Friday, March 29, 2013

telur dadar cencalok


assalam,
selamat berhujung minggu dan selamat bercuti...
kkida nak share resepi telur dadar aje kali ni....heheee...jadilah...kan...kan....:)


resepi ni kkida belajar dari chef florence...iaitu dari buku resepi beliau yang terbaru ~ best nyonya recipes...:D


caranye macam buat telur dadar biasa...cuma tambah cencalok...resepinye ada kat atas sana tu...senang aje...hehhe...sapa yang tak pandai buat teluq dada simple camni memang tak leh kawin...lollll.....:)


hari ni kkida rasa happy banget...my mum and sis datang dari Kuantan...jalan-jalan, makan-makan....penghujung cuti sekolah baru depa ada masa nak mai....yelah tuntutan kerja....biasalah kan...:)

apa-apa pun selamat mencuba buat telur dadar resepi chef florence tu yek....jika suka anda boleh beli buku resepi chef florence ni kat mana-mana kedai buku berhampiran...terdapat banyak lagi resepi menarik kat dalam buku tersebut...selain cara buat telur dadar yang sempoi ini....:D



Wednesday, March 27, 2013

WW...berbaloi memilikinya...terima kasih Afzan...




Monday, March 18, 2013

cookline...makes cooking much easier!


hanya jauhari kenal makikam....bagi mereka yang suka memasak pasti suka akan ciri-ciri kelebihan yang di miliki oleh set periok ini....:-)


Insyaallah jika ada kelapangan kkida akan kongsikan dengan anda ye...lagi pun kkida sendiri belum guna pakai sepenuhnuya set ini...kkida tengah mencari resepi nasi arab yang sedap untuk masak guna periok ini...hehe....sapa ada resepi nasi arab yang sedap share la dengan kkida....pleaseee...:)

dari mana kkida dapat periok ni?...hmmm....bukan kkida beli....periok yang sedia ada pun tak terpakai dan kkida memang jarang beli set periok camni....sebenarnya seorang blog reader minta kkida cuba masak guna periok ini...dan kemudian kongsikan pengalaman kkida dengan anda semua....

mula-mula berat juga kkida nak terima...tapi bila pikir balik apa salahnyekan...rezki jangan ditolak...orang dah beri kepercayaan kat kita...tak perlulah jual mahal...terima kasih kkida ucapkan pada Zuliana (019-2421121) email: zulianaahmad@yahoo.com 

Insyaallah...kkida akan cuba beberapa resepi yang Ana sarankan...:) dan pasti kkida akan share dengan anda hasilnya nanti....tunggu.....:D


tengahari tadi kkida masak kari kepala ikan kerapu dalam periok ini...apa yang kkida perhatikan walaupun kkida kecilkan api (sangat kecil)...kuah kari tersebut masih terus mendidih membuak-buak seolah apinye besar....salah satu ciri utama set cookline ini adalah...

~ rekaan bawah 'fire wall' pemerangkap haba yang menjimatkan tenaga dan pengkonduksian haba hebat untuk penyebaran haba yang sekata ~

maksudnya bahagian bawah periok direka khas untuk memerangkan haba....oleh itu periok terus panas walaupun api gas diperlahankan...dengan lain perkataan ia menjimatkan tenaga atau gas....jika pada kebiasaannya satu tong gas boleh tahan untuk sebulan....mungkin dengan menggunakan periok ini gas anda akan tahan sebulan setengah...satu penjimatan untuk jangka panjang...:)


masa yang kkida ambik untuk masak kari ikan ni tadi lebih cepat berbanding guna periok biasa...

tapi tulah....rempah kari jenama ni kureng sedap sikit...selalunye kkida guna baba's...tapi ntah kenapa hari tu gi beli rempah kari ni kerana ingin mencuba...

