Friday, November 28, 2014

sambal kari udang

Salam, jika anda beli udang besar dan tak tau nak masak apa, jom cuba buat sambal udang berkari...sebenarnya cara masak sama seperti masak kari, cuma ia kering tanpa kuah...
bahan yang di perlukan adalah udang besar, serbuk rempah kari udang/ikan, daun kari, halba campur, cili blender, sedikit santan dan lain-lain bahan sampingan...kkida campur tomato ceri, timun jepun, bawang bombay dan cili hijau besar/bellpepper...

bersihkan udang, gunting aje sesungut dan ekornya...panaskan sikit aje butter atau minyak dan goreng udang beberapa minit atau hingga keperangan utk seal flavournya...ketepikan...
tumbuk beberapa biji bawang merah dan putih, panaskan minyak goreng udang tadi dan tumis bawang tumbuk, daun kari, halba campur dan kacau hingga wangi (seperti menumis kari) kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan cili blender (kuantiti terpulang pada selera anda)...kacau hingga wangi dan kemudian masukkan udang...kacau rata...

akhir sekali masukkan sedikit pati santan, garam, asam keping, perisa...tutup periok/kuali dan biarkan ia mendidih beberapa minit atau hingga kering...hidang dengan nasi panas...sedap...:)
nanti anda cuba ye...:)

Monday, November 24, 2014

victoria cupcake with orange icing


Assalamualaikum,
hari ni angin tidak ribut tidak tetiba kkida teringat nak buat kek, sebenarnya keinginan nak membuatnye dah lama, tapi baru hari ni jadi kenyataan...tu pun sebab teruja tengok macam-macam rupa kek yang dikongsikan kat blog dan ig...hehe...tulah penangan dunia maya ni kan....lol


lately ramai kkida tengok orang buat victoria sandwich kek, tetiba jadi popular pulak kek tu....hehe...tapi sebenarnya kek tersebut dah lama wujud, kkida dah buatnye 20 tahun lalu...:)

kek yang namanya Victoria ni sebenarnya sama je seperti kek butter biasa, bahannye yang tu jugalah...butter/margerine, gula, telur, tepung...cuma mungkin sebab dia lebih ringan berbanding kek biasa dan selalunye kek ini di sandwich seperti roti gitu, maka itulah lekat namanye...ntah...mungkin kot...lol...:)

resepi kek ni kkida perolehi dari buku resepi yang dah lama kkida beli (20 tahun dulu) dan simpan kumpul habuk...lol....masa beli tu kononnye nak cuba belajar buat kek sendiri...hehe...

Alhamdulillah...kkida memang tak pernah berguru dengan sesiapa pun...main hentam sendiri aje...:) dan resepi dari buku ni memang bagus...banyak juga yang kkida dah cuba dan hasilnya agak lumayan...:)


kkida tak pasti samada pernah share ke tidak resepi ni...tapi takpalah...kkida share sekali lagi ok...

bahannya:

100g butter/mentega, 100g gula kastor, 100g tepung self raising, 2 biji telur besar dan 1 sudu besar air panas...

caranya seperti buat kek butter biasa:

pukul gula dan butter hingga kembang, masukkan telur sebiji-sebiji dan kemudian masukkan tepung sikit-sikit, gaul rata, kemudian masukkan air panas...gaul rata dan bakar dalam dua pan kecil yang dialas dan disapu butter...pada suhu 180C selama 15 minit atau hingga masak...untuk cupcake ni kkida bakar antara 13 ke 15 minit...


keluar dan sejukkan, pastu bolehlah disapu aising atau topping...


kkida suka aising yang simple camni, mix orange atau lemon juice dengan gula icing secukupnya dan sapu atas kek...yummy...


victoria sandwich kek sangat sesuai sebagai kek hiasan kerana ia ringan dan lebih sedap dari sponge cake biasa...jika nak varietykan perisanya pun boleh...nantilah bila-bila kkida share pula victoria sandwich choc cake ye...:)

Thursday, October 30, 2014

donut keledek aka keria aka gelang


Assalam...
jarang benar kkida share cerita berkait dengan makanan kat sini kan...:)

takpalah...kkida tengok banyak betul blog atau website berkaitan makanan muncul kat internet kebelakangan ni...memang senang banyaklah orang-orang zaman sekarang...:)


oklah mehlah kkida nak share gambar kueh donut keria yang kkida buat petang tadi...sebenarnya kueh keria, tapi dek kerana kkida ubah sikit resepinya maka texturenya dah lebih kepada donut i.o kueh gelang...hehe...


takdalah spesial sangat...kueh keria je...yang lain sikit tu sbb kkida campur dengan tepung self raising i/o tepung biasa dan blend dalam food prosesor....:)

ringan dan sedap...yummeh!!!

