Friday, March 29, 2013

telur dadar cencalok


assalam,
selamat berhujung minggu dan selamat bercuti...
kkida nak share resepi telur dadar aje kali ni....heheee...jadilah...kan...kan....:)


resepi ni kkida belajar dari chef florence...iaitu dari buku resepi beliau yang terbaru ~ best nyonya recipes...:D


caranye macam buat telur dadar biasa...cuma tambah cencalok...resepinye ada kat atas sana tu...senang aje...hehhe...sapa yang tak pandai buat teluq dada simple camni memang tak leh kawin...lollll.....:)


hari ni kkida rasa happy banget...my mum and sis datang dari Kuantan...jalan-jalan, makan-makan....penghujung cuti sekolah baru depa ada masa nak mai....yelah tuntutan kerja....biasalah kan...:)

apa-apa pun selamat mencuba buat telur dadar resepi chef florence tu yek....jika suka anda boleh beli buku resepi chef florence ni kat mana-mana kedai buku berhampiran...terdapat banyak lagi resepi menarik kat dalam buku tersebut...selain cara buat telur dadar yang sempoi ini....:D



Wednesday, March 27, 2013

WW...berbaloi memilikinya...terima kasih Afzan...




Monday, March 18, 2013

cookline...makes cooking much easier!


hanya jauhari kenal makikam....bagi mereka yang suka memasak pasti suka akan ciri-ciri kelebihan yang di miliki oleh set periok ini....:-)


Insyaallah jika ada kelapangan kkida akan kongsikan dengan anda ye...lagi pun kkida sendiri belum guna pakai sepenuhnuya set ini...kkida tengah mencari resepi nasi arab yang sedap untuk masak guna periok ini...hehe....sapa ada resepi nasi arab yang sedap share la dengan kkida....pleaseee...:)

dari mana kkida dapat periok ni?...hmmm....bukan kkida beli....periok yang sedia ada pun tak terpakai dan kkida memang jarang beli set periok camni....sebenarnya seorang blog reader minta kkida cuba masak guna periok ini...dan kemudian kongsikan pengalaman kkida dengan anda semua....

mula-mula berat juga kkida nak terima...tapi bila pikir balik apa salahnyekan...rezki jangan ditolak...orang dah beri kepercayaan kat kita...tak perlulah jual mahal...terima kasih kkida ucapkan pada Zuliana (019-2421121) email: zulianaahmad@yahoo.com 

Insyaallah...kkida akan cuba beberapa resepi yang Ana sarankan...:) dan pasti kkida akan share dengan anda hasilnya nanti....tunggu.....:D


tengahari tadi kkida masak kari kepala ikan kerapu dalam periok ini...apa yang kkida perhatikan walaupun kkida kecilkan api (sangat kecil)...kuah kari tersebut masih terus mendidih membuak-buak seolah apinye besar....salah satu ciri utama set cookline ini adalah...

~ rekaan bawah 'fire wall' pemerangkap haba yang menjimatkan tenaga dan pengkonduksian haba hebat untuk penyebaran haba yang sekata ~

maksudnya bahagian bawah periok direka khas untuk memerangkan haba....oleh itu periok terus panas walaupun api gas diperlahankan...dengan lain perkataan ia menjimatkan tenaga atau gas....jika pada kebiasaannya satu tong gas boleh tahan untuk sebulan....mungkin dengan menggunakan periok ini gas anda akan tahan sebulan setengah...satu penjimatan untuk jangka panjang...:)


masa yang kkida ambik untuk masak kari ikan ni tadi lebih cepat berbanding guna periok biasa...

tapi tulah....rempah kari jenama ni kureng sedap sikit...selalunye kkida guna baba's...tapi ntah kenapa hari tu gi beli rempah kari ni kerana ingin mencuba...

orang johor bukan pakar kari berbanding orang utara...hehe...jadi bila mereka cuba rekacipta rempah kari mesti tak leh lawan mamak penang punya rempah kari...lol....ada kureng sikit....:D....jangan marah yek orang Johor...ini pandangan ikhlas dari kkida je...:-)



oklah...kkida stop kat sini dulu...jika ada kesempatan kkida akan kongsi lagi kelebihan set periok merah yang cantik ini dengan anda....InsyaAllah....:)



Saturday, March 16, 2013

peanut butter toast...mihun tomyam

salam,
lama kkida tak share food photo yang kkida masak sendiri kan...:)
bukan kkida tak masak...tapi lately rasa macam malas aje nak ambil gambar...entah kenapa...mungkin dah jemu kot...hehe...


