Sunday, March 16, 2014

plain scones

Assalamualaikum,
pepagi lagi kkida dah bangun dan masak hari ni...bukan sebab rajin...sebab nak makan....lama dah ngidam nak makan my own homemade sccones...scones beli jarang yang dapat memenuhi selera kkida...kurang butter dan kurang gebu.

fresh scones yang baru keluar dari oven memang enak sekali, jangan tunggu lama, keluar aje dari oven terus ngap...hehe...sapu butter dan marmalade...walla...pasti nak lagi dan lagi...tapi tak leh makan bebanyak sangat ok...sebab scones loaded with butter...sekali sekala ok...tips ni adalah sesuai utk pesakit jantung, kencing manis dan darah tinggi...hehe...
resepi scones kkida mudah aje...ini adalah very simple and plain scones...for this recipe kkida guna...

3 cawan tepung self raising flour,
jika anda guna plain flour, please add 1/2 tsp baking soda dan 2 1/2 tsp baking powder, mix well

add
1/3 cawan gula putih biasa
3/4 tsp garam
170 cold butter, cubed

ramaskan butter dengan tepung supaya campur rata. Biar butter berketul...tak perlu hancur sangat.

kemudian tambah 1 cawan buttermilk ke dalam adunan

dengan spatula, mix adunan hingga semua tepung bersatu dan membentuk seketul doh...jangan uli keterlaluan...
tekan doh dengan tapak tangan atau gelek dengan penggelek (taburkan tepung supaya tak melekat) kepada 1/2 inci ketebalan dan terap dengan acuan kesukaan anda.
susun dalam dulang, sapu melted butter dan taburkan dengan gula perang...bakar dalam preheated oven selama 15 ke 20 minit pada suhu 190C. Jika nak rangup biar scones lama sikit dalam oven, tapi jangan sampai hangus ye...
scones yang dah siap dibakar, sedapnye...jika nakkan scones yang berperisa anda boleh tambah 1 tablespoon orange atau lemon zest dalam adunan.

4 comments:

  1. Salam, kak Ida.. mekasih byk. Sy tak pnah mkn scones apatah lagi mmbuatnya. teringin jugak nak rasa cemana enaknya scones ni... bhn pun mudah jer rupanya, nt sy cuba...

    ReplyDelete
  2. Scones panas2.....fresh from the oven...hurmmm...boleh imagine keharuman dan kesedapannya...

    ReplyDelete
  3. boleh cuba nie..tq k.ida kongsi resepi, hari tu makan kat cameron higland xbest..huhu

    ReplyDelete
  4. Save resepi ni.. Nak cuba buat..Tq Kak Ida sebab berkongsi..

    ReplyDelete