oklah...tak banyak yg kkida nak tulis...hanya nak share gambar ni aje sebenarnye...:

good night..:)

Friday, October 24, 2014

chicken and tuna wrap in tortilla

salam pagi jumaat buat sahabat sekalian...sarapan pagi yang ringkas...since dah jemu makan nasi goreng...

tortilla sekarang ni dah senang diperolehi, harganya pun dah murah berbanding masa mula-mula dulu ketika baru diperkenalkan di negara kita...

kkida memang suka sediakan makanan yang ringkas seperti ini sebab memang mengenyangkan dan anak pun suka...
bahan inti terpulang, kat atas ni isi ayam kkida stir fry dgn spice dan bell pepper...lain bahan adalah salad, mayo, cheese, sos, etc...
wrap dalam aluminium foil dan letak dalam oven panas...about 5 min...makan terus...memang sedaplah...
atas ni can tuna mix dengan mayo, selain tu scramble egg, cheese, salad tomato...etc...
roll in aluminium foil dan panaskan
baguet ni mengingatkan kkida ketika makan angin ke turki last march...lain dari baguette yang terdapat kat bakeri shop kita sini, yang ni kkida beli kat Mahnaz shah alam...selain tu kat Mahnaz juga ada bermacam jenis pickle yg diimpot dari timur tengah...
baguetter ni sesuai utk sandwich...masukkan dalam oven sebelum makan...memang best...
cream cheese cube...lain sikit...sedap dan sesuai utk sandwich dan salad...

selamat beristirehat bersama keluarga tersayang di hujung minggu...:)

Thursday, October 9, 2014

donut sedap...


resepi donut untuk kesekian kalinye...kkida perolehi dari joyofbaking.com...:)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega/majerin
ramas mentega/majerin dengan jari hingga rata, kemudian masukkan...

1 1/2 sudu teh ragi kering
gaul rata, kemudian buat lobang tengah tepung...

masukkan...
1 biji telur
1/2 cawan susu suam kuku

mula dari tepi tolak tepung dengan spatula ke tengah hingga semua bercampur...gaul dengan tangan dan kemudian uli dalam 4 ke 5 minit hingga tepung jadi kenyal dan lucin...


letak dalam mangkuk yang di oles dengan mentega, tutup dengan tuala kecil dan biarkan tepung mengembang...dalam sejam gitu...

...selalunya kkida akan preheat oven dalam 2,3 minit...jangan lama dan panas sangat...dan letak doh tu dalam oven...biar ia kembang secukupnya...


pastu terap ikut suka bentuk pilihan anda...susun dalam dulang dan biar donut tu kembang jap...dalam 30 minit...panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga keperangan...

before and after

gaul donut panas dalam gula halus campur sikit dengan serbuk kayu manis jika suka...makan hangat-hangat memang enak...:)


kembung bebenar pulak dah...hehe...next time kena terap guna acuan lebih kecil...baru comel...kan...:)

Monday, October 6, 2014

orange marmalade butter cake

Salam,
masih beraya lagi ke?
mesti seronok raya di kampung kan...dan hari ni pasti ramai yg akan balik dari kampung dan pasti jalan akan jam lagilah...hehe...selamat menempuh jem ye...:)

tahun ni kkida sekeluarga raya kat rumah sendiri aje...tahun lepas raya kat kuale...sama je suasana raya pada kkida...tiada bezanya...mungkin sebab anak-anak dah besar...:)

tujuan kkida update blog ni nak menyahut seruan beberapa rakan ig dan fb yang minta kkida share cerita kek-kek ni...semalam kkida buat kek oren marmalade dan carrot...versi food processor...

bahan kek lebih kurang sama je tak kira samada guna food processor atau cake mixer...namun cara proses membuatnye lain sikit...

jika anda ada sikit raya penyegan cam kkida ni, gunalah food processor utk blend kek tu...jika ada sikit rajin boleh guna cake mixer...hehe...sbbnye jika process kek dengan food processor senang aje...sumbat aje semua bahan dlm mangkuk dan blend aje hingga sebati...berbanding proses kek dgn cake mixer yang ada step by step prosesnye...

actually kkida rasa buat cake guna food processor ni mungkin kurang popular kat negara kita ni...tapi jika anda tengok kat internet negara barat memang dah guna method ni lama dulu...food processor murah harganye berbanding cake mixer, so kkida rasa memang sesuai bagi mereka yg tiada budget nak beli cake mixer yg kemain mahal tu...dengan rm700 anda boleh dapat good quality food processor pelbagai gunaan berbanding kek mixer yang melebihi rm1500 sebuah..