btw, kkida nak share gambar breakfast yang sempoi ni dengan anda...peanut butter toast (mungkin kkida pernah share resepi ni before...tak pasti...:)

segan gak sebenarnye ni...macam dah takda modal kkida ni kan...gambar roti camni pun nak tayang kat blog ..:P


cara buatnye mudah sangat...sapukan peanut butter pada 2 keping roti...susun potongan nipis buah pisang atas peanut butter dan letak sekeping roti lagi atasnya...pukul sebiji telur dengan sedikit susu...tambahkan cinnamon powder atau parutan kulit limau...celup rata roti tadi dan gril atas frying pan (butter) hingga keperangan...serve dengan maple sirap atau gula aising...


makan ketika masih panas...kanak-kanak pasti suka...mak-mak pun suka juga...hehe...:)


yang ni pulak kkida nak share gambar mihun....hmmm...takda modal lagi kkida ni...huhu....mihun ni kkida tumis guna bawang merah dan putih (tumbuk) perencah tomyam, cili padi dan serai titik...lain bahan udang sotong dan telur...dah hirisan daun limau...tambahkan lain perisa jika perlu...sedap tau...tambah kkida yang buat...lol...:-D


selamat bercuti dan beristirehat di hujung minggu....daaaa...........



Tuesday, March 12, 2013

stuffed mushroom with beef brisket and cherry tomato


salam,
kkida nak share dengan anda resepi istimewa yang kkida pelajari semalam dari Chef Firuz from Fonterra...iaitu pengeluar product dari bahan tenusu terbesar yang berasal dari negara New Zealand.

semalam Fonterra perkenalkan cheese terbaru keluaran syarikat mereka...jenama Mainland...product ini akan berada di pasaran pada bulan June 2013.


bahan-bahan
80ml olive oil 
3 shallots (chopped) 
3 garlic (chopped)
12 cherry tomato (wedges)
4 slices beef brisket (chopped)
fresh thyme (chopped)
salt and pepper
20 fresh button mushroom
150 mainland colby cheese (shredded)


1) in a mixing bowl, combine olive oil, shallot, garlic, cherry tomato, beef brisket, fresh thyme and season with salt and pepper.
2) stuff into fresh button mushroom and then top with shredded cheese (mainland colby)
3) bake in a preheated oven with a temperature of 180C for around 10 minutes or until nicely cook. 
serve hot.


nanti kkida share resepi yang satu lagi tu ye....tengah tunggu pihak Fonterra emailkan ke kkida resepinye...

berbalik kepada cerita cheese semalam....selama hari ni kkida hanya tahu guna cheese cheddar, mozarella dan parmesan sahaja....kkida pernah lihat cheese seperti gouda, edam, colby jual kat cold storage...since tak tau nak makan macam mana/kegunaannye, kkida tak pernah beli cheese tersebut...sehingga semalam bila chef fairuz terangkan barulah kkida tau sikit-sikit...lol....tq...:)


orang kuat Fonterra....kakak yang pakai baju kuning itu juga seorang chef selain chef firuz...


Isyaallah, nanti kkida sambung lagi kesah cheese ini ye...ada banyak lagi yang kkida nak share dengan anda...:)



Monday, March 4, 2013

makan-makan semalam...


nasi kerabu adik ipar buat...makan ketika bertandang ke rumah dia sabtu lepas...sedap...not bad...:)


rice paper roll lagi....kulitnye masih banyak...jika simpan lama takut rosak nanti...intinye kkida campur apa saja yang ada kat dalam peti ais....


pastu goreng....sedap juga...maklumlah kkida yang buat...hehe....makan ketika panas...


yang ni memang my favourite...:)...simple rojak...orang Perak sebut jelatah...nanas dan timun aje....hiris bawang dan cili...masukkan semua dalam satu bekas....masukkan sedikit sos tomato, garam, gula, perisa, cuka...dan akhir sekali taburkan sebuk kacang  (kkida guna instat serbuk kuah kacang)...gaul rata dan hidang cepat...




