Saturday, May 31, 2014

kek butter vanilla, resepi sendiri

Salam,
petang ni kkida teringat nak bancuh kek...sebenarnya dah dua hari teringat nak buat kek...tekak tu teringin benar nak makan kek butter...tengok kat ig orang dok share gambar kek aje tak habis-habis sampai meleleh ayor lior teman...sampai hati dorang tu kan...hehe....

last kkida baking tak silapnye adalah setahun yang lalu...:)

tepung kek yang kkida guna ni dah setahun beli...nasib tak expire lagi, simpan dalam peti sejuk...tulah gara-gara rambang mata bila shopping barang dapor...main hambik aje...akhirnye semua simpan hingga penuh fridge...butter ni pun kejap keluar kejap masuk peti sejuk...huhu...:|


after short nap petang tadi, terasa ringan kepala dan cerah mata...lalu teringat nak membaking...mood datang...:)


resepi, malas nak rujuk mana-mana...main agak-agak aje...after all it just a simple butter cake...tak yah le nak buka buku resepi...kita taram ajelah...lol...janji ada rasa...

jika anda nak tiru resepi kkida ni silakan....

bahannye...
1 ketul good kualiti butter- 250g
1 to 1 1/2 cawan gula castor
1 cawan telur (oleh kerana tiada telur besar grade A, kkida terpaksa sukat guna cawan, pecahkan telur ke dalam cawan sukatan hingga penuh)
2 cawan tepung naik sendiri
(since tiada self raising flour kkida tambah 3 sudu besar baking powder dan 1 teaspoon tartar powder)
susu 1/2 cawan
esen vanila 2 sudu kecil


cara buatnye:
1) pukul butter dengan gula hingga kembang, jangan terover kembang ye...
2) masukkan vanila, gaul rata...
3) masukkan telur sedikit-sedikit dan gaul rata...
4) masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis sambil di gaul rata...
jangan terlebih gaul ye...
5) tuang dalam bekas yang telah digris dan dialas dengan kertas minyak...
6) bakar dalam pre-heated oven selamat 45 hingga 50 minit pada suhu 180C


keluarkan dan biarkan sebentar sebelum dialihkan ke bekas lain...biar sejuk jap sebelum potong...


kek kkida ni agak seroi sebab ter over beat...:) tapi kkida suka kek yang light camni...yummy...


selamat mencuba...

this week kkida ada 3 kenduri kahwin yang mesti dihadiri...2 kenduri saudara dan 1 kawan...makan free lagilah kita kan....hehe...

selamat beradu...:)

Thursday, May 29, 2014

rendang udang dengan white oyster mushroom


Assalam,
rendang udang?
ye, kkida suka pelbagaikan rendang...tak statik pada rendang daging atau ayam aje...

orang sekarang memang suka memandai-mandaikan...hehe...pandai membega...tok nenek dah elok-elok reka resepi tradisi untuk diwarisi oleh anak cucu, namun dek kerana terlebih kreatif, pepandai aje anak cucu menokok menambah sesedap rasa...:)

sama seperti masak asam pedas le...dulu kkida biasa dengar dan makan asam pedas ikan aje....la ni saknika asam pedas telah muncul....asam pedas udang, ayam, daging, telur dan bermacam asam pedas lagilah...


untuk rendang ni kkida guna white oyster mushroom, beli kat tesco...cari yang masih elok, yang cantik warnanye...

bahan blender seperti biasa, bawang merah, halia, serai, lengkuas, cili padi, daun limau...blend hingga lumat...panaskan sikit aje minyak dalam kuali dan masak dulu bahan blender hingga kering...bila dah kering baru masukkan udang, mushroom dan pati santan...

jangan masukkan awal sebab udang dan mushroom akan mengeluarkan air yang banyak...masukkan asam keping, daun kunyit, daun limau, kerisik, garam, gula dan perisa...masak hingga sos pekat...


udang tu gunting aje janggut dan ekornye...jangan buang kulit...


rendang ni sedap makan camtu aje...meratah...hehe...kkida suka sangat masak dengan oyster mushroom ni....setiap kali gi tesco mesti beli sepeket mushroom ni...:)

oklah, anda cuba buat ye...:)

p/s: kkida tengah tengok upacara pemakaman Almarhum Sultan Azlan Shah...Takziah buat keluarganye....kita ni hidup menumpang di bumi Allah...tiba masa dan ketika kita akan tinggalkan dunia ini untuk beri laluan kepada lapisan seterusnya...apa aje amalan/perbuatan selama kita hidup di dunia ini...itulah yang akan kita bawa bersama ke alam seterusnya...juga doa anak-anak yang soleh...:'|

MUGA ROH ALMARHUM DI TEMPATKAN DI KALANGAN MEREKA YANG BERIMAN.