ok berbalik pada cerita kek kkida semalam...sebenarnya kkida bukannya ada spesifik resepi pun...bahannya agak-agak je...jika anda biasa buat kek pasti anda dah tahu apa fungsi setiap bahan yang anda guna...dan basic ingredients yang anda perlu untuk menghasilkan sebiji kek...

bahan untuk basic kek yang dah lekat kat kepala ni adalah:

1 1/2 cawan tepung gandum/self raising flour
2 biji telur
1 cawan gula caster
125g atau 1 cawan majerin atau butter (mana-mana pun ok)
1/2 cawan susu
vanilla esen jika perlu

jika guna tepung biasa kena tambah
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda

utk kek marmalade ni kkida tambah 1/2 cawan marmalade dan kurangkan 1/2 cawan gula...


proses bahan ni hingga smooth...jika anda rasa cam pekat sangat bater tu, tambah beberapa sudu susu..itu aje...lepas tu tuangkan dalam acuan yang dah di alas dan di gris dan bakar selama 35 - 40 minit pada suhu 170/180C.

sejukkan selebelum sapu dengan marmalade mix dengan sedikit gula aising dan air..


utk carrot cake tu kkida grate dulu dalam food processor guna blade yang disediakan...dapatkan anggaran 1 1/2 cawan grated carrot...pastu campurkan carrot tu ke dalam 2 cawan tepung yang dah di ayak dengan 2 sudu teh baking powder, 1 sudu teh baking soda, 3 sudu teh serbuk cinnamon dan 1 sudu teh garam...gaul sebati dengan jari... ketepikan...


dalam food processor, pecahkan 3 biji telur, 1 cawan minyak sayuran, 1/2 cawan gula perang dan 1/2 cawan gula putih, 1/2 cawan susu atau butter milk....blend until smooth...kemudian tuangkan ke dalam tepung tadi...gaul sebati...jika suka anda boleh mix in 1/2 cawan kelapa parut dan kacang walnut/pecan yang dicincang...

tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35 to 40 minit pada 180 C...sejukkan...sapu cream cheese yang di blend dengan gula icing...siap untuk dihidang...


kek pisang atas ni pun kkida buat dengan cara lebih kurang sama dengan dua kek kat atas tu...mula-mula kisar 2 biji pisang, pastu masukkan lain-lain bahan dan blend hingga sebati...bakar tapi jangan telebih gelap cam kek kkida atas ni...hehe...

Wednesday, October 1, 2014

home made orange marmalade

Assalam,
lama dah teringat nak buat jem oren ni atau lebih di kenali sebagai marmalade...sebenarnya hanya jem ni aje yang di gemari kat rumah kkida ni...jem lain pun ok juga tapi jika my dh prefer jem nilah utk makan dengan roti bakar...
hari tu kkida ingat nak beli je jem dalam botol seperti selalu...tapi teringat jem tu selalu cepat habis dan jika nak beli yang berkualiti memang mahal (dah jenuh beli pun...hehe..)...so kkida decide nak cuba buat sendiri...

sebenarnya tak susah nak buat orange marmalade ni, bahannye hanya buah oren, lemon dan gula...itu aje...
caranya basuh dulu buah limau dan lemon dengan air suam panas bersih-bersih, pastu belah dua...
perah jus dari buah orange tersebut, kkida guna food processor yg baru beli tu sbb dia ada sediakan alat untuk perah juice orange tersebut...
kejap aje proses utk perah 7 biji limau ni...dah siap perah semua, ketepikan juice tersebut...
tinggalkan 2 biji kulit buah orange tersebut dan process kulit yang lain hingga hancur seperti foto bawah ni...
kulit limau yang tidak diproses tadi di hiris halus memanjang seperti ini...
2 biji buah lemon di cincang kecil...kemudian masukkan semua bahan ke dalam periok...
tambahkan satu liter air dan renihkan atas api sederhana sehingga jusnye tinggal separuh...masukkan gula putih secukup rasa dan secubit garam...kkida masukkan lebih kurang sekilo gula...kacau dan biarkan ia mendidih sehingga agak pekat...
sediakan botol kaca yang mencukupi...basuh bersih dan panaskan sebentar dalam oven...terbalikkan botol...tujuan utk keringkan air dalam botol tersebut...
tuang jem dalam botol tersebut dan sealkan...biar sejuk sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...
marmalade sedap disapu atas roti benggali atau bai atau hainan seperti foto atas ni...bakar, sapu butter dan marmalade dan makan masa tengah hangat...so good...:)
kkida terajin pula buat scones...memang padanlah dengan jem marmalade ni disamping butter atau creamcheese...yummy...nantilah kkida share resepi scones ni ye...tapi kalau google banyak je resepi scones ni kat internet...:)