Saturday, March 2, 2013

passport to italy; taste of milan

take a culinary journey through Italy as we travel the country to celebrate its diverse dishes

jom gi Italy....:)
kkida pun belum pernah jejakkan kaki ke negara tersebut...mungkin satu hari nanti, Insyaallah...

apa kena mengena entri kkida kali ni dengan negara Italy tersebut....nilah yang kkida nak share dengan anda ni...

anak kkida eka dan hani pernah cakap kat kkida
"mama, food kat Italiannies best larr"....
kkida tanya balik "apa yang bestnye? pasta?"

depa kata bukan pasta aje, ada bermacam jenis hidangan lain kat Italiannies selain pasta...tapi dalam kotak fikiran kkida hanya bayangkan pasta aje...tiada hidangan lain...kerana Italy memang terkenal dengan makanan tersebut...makanan ruji mereka...

hmmm....anak-anak muda zaman la ni....kalah mak ayah depa...makan kat tempat yang best aje...restoran mamak roti canai dah teh tarik memang tak masuk book langsung..:|

wbp, kkida tak pernah makan kat Italiannies (hanya lalu lalang depannye aje...:) hinggalah satu hari seorang kawan ajak kkida lepak dan sembang-sembang kat restoran tersebut...lama dulu....kkida pun tak ingat hidangan apa yang kkida order masa tu dan bagaimana rasanya...:D


hinggalah semalam, kkida benar-benar menjamu selera di restoran tersebut....:)...thank you to Jaslyn Low from RAPR Communication Sdn Bhd kerana menjemput auntie ida untuk makan-makan dan minta kkida berikan pandangan terhadap menu terbaru Italiannies yang dinamakan Passport to Italy: Taste of Milan....


juga terima kasih kepada Andrea Rossi dan Shahrul Ezanee (Italiannies regional manager and Italiannies marketing executive) kerana sanggup menunggu kkida yang lambat tiba ke lokasi serta melayan me and hubby makan serta menjawab semua soalan-soalan cepumas dari kkida....biasalah kan....kkida mestilah nak korek dan tanya soalan-soalan yang sedemikian rupa...hehe... 


berbalik kepada menu hidangan semalam....apa yang boleh kkida katakan...WoW!!!...it's sooo good....bukan sebab dapat makan free (part of it...hehe...)...tetapi hidangan semalam membuatkan persepsi kkida terhadap restoran tersebut telah berubah....selama hari ni kkida ingatkan menunye hanya terdiri dari pasta dan pizza sahaje...rupanya ada bermacam jenis makanan....memang ulu jugak le kkida ni kan...huhu...:)


sementara menunggu appertiser dan main course meal kami dihidangkan dengan roti yang dicecah minyak zaitun...hehe...pelik sikit kan...mula-mula memang pelik....tapi bila kkida makan sedap le pulak...minyak tersebut mengandungi herba dan ditambah dengan balsamic vinegar...


fruit juice yang sedap sekali...


kemudian menyusul pula appetizer; mushroom with creamy polenta...kkida biasa lihat polenta tapi tak pasti bagaimana menggunakannya dalam masakan....dan semalam kkida dapat belajar sikit-sikit dengan mr Andrea Rossi...

 funghi gratinati con creme di polenta
rich and creamy oven baked porcini and button mushrooms, served on polenta and drizzled with trifle oil and topped with parmesan cheese...

selepas appetizer kami di hidangkan dengan hidangan utama atau main course...dan seperti biasa hidangan utama pastilah terdiri dari protein dan carbohydrates...dan hidangan utama yang mereka sajikan semalam memang sesuatu yang baru bagi kkida...:)

risotto con pesce bianco
sauteed spinach and fish fillet served with herbs arborio rice

kkida selalu tengok kat tv chefs luar negara masak risotto...kekadang teringin gak nak cuba...tapi tak berani kerana tak tau bagaimana hasilnye dan samada tekak kkida ni boleh terima atau tidak....yelah nasi memang makanan harian kita...cuma cara penyediaan risotto lain sikit...tak sama seperti kita masak nasi biasa atau bubur nasi...

wbp, bila jamah risotto tersebut...baru kkida tau bagaimana rasa dan texture beras tersebut....dan resepi risotto semalam amatlah sedap...jika anda ke Italiannies anda kena cuba hidangan ini....:)

main course kedua adalah...

ossobuco d'agnello
lamb shanks braised until tender, topped with a fruity gremolata of apples, lemons, oranges, garlic and basil, served on mashed sweet potato.

mashed sweet potato! something different...my hb suka sangat...selama hari ni dok makan mash potato biasa aje...lamb shanks pula sangat tender dan gravynye juga tasty...complete meal...makan satu hidangan ini aje dah cukup mengenyangkan...tak perlu side dish yang lain...

main course ketiga...hmmm...yang ni selain sedap, cara ia di hidangkan juga sangat menarik....

