Friday, April 25, 2014

pull apart bread...

Salam pagi jumaat, muga pagi ini memberi keberkatan pada kita dalam meneruskan kehidupan di bumi Allah ini...pagi ni kkida nak share salah satu cara nak makan roti, kot dah jemu makan stail biasa, kita ubah cara pula...:)
selalunye kkida jarang beli roti seketul camni sebab leceh nak makan...lagipun kekadang tak tau nak makan macam mana....terutama sour dough bread ni....
semalam terjumpa kat internet satu lagi cara nak makan roti buku camni...hehe....so kkida pun belilah sebuku sour dough bread dan cuba buat...resepinye ikut sendiri....kkida melt butter dan tambah bawang putih tumbuk (garlic butter)...sebelum tu potong roti seperti foto atas...jangan sampai putus ye...tinggal half inch bahagian bawahnye...

kemudian sapu rata garlic butter keseluruhan bahagian dalam roti...taburkan cheese...kkida guna mozarella sebab itu yang ada dalam fridge...anda boleh guna cheese cheddar, parmesan, gruyere dsbnye...kalau nak guna slice cheese pun boleh...lagi senang...make sure sumbat cheese bebanyak celah-celah potongan roti tu... baru enak gitu...:)
kemudian taburkan kucai/chives atau sebarang herbs lain yang anda suka...
bakar dalam oven 20 minit atau hingga cheese melted seperti foto ini....pastu terus hidang panas-panas...cara makannye, main tarik-tarik aje roti tu...kalau boleh ramai-ramai sekali...baru meriah gitu...hehe....
nanti kkida nak cuba guna roti jenis lain pula...roti ni masam sikit...yelah dah namanye pun sour dough...:)

2 comments:

  1. cam sedap jer kak buat gitu, tp kena cari roti plain yang sektul2 lah kan...

    ReplyDelete
  2. makan lagu ni...makin bertambah lah berat badan ku..hih..anyway gud idea pepagi klu dah jemu ngan cekodok pisang boleh buat resepi ni..hihih..tq ida

    ReplyDelete