Wednesday, May 28, 2014

sup tulang goreng


Assalam,
sebelum tidor kkida nak share gambar sup tulang ni....hehe...sebenarnya banyak betul gambar makanan yang kkida nak share...:)

Insyaallah pelan-pelan nanti kkida sharelah ye sebab la ni blog ni dah takda nak cerita yang merapu-rapu dah, cerita yang keluar dari topik yang sepatutnye...jika nak baca coretan kkida yang selain dari cooking dan resepi ni kena la gi jengah kat sanun tu ye...hehe...


sup daging goreng camni pasti ramai yang biasa buat kan!...setengah orang rebus dulu tulang/daging hingga empuk baru goreng....kkida pula malas nak goreng kemudian, so goreng dulu hingga bertukar warna sikit baru rebus...tujuan nak bagi nampak lebih sedap konon....:)


original resepi sup daging tak perlu goreng daging/tulang tersebut...terus je rebus hingga tulang empuk...

resepi sup daging kkida senang aje (kkida ni jika masak memang suka ringkas seringkasnye...malas nak berlama-lama dalam dapor)

masa rebus daging selalunye kkida masukkan sup bunjut, halia yang diketuk dan sikit serbuk sup, kayu manis...pastu rebus le hingga daging masak dan relai dari tulang (dlm 10 minit sebelum tutup api masukkan kentang dan carrot jika suka)...tambah kiub daging sikit, salt and pepper...jika nak tambah serbuk ketumbar dan jintan pun ok.....up to your own tastebuds lah kan...buatlah cam mana pun asal rasanye sedap...

sebelum tutup api masukkan daun sup dan bawang goreng banyak-banyak dan tutup periok...biar mesra gitu...jika makan sup my dh suka cicah dengan cili padi kicap...

hmmm....camtulah cara kkida masak sup daging...:) bagaimana pula resepi sup anda...boleh share dengan kkida tak?

salam and good night....tidor lena-lena dan mimpikan kkida ye...muaahhh!

Tuesday, May 27, 2014

simple black pepper beef steak


resepi yang simple...hanya guna potato wedges dan mix vegi selain instant black pepper sos...lain-lain bahan...tumbuk beberapa biji bawang putih, halia dan bawang merah...sebelum tu goreng dulu daging (gaul garam) batang pinang atau yang kurang uratnye...ketepikan...


goreng wedges mengikut arahan pada pakagingnye, ketepikan...

tumis bawang dan halia tumbuk hingga wangi, masukkan sesudu/dua sudu besar cili blender...kacau garing, masukkan daging, sos lada hitam, kicap manis, sos tomato, perisa dan garam...gaul rata...akhir sekali masukkan sayur campur dan kentang dan gaul rata. Jika ada bell pepper boleh campur ke dalam beef steak ini...


hidang ketika masih panas dengan nasi, roti dan sebagainye...taburkan dengan daun ketumbar...simple kan...:)

Monday, May 5, 2014

acar buah pedas manis...

 ini adalah entry tahun lepas...kkida re-post balik...

Assalamualaikum,
selamat pagi....anda sihat....kkida rasa kurang sihat pula pagi ni....setelah semua satu rumah baru nak kebah dari demam, nampaknya kini tiba giliran kkida pula....mata mula nak berair dan tekak mula terasa gatal-gatal dan perit...hmmmm tulah....lain kali tak leh cakap besar ye kkida....:)

apa-apa pun sebelum kkida mula terbaring dan berselimut atas katil kkida nak share dengan anda delicious appetizer ni yang mampu membangkitkan selera samada ketika buka puasa atau sahur...

(maaf ye....jika tak tahan tengok foto yang menyelerakan ni...jangan terus baca entri ni...tunggu lepas buka puasa malam nanti.....:)))

kkida memang penggemar acar....tak kiralah acar jenis apa....asalkan ada rasa masam, manis, masin, pedas...dah cukup dah tu....gaul dengan nasi panas-panas....mata yang asyik nak pejam aje ketika sahur pasti akan terbuka luas....hehe...
pembuat acar yang sedappp ni (pada tekak kkidalah ye..:)....kawan kkida, namanya Rosnah....jika anda penggemar acar dan teringin nak rasa....call/sms sendiri kak Rosnah dan tanya kat dia berapa rege acarnye sebotol....sekarang ni dia tengah dalam proses buat acar ni....banyak dapat tempahan....sekali orang tempah berpuloh botol....ada yang tempah utk majlis kenduri kendara dan sebagainya...
kak Ros ni orang Penang....so acarnye more like Penang style....dia letak cili padi dan ikan masin dalam acar tersebut....jika tak nak ikan masin pun boleh....bagitau aje kat dia...

wbp, anda kena ambil sendiri dari kak Ros ye....buatlah temujanji dengan dia....number phonenye ada kat bawah ni...
better sms i/o call sebab kak Rosnah ni bekerja...secretary boss nih....hehe....
selain dari acar kkida suka sangat jem tart Rosnah....sedap sangat pada tekak kkida...hehe...yelah...benda yang sedap mesti kkida nak share dengan anda.....betul tak!

keistimewaan jem tart Ros terletak pada pastrynye....dia tambah cream cheese dalam pastri tart tersebut...terasa lemaknye...pada kkida memang sedap...sejak empat tahun lalu kkida mesti order beberapa balang jem tart Rosnah setiap kali raya....simpan utk makan sendiri sikit-sikit....hehe....taklah, mestilah kkida hidang pada tamu yang datang beraya...mana boleh makan banyak-banyak sangat biskut ni....tinggi kandungan lemak dan colesterol tu....:|

wbp, kkida takda gambar jem tart Ros, sebelum-sebelum ni tak teringat pula nak ambik gambar....Insyaallah nanti petang Ros bagi kat kkida sebalang dua dulu....bolehlah kkida ambik gambar dah share dengan anda later....ok...jika berminat nak tempah call/sms aje number kat atas tu....:)