costole di manzo glassata
honey glazed juicy beef short ribs, served on creamy mashed potatoes

tengok rupanya aje dah tahu bagaimana rasanye...hehe...paling mustahak pada kkida dagingnye lembut dan tak liat dan tak letih mengunyahnye....pasti ambil masa lama untuk menyediakan menu ini...itu sudah pasti...

dagingnye lembut dan lerai bila ditarik/potong dengan pisau...yummm....masih melekat lagi rasanya di celah gigi kkida ni...hehe...sedap...jika ke Italiannies anda harus juga mencuba hidangan ini...pada kkida hidangan ini boleh dimakan dua orang besama side dish yang lain seperti risotto...

dan akhir sekali kkida dihidangkan dengan dessert...

crostata di mele con creme di mascarpone
homemade classic apples pie, served with zesty mascarpone creame

anything with pastry memang kkida suka...not so sweet...secukup rasa terutama applenye...dan kini tahulah kkida bagaimana rasa mascarpone cheese dan penggunaanya dalam masakan...lepas ni bolehlah cuba buat dessert topping guna mascarpone cheese...:P

last but not least...kkida nak juga rasa pasta de italianna...hehe...mana boleh tak jamah pasta jika ke Italiannies...betul tak!!!


dengan muka yang selamba kkida minta mr rossi buatkan kkida satu pasta meal (tak kesah menu yang mana)...nak cuba gak rasa pasta mereka....dan mr rossi hidangkan kkida pasta dengan meatball ni...

Wah! laju je anak bongsu kkida makan....hmmm..."memang kena kawin dengan minah itali le nampaknya anak aku ni"...hehe...mamam memang suka sangat pasta terutama spaghetti with meatball...

bila ditanya antara semua hidangan yang mana jadi pilihan dia (atmam)...dia tunjuk pasta with meatball ni....laaa....orang suruh dia pilih antara lima menu dari Passport to Italy tu...:)))

apa-apa pun tepuk dada tanya selera....jika anda teringin mencuba dan ingin merasa hidangan yang lain dari biasa....inilah tempatnye...sekali-sekala apa salahnya kita berubah selera...suasananya cozy dan seronok untuk santai-santai dengan famili terutama di hujung minggu...:)

pada kkida harganya amat reasonable...jika nak masak sendiri hidangan seperti ini memang taklah kot...sementara nak makan mungkin jenuh berpeluh kat ceruk dapur...hehe...terutama untuk sediakan dua hidangan meat tersebut...:-)


...saya ucapkan terima kasih sekali lagi kepada jaslyn, mr rossi dan ezanee...semuga Passport to Italy: taste of Milan akan mendapat sambutan dari pelanggan anda...

jika ingin mencuba hidangan ini, anda boleh ke Italiannies di:

the curve, mutiara damansara
the garden mall, mid valley city
empire shopping center, subang jaya
paradigm mall, petaling jaya
gurney paragon, penang

visit: http://www.italiannies.com.my.

dan kkida ada good news untuk anda...:)
...kkida nak belanja anda makan kat Italiannies...tapi kkida hanya boleh belanja satu dish sahaja out of five dishes...dan kkida hanya boleh belanja lima (5) orang sahaja...

apa yang perlu anda lakukan?

...anda hanya perlu tinggalkan komen kat entri ini sebaris ayat tidak kurang dari 10 patah perkataan (not less than 10 words)...tapi janganlah panjang bebenar ye...jenuh lak kkida nak membacanya nanti...:)...soalannya:

mengapa anda paling layak kkida belanja makan kat Italiannies?
chewah!...macam le keluar duit poket kkida...:P

contoh jawapan adalah seperti ayat kat bawah ni...

"saya suka makan pasta terutama resepi masakan Italy...dan menu di Italiannies nampak sedap dan menyelerakan..."

...ok boleh tak?

bolehlah....senang ajekan....tak perlu cipta ayat yang berbunga-bunga...:D


kemudian pilih satu menu kat atas ni...samada menu A, B, C, D atau E...satu aje ye...:)


buatlah pilihan yang tepat...jika anda gi makan dengan kekawan atau keluarga...hidangan yang lain tu kena le keluar duit poket sendiri ye...hehe...oklah at least dah jimat satu dish kan....:)

komen terakhir by 6pm (petang), Isnin 4hb Mac...

sila tinggalkan link blog anda atau email add kat komen tersebut...mudah kkida nak hubungi nanti...and please take note: semua outlet Italiannies terletak di lembah klang dan satu di Penang...

satu lagi kkida nak share, Italiannies juga mengadakan contest...maklumat lanjut boleh diperolehi dari website mereka...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...