Sunday, March 16, 2014

plain scones

Assalamualaikum,
pepagi lagi kkida dah bangun dan masak hari ni...bukan sebab rajin...sebab nak makan....lama dah ngidam nak makan my own homemade sccones...scones beli jarang yang dapat memenuhi selera kkida...kurang butter dan kurang gebu.

fresh scones yang baru keluar dari oven memang enak sekali, jangan tunggu lama, keluar aje dari oven terus ngap...hehe...sapu butter dan marmalade...walla...pasti nak lagi dan lagi...tapi tak leh makan bebanyak sangat ok...sebab scones loaded with butter...sekali sekala ok...tips ni adalah sesuai utk pesakit jantung, kencing manis dan darah tinggi...hehe...
resepi scones kkida mudah aje...ini adalah very simple and plain scones...for this recipe kkida guna...

3 cawan tepung self raising flour,
jika anda guna plain flour, please add 1/2 tsp baking soda dan 2 1/2 tsp baking powder, mix well

add
1/3 cawan gula putih biasa
3/4 tsp garam
170 cold butter, cubed

ramaskan butter dengan tepung supaya campur rata. Biar butter berketul...tak perlu hancur sangat.

kemudian tambah 1 cawan buttermilk ke dalam adunan

dengan spatula, mix adunan hingga semua tepung bersatu dan membentuk seketul doh...jangan uli keterlaluan...
tekan doh dengan tapak tangan atau gelek dengan penggelek (taburkan tepung supaya tak melekat) kepada 1/2 inci ketebalan dan terap dengan acuan kesukaan anda.
susun dalam dulang, sapu melted butter dan taburkan dengan gula perang...bakar dalam preheated oven selama 15 ke 20 minit pada suhu 190C. Jika nak rangup biar scones lama sikit dalam oven, tapi jangan sampai hangus ye...
scones yang dah siap dibakar, sedapnye...jika nakkan scones yang berperisa anda boleh tambah 1 tablespoon orange atau lemon zest dalam adunan.

Sunday, March 2, 2014

kacang kuda dan mee goreng....:)

Assalamualaikum,
waduh! waduh! waduh!...lamanye rasa kkida tak bersiaran....macam sebulan, walhal baru seminggu aje tiada entri baru (lol...macam le ada orang gaduh takda entri baru...:)

eh! tapi ada yang gaduh tau...mak kkida...mesti dia geram setiap kali jengah tengok entri yang sama aje berhari-hari....hehe....terer kan mak kkida...opah moden...huhu....sebab tu jika boleh kkida nak update sekerap boleh...sebab opah rajin jengah kemari...

jika kkida tak update entri baru mesti opah kata "mana le anak aku ni, ngapa takda cerita baru, asik cerita sama aje" dengan perasaan geram...hihi....anda caya tak...lol....mak kkida tu peminat tegar blog kkida ni tau...:)

sebenarnya semenjak dua menjak ni tahap kemalasan kkida menjadi-jadi, nak tulis blog pun kureng mood, tambah idea nak menulis pun takda....mungkin juga kerana keadaan cuaca yang panas sangat ni membuatkan otak kkida lembap, asyik ngantuk aje...

yelah, usia pun dah separuh abad...jika masih muda belia cam si Ariff tu takpalah, energinye banyak...
walaupun makannye seciput aje, tapi dengan handphone pun dia boleh update blog...hehe (ngumpat menantu sendiri ni....:)
sebenarnya kkida nak gi travel lagi cuti sekolah ni, tu sebab sibuk sikit tu, sampai tak sempat nak update entri baru...:)

beberapa hari ni kkida sibuk mengulit beberapa website...mencari flight dgn harga terbaik, cari hotel yang sesuai dengan budget kita, cari kenderaan - car rental company, cari tour package beberapa syarikat travel agent kat sana dan banyak lagi..

