Sunday, March 31, 2013

sepetang di bandar Cambridge


Salam,
mata kkida tak ngantuk lagi...siang tadi sempat lelap jap...so malam ni berjegillah kkida...hehe...
sambil belek-belek gambar trip yang dah nak masuk tiga bulan ni kkida terlihat gambar-gambar yang sempat kkida ambil kat University of Cambridge (trip hujung tahun lalu)....gambar memang banyak cuma kkida belum berkesempatan nak upload ke sini...takpalah Insyaallah jika ada kesempatan kkida akan share foto-foto tersebut dengan anda kemudian ye....:)


dalam perjalanan ke London dari bandar Harrogate kkida sekeluarga sempat singgah Cambridge...salah sebuah bandar uni yang terkenal dengan keindahannya...memang bestlah sapa-sapa yang dapat belajar kat universiti tersebut....university cambridge juga adalah antara universiti terbaik dunia...ramai yang berangan nak belajar kat uni ni....kkida juga....heheeeee....

apa-apa pun anda layanlah foto-foto yang sempat kkida snap ni yek!...:)


terdapat sungai mengalir tengah-tengah bandar cambridge ni...sapa-sapa yang berminat boleh naik sampan dan anda akan dibawa tour mengelilingi bandar cambridge....oleh kerana masa tu cuaca sejuk sangat kkida tak sanggup nak dok lelama dalam sampan....akhirnya kkida ajak hb naik bas dua tingkat aje untuk tour keliling bandar tersebut....


foto-foto ini kkida ambil dari atas bas...


pelajar tidak dibenarkan berkereta dalam bandar cambridge....'kenderaan' utama bagi mereka untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat adalah basikal....terdapat beribu buah basikal dalam bandar tersebut dan terdapat tempat parking khas disediakan....bagus gak camtukan....boleh kurus jika anda belajar kat university of cambridge ni...:P

 KFC


kkida lihat banyak keluarga bersiar dengan anak kecil pada hari tersebut....dan kereta sorong bertingkat seperti ini amat popular di sana...hmmmm....jenuh nak melayan kerenah anak kecik...hehe...

...teringat situasi sama yg pernah kkida lalui 10, 15 tahun lalu....samalah keadaannye seperti foto atas tu....:))).....terutama jika travel jauh/oversea....letih melayan kerenah anak-anak kecik...kejap ada yang nak ke toilet...nak buang air kecik, nak buang air besar...nak susu...nak dukung...nak makan...menjerit, menangis...dan macam-macam lagilah...tambah dalam cuaca sejuk...ishhh!...masa tu rasa dok kat rumah lagi bagus....memang bukan holidaying lah pada kkida......:-D


bunga-bunga segar banyak di jual di tepi jalan....cantik...


kat mana-mana bandar/pekan kat UK yang pernah kkida jejak....kkida lihat ramai penghibur jalanan seperti ini...


tertarik melihat gelagat kanak-kanak ini...comel aje mereka dalam pakaian tebal...ketika itu cuaca sejuk sangat...dan kkida sempat curi-curi ambik gambar depa...

banyak lagi foto yang kkida nak kongsikan dengan anda....Insyaallah jika ada kesempatan kkida akan upload lagi....mata pun dah berat ni....selamat malam.......:) 



Friday, March 29, 2013

telur dadar cencalok


assalam,
selamat berhujung minggu dan selamat bercuti...
kkida nak share resepi telur dadar aje kali ni....heheee...jadilah...kan...kan....:)


resepi ni kkida belajar dari chef florence...iaitu dari buku resepi beliau yang terbaru ~ best nyonya recipes...:D


caranye macam buat telur dadar biasa...cuma tambah cencalok...resepinye ada kat atas sana tu...senang aje...hehhe...sapa yang tak pandai buat teluq dada simple camni memang tak leh kawin...lollll.....:)


hari ni kkida rasa happy banget...my mum and sis datang dari Kuantan...jalan-jalan, makan-makan....penghujung cuti sekolah baru depa ada masa nak mai....yelah tuntutan kerja....biasalah kan...:)

apa-apa pun selamat mencuba buat telur dadar resepi chef florence tu yek....jika suka anda boleh beli buku resepi chef florence ni kat mana-mana kedai buku berhampiran...terdapat banyak lagi resepi menarik kat dalam buku tersebut...selain cara buat telur dadar yang sempoi ini....:D



Wednesday, March 27, 2013

perth...last day and last post

hari terakhir kami sekeluarga di perth....izinkan kkida menamatkan cerita travel kkida yang satu ini....lama bebeno nak sampai ke penghujungnya...weekend minggu hadapan...12hb...Insyaallah kkida akan berada di bumi kangaroo itu sekali lagi, tapi di bahagian lain pula....dan kali ini kkida kesana bersama anak dara kkida yang dua orang itu saje...

Insyaallah, panjang umur dan sampai masanya kkida akan update di blog ini...:)
pada hari akhir, iaitu hari yang kesembilan...kkida sekeluarga sempat ronda-ronda bandaraya perth dan buat last minute shopping....petangnya pula anak-anak kkida sempat mandi beach...scarborough beach...cantik pantainya...hmmmm....malaslah kkida nak compare dengan beach kita....:'(
sebelum tu kami pusing-pusing kotaraya dan melawat beberapa tourist spot yang jadi tumpuan pelancung...
bangunan pencakar langit Perth....jalanrayanya macam nilah...kurang sesak...tapi ketika ini hari minggu tak silap kkida...
jam besar ini memang popular di sana....kkida tak ingat apa nama tempat ni...nanti kkida cuba recall semula....
pusing-pusing kawasan perumahan mewah di tepian pantai....
pagi hari terakhir....kami ke kings park sekali lagi....sebelum tu dah pergi...malam kedua....sangat cantik pemandangan bandaraya perth waktu malam...:)
pokok ini di bawah dari jauh....nun jauh ke utara Australia....nama pokok ni adalah Boab Tree...duduk kat tengah desert australia....lihatlah barangnya tu....bukan main besar lagi...seperti tong air....
dan photo ini...seperti biasa anak-anak kkida yang masih keanak-anakan ini melompat buat kali terakhir di bumi perth australia....:)
begitulah lebih kurang kesah perjalanan kami sekeluarga....memang happening dan seronok sekali...perjalanan yang tak mungkin kkida lupakan seumur hidup...Perth memang sesuai sebagai destinasi pelancungan...tempat bertukar angin...merehatkan minda...jika ada kesempatan kkida rekomen anda untuk bercuti ke perth....budget ikut kemampuan anda....tempat kediaman banyak dari yang tiada star kepada yang banyak star....tepuk dada tanya selera...rancanglah dengan rapi sebelum pergi....



WW...berbaloi memilikinya...terima kasih Afzan...




Monday, March 18, 2013

cookline...makes cooking much easier!


hanya jauhari kenal makikam....bagi mereka yang suka memasak pasti suka akan ciri-ciri kelebihan yang di miliki oleh set periok ini....:-)


Insyaallah jika ada kelapangan kkida akan kongsikan dengan anda ye...lagi pun kkida sendiri belum guna pakai sepenuhnuya set ini...kkida tengah mencari resepi nasi arab yang sedap untuk masak guna periok ini...hehe....sapa ada resepi nasi arab yang sedap share la dengan kkida....pleaseee...:)

dari mana kkida dapat periok ni?...hmmm....bukan kkida beli....periok yang sedia ada pun tak terpakai dan kkida memang jarang beli set periok camni....sebenarnya seorang blog reader minta kkida cuba masak guna periok ini...dan kemudian kongsikan pengalaman kkida dengan anda semua....

mula-mula berat juga kkida nak terima...tapi bila pikir balik apa salahnyekan...rezki jangan ditolak...orang dah beri kepercayaan kat kita...tak perlulah jual mahal...terima kasih kkida ucapkan pada Zuliana (019-2421121) email: zulianaahmad@yahoo.com 

Insyaallah...kkida akan cuba beberapa resepi yang Ana sarankan...:) dan pasti kkida akan share dengan anda hasilnya nanti....tunggu.....:D


tengahari tadi kkida masak kari kepala ikan kerapu dalam periok ini...apa yang kkida perhatikan walaupun kkida kecilkan api (sangat kecil)...kuah kari tersebut masih terus mendidih membuak-buak seolah apinye besar....salah satu ciri utama set cookline ini adalah...

~ rekaan bawah 'fire wall' pemerangkap haba yang menjimatkan tenaga dan pengkonduksian haba hebat untuk penyebaran haba yang sekata ~

maksudnya bahagian bawah periok direka khas untuk memerangkan haba....oleh itu periok terus panas walaupun api gas diperlahankan...dengan lain perkataan ia menjimatkan tenaga atau gas....jika pada kebiasaannya satu tong gas boleh tahan untuk sebulan....mungkin dengan menggunakan periok ini gas anda akan tahan sebulan setengah...satu penjimatan untuk jangka panjang...:)


masa yang kkida ambik untuk masak kari ikan ni tadi lebih cepat berbanding guna periok biasa...

tapi tulah....rempah kari jenama ni kureng sedap sikit...selalunye kkida guna baba's...tapi ntah kenapa hari tu gi beli rempah kari ni kerana ingin mencuba...

orang johor bukan pakar kari berbanding orang utara...hehe...jadi bila mereka cuba rekacipta rempah kari mesti tak leh lawan mamak penang punya rempah kari...lol....ada kureng sikit....:D....jangan marah yek orang Johor...ini pandangan ikhlas dari kkida je...:-)



oklah...kkida stop kat sini dulu...jika ada kesempatan kkida akan kongsi lagi kelebihan set periok merah yang cantik ini dengan anda....InsyaAllah....:)



Saturday, March 16, 2013

peanut butter toast...mihun tomyam

salam,
lama kkida tak share food photo yang kkida masak sendiri kan...:)
bukan kkida tak masak...tapi lately rasa macam malas aje nak ambil gambar...entah kenapa...mungkin dah jemu kot...hehe...


btw, kkida nak share gambar breakfast yang sempoi ni dengan anda...peanut butter toast (mungkin kkida pernah share resepi ni before...tak pasti...:)

segan gak sebenarnye ni...macam dah takda modal kkida ni kan...gambar roti camni pun nak tayang kat blog ..:P


cara buatnye mudah sangat...sapukan peanut butter pada 2 keping roti...susun potongan nipis buah pisang atas peanut butter dan letak sekeping roti lagi atasnya...pukul sebiji telur dengan sedikit susu...tambahkan cinnamon powder atau parutan kulit limau...celup rata roti tadi dan gril atas frying pan (butter) hingga keperangan...serve dengan maple sirap atau gula aising...


makan ketika masih panas...kanak-kanak pasti suka...mak-mak pun suka juga...hehe...:)


yang ni pulak kkida nak share gambar mihun....hmmm...takda modal lagi kkida ni...huhu....mihun ni kkida tumis guna bawang merah dan putih (tumbuk) perencah tomyam, cili padi dan serai titik...lain bahan udang sotong dan telur...dah hirisan daun limau...tambahkan lain perisa jika perlu...sedap tau...tambah kkida yang buat...lol...:-D


selamat bercuti dan beristirehat di hujung minggu....daaaa...........



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...