orang johor bukan pakar kari berbanding orang utara...hehe...jadi bila mereka cuba rekacipta rempah kari mesti tak leh lawan mamak penang punya rempah kari...lol....ada kureng sikit....:D....jangan marah yek orang Johor...ini pandangan ikhlas dari kkida je...:-)



oklah...kkida stop kat sini dulu...jika ada kesempatan kkida akan kongsi lagi kelebihan set periok merah yang cantik ini dengan anda....InsyaAllah....:)



Saturday, March 16, 2013

peanut butter toast...mihun tomyam

salam,
lama kkida tak share food photo yang kkida masak sendiri kan...:)
bukan kkida tak masak...tapi lately rasa macam malas aje nak ambil gambar...entah kenapa...mungkin dah jemu kot...hehe...


btw, kkida nak share gambar breakfast yang sempoi ni dengan anda...peanut butter toast (mungkin kkida pernah share resepi ni before...tak pasti...:)

segan gak sebenarnye ni...macam dah takda modal kkida ni kan...gambar roti camni pun nak tayang kat blog ..:P


cara buatnye mudah sangat...sapukan peanut butter pada 2 keping roti...susun potongan nipis buah pisang atas peanut butter dan letak sekeping roti lagi atasnya...pukul sebiji telur dengan sedikit susu...tambahkan cinnamon powder atau parutan kulit limau...celup rata roti tadi dan gril atas frying pan (butter) hingga keperangan...serve dengan maple sirap atau gula aising...


makan ketika masih panas...kanak-kanak pasti suka...mak-mak pun suka juga...hehe...:)


yang ni pulak kkida nak share gambar mihun....hmmm...takda modal lagi kkida ni...huhu....mihun ni kkida tumis guna bawang merah dan putih (tumbuk) perencah tomyam, cili padi dan serai titik...lain bahan udang sotong dan telur...dah hirisan daun limau...tambahkan lain perisa jika perlu...sedap tau...tambah kkida yang buat...lol...:-D


selamat bercuti dan beristirehat di hujung minggu....daaaa...........



Tuesday, March 12, 2013

stuffed mushroom with beef brisket and cherry tomato


salam,
kkida nak share dengan anda resepi istimewa yang kkida pelajari semalam dari Chef Firuz from Fonterra...iaitu pengeluar product dari bahan tenusu terbesar yang berasal dari negara New Zealand.

semalam Fonterra perkenalkan cheese terbaru keluaran syarikat mereka...jenama Mainland...product ini akan berada di pasaran pada bulan June 2013.


bahan-bahan
80ml olive oil 
3 shallots (chopped) 
3 garlic (chopped)
12 cherry tomato (wedges)
4 slices beef brisket (chopped)
fresh thyme (chopped)
salt and pepper
20 fresh button mushroom
150 mainland colby cheese (shredded)


1) in a mixing bowl, combine olive oil, shallot, garlic, cherry tomato, beef brisket, fresh thyme and season with salt and pepper.
2) stuff into fresh button mushroom and then top with shredded cheese (mainland colby)
3) bake in a preheated oven with a temperature of 180C for around 10 minutes or until nicely cook. 
serve hot.


nanti kkida share resepi yang satu lagi tu ye....tengah tunggu pihak Fonterra emailkan ke kkida resepinye...

berbalik kepada cerita cheese semalam....selama hari ni kkida hanya tahu guna cheese cheddar, mozarella dan parmesan sahaja....kkida pernah lihat cheese seperti gouda, edam, colby jual kat cold storage...since tak tau nak makan macam mana/kegunaannye, kkida tak pernah beli cheese tersebut...sehingga semalam bila chef fairuz terangkan barulah kkida tau sikit-sikit...lol....tq...:)


orang kuat Fonterra....kakak yang pakai baju kuning itu juga seorang chef selain chef firuz...


