Wednesday, May 28, 2014

sup tulang goreng


Assalam,
sebelum tidor kkida nak share gambar sup tulang ni....hehe...sebenarnya banyak betul gambar makanan yang kkida nak share...:)

Insyaallah pelan-pelan nanti kkida sharelah ye sebab la ni blog ni dah takda nak cerita yang merapu-rapu dah, cerita yang keluar dari topik yang sepatutnye...jika nak baca coretan kkida yang selain dari cooking dan resepi ni kena la gi jengah kat sanun tu ye...hehe...


sup daging goreng camni pasti ramai yang biasa buat kan!...setengah orang rebus dulu tulang/daging hingga empuk baru goreng....kkida pula malas nak goreng kemudian, so goreng dulu hingga bertukar warna sikit baru rebus...tujuan nak bagi nampak lebih sedap konon....:)


original resepi sup daging tak perlu goreng daging/tulang tersebut...terus je rebus hingga tulang empuk...

resepi sup daging kkida senang aje (kkida ni jika masak memang suka ringkas seringkasnye...malas nak berlama-lama dalam dapor)

masa rebus daging selalunye kkida masukkan sup bunjut, halia yang diketuk dan sikit serbuk sup, kayu manis...pastu rebus le hingga daging masak dan relai dari tulang (dlm 10 minit sebelum tutup api masukkan kentang dan carrot jika suka)...tambah kiub daging sikit, salt and pepper...jika nak tambah serbuk ketumbar dan jintan pun ok.....up to your own tastebuds lah kan...buatlah cam mana pun asal rasanye sedap...

sebelum tutup api masukkan daun sup dan bawang goreng banyak-banyak dan tutup periok...biar mesra gitu...jika makan sup my dh suka cicah dengan cili padi kicap...

hmmm....camtulah cara kkida masak sup daging...:) bagaimana pula resepi sup anda...boleh share dengan kkida tak?

salam and good night....tidor lena-lena dan mimpikan kkida ye...muaahhh!

3 comments:

  1. Salam, Kak Ida... phewwwwwwwwww.. terbau sampai ke Johor. Cara masak sup kita samalah Kak Ida.. cuma sy tak pernah pulak goreng dulu. Kat Johor ni ada jual jugak Sup Ekor Goreng.. dah siap supnya.. dikeluarkan ekor tu dan digoreng. Sy pun tak pernah makan, Aziela Rainbow yang cerita, hehehehe

    p/s semalam dan kelmarin entah knp tak bleh nak komen kat blog Kak Ida.. Alhamdulillah hari ni dah boleh.. i miss u sis..

    ReplyDelete
  2. Luar biasa resepi ni kak

    Datanglah wahai rajin

    aku mahu teror masak macam kak ida

    amiiin

    ReplyDelete