kkida suka travel free and easy, reka sendiri itenarari....tu sebab semua kena survey dan cari sendiri...jika ambil package dari travel agent memang mudah....sampai masa pack baju dan jalan....tapi tulah...kurang kepuasan pada kkida....since hubby pun tak kesah...maka kkida plan jelah sendiri mana nak pergi...dia sediakan duit plastik aje untuk kkida tenyeh bila nak booking itu ini kat internet..:)

kemana lagi kkida nak gi ni?

nantilah...kkida bagi tau later ye....Insyaallah....cerita guilin dan bandung pun tak habis lagi...:)

wbp, la ni kkida nak cerita pasal makan dulu...kkida nak share sekali lagi cara-cara nak masak kacang kuda...sebenarnya banyak kali dah kkida share resepi ni kat sini...namun mungkin ada yang tak perasan...:)

ada yang tanya cam mana nak masak kacang kuda?
senang aje dik oi...cer adik picit kacang kuda tu...texturenye bagaimana?...keras ke lembut...keraskan...
ok, jika benda keras kita nak buat macam mana supaya dia lembut?....mestilah kena rendam dulu supaya dia kembang, pastu baru kita rebus supaya kacang tu empuk...betul tak?

cara kkida masak kacang kuda...rendam semalaman dulu...pagi baru rebus hingga empuk...tambah garam sikit....nak tau dah empuk ke tidak...ambik sebiji dua ngap ke mulut...kalau dah boleh kunyah tu maknanya dah empuk le tu...:)

tapi resepi kacang kuda kkida tak henti setakat tu aje....my hubby suka makan kacang kuda yang digoreng dengan bawang kecil, cili kering, daun kari, cili blender dan rempah kari sikit...tumis dulu semua bahan tersebut hingga wangi, pastu masukkan kacang kuda yang dah empuk tadi...tambah perisa dan garam...kacau sebentar...hidang panas-panas...

Ariff tanya kat kkida "mama belajar kat mana goreng kacang kuda camtu?"....kkida cuma senyum ajelah sampai ke telinga...dalam hati kata sian menantu aku ni....takpalah ye Ariff...pelan-pelan...:)
resepi mee goreng ni kkida tujukan khas buat adindaku Suriany Ida James yang bermastautin di England sana nun...:)...mee goreng aje ni Any....nampak sedap ke...hehe...ciannnn...:-)

resepi kkida utk mee goreng sama cam resepi any gak...utk sepeket mee ukuran biasa tu kkida tumbuk bawang putih 5 ulas, bawang merah 3 ulas, (kkida memang suka guna lebih bawang putih utk sebarang masakan) dan tumis hingga wangi...pastu masukkan beberapa sudu cili blender, jika nak pedas masuk lebih cili dan sebaliknye...bila dah naik baunye masukkan daging atau udang...kacau hingga daging empuk...

ok, bab perisa, kkida suka tambah sos tomato (banyak), kicap manis dan kicap masin dalam mee yang digoreng...akhir sekali baru masukkan sayuran...selalunya sawi...dah togeh jika suka...sayur ni terpulanglah pada selera masing-masing...pecahkan telur jika suka (sebelum masukkan sayur)...tapi kkida lebih suka makan mee dgn telur rebus...jangan lupa tambahkan sikit cube daging sebagai perisa dan garam...kadang-kadang kkida suka juga tambahkan sikit serbuk kuah kacang instant dalam mee goreng...sedap...

so buat Any James...itulah rahsia mee kkida...selamat mencuba...sebenarnya takda rahsia apa pun...hehe...mee goreng pakcik Mat Gebu kita lagi sedap...cer gi jengah kat blog dia...ada berpuloh resepi mee...:)

Itu ajelah sembang kkida pada petang minggu ni....anak kkida Hani demam, so memang takleh nak kemanalah kkida ni....walau pun anak dah besar panjang, sebagai ibu, kkida memang sentiasa gelisah jika anak sakit...:(