Tuesday, April 29, 2014

roti margarine crispy

satu lagi cara nak makan roti jika jemu makan cara biasa (balik-balik roti kakida ni...takda idea lain ke nak share)...heheee...
beli sebuku roti, sebekas margarine, sepeket gula perang halus, serbuk kayu manis...itu aje bahannya...:)
potong kulit tepi roti...campurkan sedikit serbuk kayu manis ke dalam gula perang dan gaul rata...
alas bekas tahan panas (tin utk bakar kek pun boleh) dengan kertas aluminium...
sapu margarine pada kedua-dua permukaan roti sepenuhnya, taburkan gula perang hingga rata...nak senang letak gula perang dalam bekas lebar, kemudian tekap aje roti atas gula tu...susun atas aluminium foil...buat hingga habis...hasilnya adalah seperti foto di atas...bila dah susun kemas sapu marjerin rata-rata bahagian atas dan tepi kiri kanan roti....kemudian taburkan gula atas dan tepi kiri kanan (guna silicone spatula yang lembut tu, senang buat kerja)
bakar dalam preheated oven pada suhu 190C selama 20 ke 30 minit atau sehingga roti kelihatan keperangan....jika bakar lebih lama ia akan lebih crunchy....keluarkan dari oven dan hidang terus masa tengah hangat tu (potong tengah roti jika lebar sangat)...tarik keluar satu-satu dan terus ngap aje...heheehe...

bahagian dalamnye soft, bahagian tepinya crunchy...enak rasanya.....:)
sesuai untuk minum petang atau supper tengah malam...kawankan dengan teh o panas atau kopi o panas...yummeh!!!

Sunday, April 27, 2014

rendang ayam sedap...

salam pagi minggu,
tak tau nak upload gambar apa, kkida share ajelah gambar-gambar rendang ayam yang kkida buat dua hari lalu...test masak dalam periok cast iron yang berat tu...
bahan rendang adalah sama seperti yang kkida pernah share pada resepi-resepi yang lalu...tiada sebarang rempah instant...semua fresh ingredients...resepi my mum...

antaranya:
bahan A
bawang merah 10 ulas atau lebih
halia 2 inci
lengkuas 3 inci
serai 5 batang
kunyit hidup 1 inci
cili padi ikut suka kuantitinye

cili blender, ikut pedas yang anda suka
ayam seekor saiz sederhana
santan pekat 1 kotak kecil
kerisik 3 sudu besar
asam gelugur sekeping
daun limau purut dan daun kunyit
garam, gula dan perisa jika suka
blend semua bahan A

masukkan ayam yang dah dipotong kecil dalam periok atau kuali dan add bahan A, santan dan cili blender....letak atas api yang sederhana, tutup periok dan biar didih hingga ayam empuk, masukkan masukkan kerisik, asam keping, garam dan lain-lain bahan...
renih hingga kuah pekat dan kering...sedia dihidang...sedap...:)
masak dalam periok cast iron memang best...ayam cepat empuk dan masa memasak cepat....bila dah padam api pun rendang masih terus mendidih...tutup periok dan biarkan ia atas dapor...jimat masa jimat gas...dan pasti enak...:)

p/s
besar pahalanya kita bersedekah terutama pada mereka yang memerlukan...


bantu mana yang kita termampu...sebak bila baca apa yang ditanggung oleh wanita ini...:'(

Friday, April 25, 2014

pull apart bread...

Salam pagi jumaat, muga pagi ini memberi keberkatan pada kita dalam meneruskan kehidupan di bumi Allah ini...pagi ni kkida nak share salah satu cara nak makan roti, kot dah jemu makan stail biasa, kita ubah cara pula...:)
selalunye kkida jarang beli roti seketul camni sebab leceh nak makan...lagipun kekadang tak tau nak makan macam mana....terutama sour dough bread ni....
semalam terjumpa kat internet satu lagi cara nak makan roti buku camni...hehe....so kkida pun belilah sebuku sour dough bread dan cuba buat...resepinye ikut sendiri....kkida melt butter dan tambah bawang putih tumbuk (garlic butter)...sebelum tu potong roti seperti foto atas...jangan sampai putus ye...tinggal half inch bahagian bawahnye...

kemudian sapu rata garlic butter keseluruhan bahagian dalam roti...taburkan cheese...kkida guna mozarella sebab itu yang ada dalam fridge...anda boleh guna cheese cheddar, parmesan, gruyere dsbnye...kalau nak guna slice cheese pun boleh...lagi senang...make sure sumbat cheese bebanyak celah-celah potongan roti tu... baru enak gitu...:)
kemudian taburkan kucai/chives atau sebarang herbs lain yang anda suka...
bakar dalam oven 20 minit atau hingga cheese melted seperti foto ini....pastu terus hidang panas-panas...cara makannye, main tarik-tarik aje roti tu...kalau boleh ramai-ramai sekali...baru meriah gitu...hehe....
nanti kkida nak cuba guna roti jenis lain pula...roti ni masam sikit...yelah dah namanye pun sour dough...:)

Friday, April 18, 2014

tortilla for breakfast

Salam pagi juma'at, kekadang bila pepagi kkida bingung juga memikirkan apa nak sediakan utk anak yg nak ke sekolah atau kolej...takkanlah hari-hari nasi goreng roti nasi goreng roti...:)

tulah sebabnye 'perut' tu mereka aje...bila gi ke supermarket mata liar aje perati itu ini...cari idea utk isi perut anak-anak...hehe...

tortilla adik beradik roti juga, boleh makan kosong dengan kari atau tambah filling yang anda suka dan gril...mission wrap brand yg kkida suka guna...harga berpatutan dan macam-macam variety...
since pagi tadi kak ida kelam kabut, so letak ajelah mana yang sempat capai dek tangan...turkey sandwich slice, cucumber pickle dan cheese mozarella...tambah sos cili jika suka...boleh panaskan atas pan/stove atau masuk dalam oven...asalkan cheese cair...simple kan...
filling tu boleh tambah tomato, cucumber, isi ayam dan sebagainya...

Thursday, April 17, 2014

banana peanut butter toast

Salam semua,
anda apa khabar, harap semua sihatkan...lama dah kkida tak share food and resepi kan...hehe...asik sibuk dengan entri yang tak berkaitan dengan food aje...bercanggah sungguh dengan title blog ni...hehe...
see...ada juga hikmahnye....sekurangnya perkongsian kkida ni lebih beri manafaat pada anda...:) berbanding cerita yang bukan sepatutnya....mulai hari ini kkida akan cuba pos as much cooking ideas as possible selari dengan tujuan blog ini diwujudkan....hope youall don't mind ye....:)
untuk batter tu....kkida guna 2 biji telur, susu secukupnye dalam 1/2 cawan dan 1 sudu besar tepung pancake...add salt jika suka...pukul rata..

panaskan butter dalam pan...tangkup dua roti, celup dalam batter sehingga benar-benar serap bancuhan tersebut...
gril atas pan hingga kekuningan kedua belah...angkat dan hidang panas dengan madu atau maple sirap...yummy...:)