Isyaallah, nanti kkida sambung lagi kesah cheese ini ye...ada banyak lagi yang kkida nak share dengan anda...:)



Saturday, March 9, 2013

3rd SSIC Junior Top Chef Challenge


salam buat semua,
selamat beristirehat di hujung minggu...
anda buat apa hari ni...relax kat rumah aje ke...:)

kkida pepagi lagi dah ada program...mula-mula rasa berat juga nak hadiri majlis tersebut...tapi dek kerana pihak terbabit telefon kkida personali ajak datang...maka kkida gagahkan juga...lagi pun hati kkida teruja sangat nak tengok chef-chef muda ni masak...pasti interesting...betul ke depa ni boleh masak...macam ragu-ragu ajekan....:)))


sebelum pertandingan dimulakan peserta dan penonton disajikan dengan beberapa acara selingan...antaranya penaja gas Petronas menunjukkan cara-cara betul mengendalikan gas dan ciri-ciri keselamatan yang perlu diambil kira...kemudian seorang chef dari MLA (meat and livestock australia) menunjukkan cara-cara memotong bahagian daging paha bagi menghasil daging yang sesuai untuk steak, roast, cube utk curry dan sebagai...


peserta-peserta pertandingan adalah terdiri dari murid-murid sekolah menengah tingkatan 4 dan 5...antara sekolah yang menyertai pertandingan ini adalah SMK Bandar Kinrara, SMK USJ 12, SMK Puchong, SMK Sungai Besi, SMK Kepong, Kolej Vok Setapak dan beberapa buah sekolah lagi...

setiap kumpulan terdiri dari 2 orang peserta....bahagian pertama sebelah pagi....para peserta dikehendaki menyediakan 3 jenis hidangan tempatan (local delicacies) iaitu satu hidangan sup, satu hidangan berasaskan beras dan satu hidangan berasaskan daging atau ayam (dalam masa 90 minit)


senyuman manis dari peserta SMK Sungai Besi...baru mula nak masak ni...


pertengahan memasak...masing-masing mula serius...ditambah pula bahang panas matahari yang mula terasa serta tukang 'menyibuk' yang ramai sekeliling mereka (termasuk auntie ida...kannnn....:)


kkida suka dengan kumpulan ni...tambah anak yang comel belah kanan tu...hehe...


bakal chef hebat satu hari nanti...tak caya tunggu 10 tahun lagi...:-)


kkida terpaut dengan sambal ayam masak merah anak ni...dari sekolah mana ye...auntie ida dah lupa...tak silap SMK Bandar Kinrara...


tengoklah hasilnye kat bawah ni....kalah kita kan...kan....hihi...


bila hasil masakan mula dihidangkan satu persatu...mulut kkida mula 'ternganga' nengoknye...
Wah!!! hebat sungguh anak-anak zaman kini...kalah kita tatkala seusia mereka...:-\


anda berdua memang superb....nasi tu cantik sungguh warnanye....nasi hujan panas...


hmmm....bila tengok cara hidangan ini disajikan...terkedu jap kkida...lihat lah udang tu...tergayut-gayut kat tepi tempurung kelapa...dan sup labu...mesti sedapkan...:)


atas hidangan nasi ayam dan bawah nasi minyak/beriani dengan kurma ayam...


hmmmm.............menunye kemain lagi....pandai kalian mereka....:P


nampak sedap aje kebab daging tu...juga nasinya yang dibungkus menarik...anda semua adalah bakal-bakal chef/tukang masak hebat satu hari nanti....InsyaAllah...kagum dengan kebolehan kalian....


gulai udang dan sup wantan yang sungguh menyelerakan...


antara penaja pertandingan....selain maggi, gas petronas, tupperware, myChef dll...


selepas sesi pertama pagi tadi dan lunch (terima kasih)....kkida minta diri dari Chef Zam untuk pulang...sesi kedua sebelah petang bermula jam 2.30pm...

terima kepada SSIC kerana jemput kkida 'nyibuk-nyibuk' pagi tadi....kkida akui kini bahawa anak-anak yang 'masih hijau' ini mampu menyediakan hidangan setanding ibu mereka serta mampu membuatkan kita telan air liur....hidangan yang sungguh menyelerakan...:-D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...