Saturday, February 22, 2014

cucur udang kobis

Salam, rajin pula kkida ni mengupdate resepi dgn hape (bahasa indon). Pagi ni kkida buat cucur udang campur kobis...masa gi Bandung hari tu kkida ada makan cucur yg dijual kat tepi tasik berhampiran Kawah Putih. Cucurnye cuma letak kobis dan bawang. Rangup dan sedap.
Untuk resepi cucur sarapan pagi ni selain kobis kkida letak jagung, udang, bawang besar, daun bawang dan cili merah. Jika ada kucai boleh masukkan sekali. Tambah garam, gula dan sikit soda supaya cucur rangup. Bancuh dengan air suam kuku. Ini adalah cara kkida bancuh cucur. Lain orang lain caranya. Tapi my cucur ni memang digemari di kalangan my family...:)
Cucur kena goreng dlm minyak yg banyak dan panas betul jika tak cucur akan bantat, tak kembang dan tak rangup.
Selamat mencuba. Short and simple entri. Update dgn phone tak leh nak tulis panjang-panjang.

Insyaallah, nanti kkida nak sambung travel story yg tak habis lagi tu. Selamat istirehat hujung minggu buat semua. 

5 comments:

  1. Sgt sdp ... Insya Allah sy pon nk Cuba resepi in.. Tq akk :)

    ReplyDelete
  2. siapa yg boleh menafikan keenakan cucur Kak Ida, huhuhu rindunyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish! baru sekali aritu je rasa...kena dtg lagi...

      Delete
  3. kak nak tanya, jagung tu kt mana boleh beli ya?

    ReplyDelete