....oh! cantiknye quiche telur saya dan rasanya pasti yummy

dan bagusnye bekas silicone ini...langsung takda kesan melekat...hanya guna spatula untuk keluarkan quiche ni...
boleh juga ganti burger...grill roti sapu mayonnaise dan wallah....senang hari ibu tengok anak kenyang gi sekolah...hehe...:)


selamat mencuba....

sambil kita masak untuk anak-anak kita hidangan yang sedap-sedap camni marilah kita sama-sama bayangkan nasib anak-anak ini....tanpa ibu bapa di sisi mereka, apatah lagi nak rasa makan sedap-sedap...

mereka tak meminta, tapi apa salahnye kita memberi jika kita ada rasa belas...tak banyak sikit pun jadi...Insyaallah besar ganjarannye nanti....