Sunday, April 27, 2014

rendang ayam sedap...

salam pagi minggu,
tak tau nak upload gambar apa, kkida share ajelah gambar-gambar rendang ayam yang kkida buat dua hari lalu...test masak dalam periok cast iron yang berat tu...
bahan rendang adalah sama seperti yang kkida pernah share pada resepi-resepi yang lalu...tiada sebarang rempah instant...semua fresh ingredients...resepi my mum...

antaranya:
bahan A
bawang merah 10 ulas atau lebih
halia 2 inci
lengkuas 3 inci
serai 5 batang
kunyit hidup 1 inci
cili padi ikut suka kuantitinye

cili blender, ikut pedas yang anda suka
ayam seekor saiz sederhana
santan pekat 1 kotak kecil
kerisik 3 sudu besar
asam gelugur sekeping
daun limau purut dan daun kunyit
garam, gula dan perisa jika suka
blend semua bahan A

masukkan ayam yang dah dipotong kecil dalam periok atau kuali dan add bahan A, santan dan cili blender....letak atas api yang sederhana, tutup periok dan biar didih hingga ayam empuk, masukkan masukkan kerisik, asam keping, garam dan lain-lain bahan...
renih hingga kuah pekat dan kering...sedia dihidang...sedap...:)
masak dalam periok cast iron memang best...ayam cepat empuk dan masa memasak cepat....bila dah padam api pun rendang masih terus mendidih...tutup periok dan biarkan ia atas dapor...jimat masa jimat gas...dan pasti enak...:)

p/s
besar pahalanya kita bersedekah terutama pada mereka yang memerlukan...


bantu mana yang kita termampu...sebak bila baca apa yang ditanggung oleh wanita ini...:'(

1 comment:

  1. As salam. Apa brand periuk cast iron kkida. Berkenan lah pulak

    ReplyDelete