Monday, May 5, 2014

acar buah pedas manis...

 ini adalah entry tahun lepas...kkida re-post balik...

Assalamualaikum,
selamat pagi....anda sihat....kkida rasa kurang sihat pula pagi ni....setelah semua satu rumah baru nak kebah dari demam, nampaknya kini tiba giliran kkida pula....mata mula nak berair dan tekak mula terasa gatal-gatal dan perit...hmmmm tulah....lain kali tak leh cakap besar ye kkida....:)

apa-apa pun sebelum kkida mula terbaring dan berselimut atas katil kkida nak share dengan anda delicious appetizer ni yang mampu membangkitkan selera samada ketika buka puasa atau sahur...

(maaf ye....jika tak tahan tengok foto yang menyelerakan ni...jangan terus baca entri ni...tunggu lepas buka puasa malam nanti.....:)))

kkida memang penggemar acar....tak kiralah acar jenis apa....asalkan ada rasa masam, manis, masin, pedas...dah cukup dah tu....gaul dengan nasi panas-panas....mata yang asyik nak pejam aje ketika sahur pasti akan terbuka luas....hehe...
pembuat acar yang sedappp ni (pada tekak kkidalah ye..:)....kawan kkida, namanya Rosnah....jika anda penggemar acar dan teringin nak rasa....call/sms sendiri kak Rosnah dan tanya kat dia berapa rege acarnye sebotol....sekarang ni dia tengah dalam proses buat acar ni....banyak dapat tempahan....sekali orang tempah berpuloh botol....ada yang tempah utk majlis kenduri kendara dan sebagainya...
kak Ros ni orang Penang....so acarnye more like Penang style....dia letak cili padi dan ikan masin dalam acar tersebut....jika tak nak ikan masin pun boleh....bagitau aje kat dia...

wbp, anda kena ambil sendiri dari kak Ros ye....buatlah temujanji dengan dia....number phonenye ada kat bawah ni...
better sms i/o call sebab kak Rosnah ni bekerja...secretary boss nih....hehe....
selain dari acar kkida suka sangat jem tart Rosnah....sedap sangat pada tekak kkida...hehe...yelah...benda yang sedap mesti kkida nak share dengan anda.....betul tak!

keistimewaan jem tart Ros terletak pada pastrynye....dia tambah cream cheese dalam pastri tart tersebut...terasa lemaknye...pada kkida memang sedap...sejak empat tahun lalu kkida mesti order beberapa balang jem tart Rosnah setiap kali raya....simpan utk makan sendiri sikit-sikit....hehe....taklah, mestilah kkida hidang pada tamu yang datang beraya...mana boleh makan banyak-banyak sangat biskut ni....tinggi kandungan lemak dan colesterol tu....:|

wbp, kkida takda gambar jem tart Ros, sebelum-sebelum ni tak teringat pula nak ambik gambar....Insyaallah nanti petang Ros bagi kat kkida sebalang dua dulu....bolehlah kkida ambik gambar dah share dengan anda later....ok...jika berminat nak tempah call/sms aje number kat atas tu....:)

7 comments:

  1. sedapnya... mama sy pon buat acar camni. mmg sedap. blk ni nak kn request la. mcm dah terasa2 kat ujung lidah. hehehe... haish.. pose2

    ReplyDelete
  2. nampak sedap tapi saya tak pandai makan acar buah..

    ReplyDelete
  3. rindu dgn acar buah mak mertua saya.. sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi seri, mak mertua sue pun pandai buat acar... sebab tu my hubby pantang balik kedah mesti soh emak dia buatkan sebalang dua.. ni nak dekat bulan pose...mmm mesti mak mertuaku dah prepare nak buat acar untuk anak2..hihih

      Delete
  4. menyelerakan..pastinya kalau makan dengan nasi panas ke sejuk ke mesti tak toleh kiri kanan..hehehe penangan ikan masin..ermmmmm (meleleh liur)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. patutlah tak nampak pun kat IG..tak sihat ya ida.. dah makan ubat ke..take ok..

    cerita pasal acar ni..my hubby org yg paling suka ngan acar.. ..kalu jumpa jer acar kat tempat kenduri mmg dia suka laa... tp sue tak berapa suka..hiihih...tpi kalau tat nenasssss..jgn cakap lah..memang peberet sue la...boleh try order ini...hihih

    ReplyDelete