Saturday, May 31, 2014

kek butter vanilla, resepi sendiri

Salam,
petang ni kkida teringat nak bancuh kek...sebenarnya dah dua hari teringat nak buat kek...tekak tu teringin benar nak makan kek butter...tengok kat ig orang dok share gambar kek aje tak habis-habis sampai meleleh ayor lior teman...sampai hati dorang tu kan...hehe....

last kkida baking tak silapnye adalah setahun yang lalu...:)

tepung kek yang kkida guna ni dah setahun beli...nasib tak expire lagi, simpan dalam peti sejuk...tulah gara-gara rambang mata bila shopping barang dapor...main hambik aje...akhirnye semua simpan hingga penuh fridge...butter ni pun kejap keluar kejap masuk peti sejuk...huhu...:|


after short nap petang tadi, terasa ringan kepala dan cerah mata...lalu teringat nak membaking...mood datang...:)


resepi, malas nak rujuk mana-mana...main agak-agak aje...after all it just a simple butter cake...tak yah le nak buka buku resepi...kita taram ajelah...lol...janji ada rasa...

jika anda nak tiru resepi kkida ni silakan....

bahannye...
1 ketul good kualiti butter- 250g
1 to 1 1/2 cawan gula castor
1 cawan telur (oleh kerana tiada telur besar grade A, kkida terpaksa sukat guna cawan, pecahkan telur ke dalam cawan sukatan hingga penuh)
2 cawan tepung naik sendiri
(since tiada self raising flour kkida tambah 3 sudu besar baking powder dan 1 teaspoon tartar powder)
susu 1/2 cawan
esen vanila 2 sudu kecil


cara buatnye:
1) pukul butter dengan gula hingga kembang, jangan terover kembang ye...
2) masukkan vanila, gaul rata...
3) masukkan telur sedikit-sedikit dan gaul rata...
4) masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis sambil di gaul rata...
jangan terlebih gaul ye...
5) tuang dalam bekas yang telah digris dan dialas dengan kertas minyak...
6) bakar dalam pre-heated oven selamat 45 hingga 50 minit pada suhu 180C


keluarkan dan biarkan sebentar sebelum dialihkan ke bekas lain...biar sejuk jap sebelum potong...


kek kkida ni agak seroi sebab ter over beat...:) tapi kkida suka kek yang light camni...yummy...


selamat mencuba...

this week kkida ada 3 kenduri kahwin yang mesti dihadiri...2 kenduri saudara dan 1 kawan...makan free lagilah kita kan....hehe...

selamat beradu...:)

1 comment: