Sunday, March 31, 2013

sepetang di bandar Cambridge


Salam,
mata kkida tak ngantuk lagi...siang tadi sempat lelap jap...so malam ni berjegillah kkida...hehe...
sambil belek-belek gambar trip yang dah nak masuk tiga bulan ni kkida terlihat gambar-gambar yang sempat kkida ambil kat University of Cambridge (trip hujung tahun lalu)....gambar memang banyak cuma kkida belum berkesempatan nak upload ke sini...takpalah Insyaallah jika ada kesempatan kkida akan share foto-foto tersebut dengan anda kemudian ye....:)


dalam perjalanan ke London dari bandar Harrogate kkida sekeluarga sempat singgah Cambridge...salah sebuah bandar uni yang terkenal dengan keindahannya...memang bestlah sapa-sapa yang dapat belajar kat universiti tersebut....university cambridge juga adalah antara universiti terbaik dunia...ramai yang berangan nak belajar kat uni ni....kkida juga....heheeeee....

apa-apa pun anda layanlah foto-foto yang sempat kkida snap ni yek!...:)


terdapat sungai mengalir tengah-tengah bandar cambridge ni...sapa-sapa yang berminat boleh naik sampan dan anda akan dibawa tour mengelilingi bandar cambridge....oleh kerana masa tu cuaca sejuk sangat kkida tak sanggup nak dok lelama dalam sampan....akhirnya kkida ajak hb naik bas dua tingkat aje untuk tour keliling bandar tersebut....


foto-foto ini kkida ambil dari atas bas...


pelajar tidak dibenarkan berkereta dalam bandar cambridge....'kenderaan' utama bagi mereka untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat adalah basikal....terdapat beribu buah basikal dalam bandar tersebut dan terdapat tempat parking khas disediakan....bagus gak camtukan....boleh kurus jika anda belajar kat university of cambridge ni...:P

 KFC

kkida lihat banyak keluarga bersiar dengan anak kecil pada hari tersebut....dan kereta sorong bertingkat seperti ini amat popular di sana...hmmmm....jenuh nak melayan kerenah anak kecik...hehe...

...teringat situasi sama yg pernah kkida lalui 10, 15 tahun lalu....samalah keadaannye seperti foto atas tu....:))).....terutama jika travel jauh/oversea....letih melayan kerenah anak-anak kecik...kejap ada yang nak ke toilet...nak buang air kecik, nak buang air besar...nak susu...nak dukung...nak makan...menjerit, menangis...dan macam-macam lagilah...tambah dalam cuaca sejuk...ishhh!...masa tu rasa dok kat rumah lagi bagus....memang bukan holidaying lah pada kkida......:-D
bunga-bunga segar banyak di jual di tepi jalan....cantik...

kat mana-mana bandar/pekan kat UK yang pernah kkida jejak....kkida lihat ramai penghibur jalanan seperti ini...


tertarik melihat gelagat kanak-kanak ini...comel aje mereka dalam pakaian tebal...ketika itu cuaca sejuk sangat...dan kkida sempat curi-curi ambik gambar depa...

banyak lagi foto yang kkida nak kongsikan dengan anda....Insyaallah jika ada kesempatan kkida akan upload lagi....mata pun dah berat ni....selamat malam.......:) 

Friday, March 29, 2013

telur dadar cencalok


assalam,
selamat berhujung minggu dan selamat bercuti...
kkida nak share resepi telur dadar aje kali ni....heheee...jadilah...kan...kan....:)


resepi ni kkida belajar dari chef florence...iaitu dari buku resepi beliau yang terbaru ~ best nyonya recipes...:D


caranye macam buat telur dadar biasa...cuma tambah cencalok...resepinye ada kat atas sana tu...senang aje...hehhe...sapa yang tak pandai buat teluq dada simple camni memang tak leh kawin...lollll.....:)


hari ni kkida rasa happy banget...my mum and sis datang dari Kuantan...jalan-jalan, makan-makan....penghujung cuti sekolah baru depa ada masa nak mai....yelah tuntutan kerja....biasalah kan...:)

apa-apa pun selamat mencuba buat telur dadar resepi chef florence tu yek....jika suka anda boleh beli buku resepi chef florence ni kat mana-mana kedai buku berhampiran...terdapat banyak lagi resepi menarik kat dalam buku tersebut...selain cara buat telur dadar yang sempoi ini....:D



Wednesday, March 27, 2013

perth...last day and last post

hari terakhir kami sekeluarga di perth....izinkan kkida menamatkan cerita travel kkida yang satu ini....lama bebeno nak sampai ke penghujungnya...weekend minggu hadapan...12hb...Insyaallah kkida akan berada di bumi kangaroo itu sekali lagi, tapi di bahagian lain pula....dan kali ini kkida kesana bersama anak dara kkida yang dua orang itu saje...

Insyaallah, panjang umur dan sampai masanya kkida akan update di blog ini...:)
pada hari akhir, iaitu hari yang kesembilan...kkida sekeluarga sempat ronda-ronda bandaraya perth dan buat last minute shopping....petangnya pula anak-anak kkida sempat mandi beach...scarborough beach...cantik pantainya...hmmmm....malaslah kkida nak compare dengan beach kita....:'(
sebelum tu kami pusing-pusing kotaraya dan melawat beberapa tourist spot yang jadi tumpuan pelancung...
bangunan pencakar langit Perth....jalanrayanya macam nilah...kurang sesak...tapi ketika ini hari minggu tak silap kkida...
jam besar ini memang popular di sana....kkida tak ingat apa nama tempat ni...nanti kkida cuba recall semula....
pusing-pusing kawasan perumahan mewah di tepian pantai....
pagi hari terakhir....kami ke kings park sekali lagi....sebelum tu dah pergi...malam kedua....sangat cantik pemandangan bandaraya perth waktu malam...:)
pokok ini di bawah dari jauh....nun jauh ke utara Australia....nama pokok ni adalah Boab Tree...duduk kat tengah desert australia....lihatlah barangnya tu....bukan main besar lagi...seperti tong air....
dan photo ini...seperti biasa anak-anak kkida yang masih keanak-anakan ini melompat buat kali terakhir di bumi perth australia....:)
begitulah lebih kurang kesah perjalanan kami sekeluarga....memang happening dan seronok sekali...perjalanan yang tak mungkin kkida lupakan seumur hidup...Perth memang sesuai sebagai destinasi pelancungan...tempat bertukar angin...merehatkan minda...jika ada kesempatan kkida rekomen anda untuk bercuti ke perth....budget ikut kemampuan anda....tempat kediaman banyak dari yang tiada star kepada yang banyak star....tepuk dada tanya selera...rancanglah dengan rapi sebelum pergi....



WW...berbaloi memilikinya...terima kasih Afzan...




Sunday, March 24, 2013

demi anak...


mama turutkan....:)


Assalamualaikum...anda kemana hari ni....cuti sekolah telah bermula...pasti ramai keluar kota...balik kampung atau cuti-cuti bersama keluarga....kkida tak kemana-mana...legar-legar sekitar KL aje...:)

pagi tadi kkida ke tapah...jengah hani...dia nak periksa final mula minggu ni...Insyaallah...semuga dipermudahkan segalanya buat anak kkida tu...dan boleh terus balik lepas habis semua paper final ni....boleh angkat semua barang-barang dan tak perlu patah balik ke tapah....:)


since Hani tak balik hingga tamat peperiksaan pertengahan bulan april nanti...dan demi anak...maka kita ajelah ke tempat dia....anak dara kkida tu nak makan spaghetti white sauce...suruh mama buatkan...:P

oleh itu pepagi lagi kkida dah ketuk ketik cerok dapor...sediakan spaghetti dan macaroni yang simple aje...semua guna ready-made sos...cepat dan mudah disediakan...cuma tambah beberapa bahan sampingan...

perjalanan ke tapah ambil masa sejam setengah dari tol sungai buloh....dan tengahari tadi berkelahlah kkida lima beranak kat kantin uitm...hehe...ngam-ngam aje bekalan makanan tadi...semua selesai....juga big apple donut (beli kat the curve)....:)

to Hani mama harap adik buatlah yang terbaik untuk final paper ni....study hard, study smart...berdoa banyak-banyak minta pertolongan dari Allah swt....:')


...semenjak dua menjak ni kkida sangat rindu dengan anak bujang kkida sorang ni...walaupun kerap skype....namun ia tak sama dengan cakap berdepan.....huhu....awad mesti balik bulan Jun ni ye...mama miss you so much...:'/

Saturday, March 23, 2013

renungan....

 rendang ayam
salam,
beberapa hari ni mood berblog kkida kelaut...memang tiada idea langsung nak menulis....:(
oleh itu pada entri ni kkida hanya ingin kongsikan beberapa keping food photos yang sempat kkida ambik beberapa hari lalu....no recipes, just gambar-gambar aje...:)

 omelette dengan cheese dan roti

 grill salmon dengan blackpepper dan seasoning

 spaghetti



beberapa hari lalu kkida ikut hb ke Langat, ke rumah saudara....kkida sempat ambil gambar rumah ni yang sangat hampir dengan rumah saudara hb....tentu anda masih ingat kejadian tanah runtuh dua tahun lalu yang mengorbankan 16 orang anak-anak yatim...:'(

kini rumah ini kosong dan sepi...penghuninye telah berpindah ke tempat lain...jodoh, rezki, ajal maut di tanganNYA....tapi sebagai manusia kita diberi akal fikiran untuk berfikir....menurut saudara hb tanah tinggi belakang rumah tersebut dipotong menegak seperti huruf L...oleh itu kemungkinan untuk tanah tersebut runtuh sudah pasti terutama jika musim hujan...mungkin tukang buat rumah tersebut tak terfikir akan perkara tersebut...:-\


setiap sesuatu yang berlaku ada hikmahnya....kekadang tu kita terlalai dan terleka....'hingga bedepuk kat muka baru nak tersedar'....jika masih ada kesempatan untuk kita perbetulkan kesilapan kita itu.... Alhamdulillah...tetapi jika sebaliknya (seperti tragedi ini)....tak mungkin ia mampu padamkan kesan luka tersebut dan parutnya akan tetap di situ hingga bila-bila...:'(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...