Monday, February 25, 2013

potato gnocchi


Assalam semua,
hari baru semangat baru...harap-harapnye camtulah...:)

beberapa hari lalu kkida cuba buat potato gnocchi (sebutannye nioki atau noki...bunyinye lebih kurang camtulah)....potato gnocchi adalah dumpling kentang atau bebola kentang...texturenye lembut dan kenyal....boleh di makan dengan pelbagai jenis kuah, sos atau gravy....mudah sangat membuatnye...:D

~ Gnocchi (pron.: /ˈnɒki/ or /ˈnjɒki/Italian: [ˈɲɔkki], singular gnocco) are various thick, soft dumplings. They may be made fromsemolina, ordinary wheat flour, flour and egg, flour, egg, and cheese,potato, breadcrumbs, or similar ingredients.
Like many Italian dishes, there is considerable variation in recipes and names across different regions. For example, the Tuscanmalfatti (literally "poorly made") are a sort of flour, ricotta, and spinach gnocchi;the Pugliese cavatielli are flour-based, and so on
Gnocchi are eaten as a first course (primi piatti), alternatives to soups (minestre), or pasta. They are generally home-made in Italian and diaspora Italian households. They may also be bought fresh from specialty stores. In supermarkets, industrially produced packaged gnocchi are widely available refrigerated, dried, or frozen. Common accompaniments of gnocchi include melted butter (sometimes fried butter) with sage, pesto, and various sauces. (wikipedia) ~


mula-mula rebus kentang dengan kulitnye sekali hingga empuk....bila dah empuk ketepikan sebentar dalam 10/15 minit...kupas kulit kentang dan hancurkan isinye hingga halus...campurkan sebiji telur dan sedikit tepung gandum dan uli hingga mendapat doh yang lembut....tambah tepung ketika menguli jika perlu...


bahagikan doh kepada beberapa bahagian....ambil satu bahagian doh dan roll supaya ia memanjang seperti foto bawah...kemudian potong kecil-kecil...


roll atas garpu jika suka....masak air hingga mendidih dan masukkan noki...apabila timbul atas permukaan air itu tandanya noki anda dah masak (macam buat ondeh-ondeh...:)....keluarkan dari air panas dan masukkan ke dalam kuah/gravy pilihan anda....paling mudah guna aje ready-made red or white pasta sos...dan parutan parmesan cheese...


noki kkida ni taklah cantik bebeno rupanya....tapi oklah tu....janji boleh makan....hehe....


since kkida ni orang melayu asli maka kkida pun memelayukan makanan barat ini...hehe....potato gnocchi dalam kuah/gravy sardin...sodap tau....:)))



Sunday, February 24, 2013

lempeng kelapa dengan kari semalam


sedap...:)
berbanding roti canai, kkida lebih suka lempeng kelapa....makanan 'ruji' ketika zaman kanak-kanak...walaupun kini pizza dan pancake dah seperti juadah harian....selera kkida tetap tidak berubah...masih seperti dulu...setiap kali buat kari ikan mesti teringat nak buat lempeng (orang putih panggil flat bread...:)


flat bread ori resepi tok kkida dulu simple aje....tepung, garam air....tok kkida dulu masak lempeng guna kayu api...boleh lena dulu sementara tunggu lempeng masak....hehe...

mak kkida pula membega resepi lempeng tok kkida dengan menambah kelapa ke dalam adunan batternye...so jadilah lempeng kelapa....dan itulah resepi lempeng yang kkida makan hingga kawin dan beranak pinak...tetapi sejak pandai mengadun sendiri (mungkin lepas beranak tiga kot...hehe...)...lempeng ori resepi tok kkida itu telah mengalami pelbagai perubahan...:-)

saknika benda kkida tambah...ikan bilis, udang, bawang, cheese, lada, sayuran dan sebagainye...nak bereksperimen ...walhal resepi asli tu dah cukup sedap...biasalah...:)


pagi tadi kkida buat lempeng simple aje...tak lari jauh dari resepi asal, kkida cuma tambah bawang merah cincang dan sedikit soda selain kelapa, garam dan gula...bancuh dengan air biasa...kuantiti air kena agak sendiri...seperti batter pancake...jangan terlalu cair atau terlalu pekat...

panaskan kuali leper, renjis dengan minyak dan tuangkan beberapa sudu bancuhan lempeng...ratakan dengan belakang sudu/senduk...masak atas api perlahan hingga keperangan...hasilnye, lempeng yang ditambah bawang dan soda lebih lembut dan lebih sedap...:)


dan inilah sarapan kkida pagi ni...sempoi ajekan...tetapi mengenyangkan...tambah makan dengan kari semalam semalam (le ni sejak ahli rumah dah berkurang dan ada yg nak kurus, tak nak makan...makanan asyik berlebih aje..:)

~ teringat anak bujang kkida nun jauh di perantauan...dia pun makin kurus...macam orang tak cukup makan aje...al-maklumlah masak sendiri....ada kalanya jika malas masuk ke dapor dia makan cereal je....huhu....siannye abang...:'|

...anak bujang kkida kat London...foto semalam...:)


sorrylah yek!....tiada cerita interesting yang kkida share kat blog pepagi minggu ni...lol....hanya cerita lempeng.....:D



Tuesday, February 19, 2013

banana peanut butter smoothie


salam,
papablend...
ingat tak kkida pernah kongsi dengan anda tentang kelebihan blender terbaru jenama Pensonic ini pada entri lalu....

ada yang bertanya kat kkida bila blender ni akan berada di pasaran....dari maklumat yang di berikan...Insyaallah Papablend akan berada di pasaran pada bulan Mac depan.....:)

kkida akan update lagi kat sini jika terdapat info terbaru dari pihak Pensonic....ok....:)


semalam kkida buat resepi smoothie ni....lama dah kkida teringat nak cuba resepi ni...tapi sebab blender yg kkida ada tak boleh nak kisar ais hingga halus, malaslah kkida...:P

kini, since dah ada papablend....rajinlah kkida ber smoothie....hehe....papablend mampu kisar ais hingga halus...itu sudah pasti...

resepi smoothie kkida ni simple aje, tapi sedap kerana terdapat rasa lemak manis dan masin dari mentega kacang...


untuk resepi ini kkida guna 3 biji pisang lemak manis...kkida beli kat cold storage...janganlah guna pisang emas, abu, nangka, awak, raja atau kapas pulak ok....lain pulak jadinye nanti....lol...


3 sudu besar mentega kacang, 1 sudu teh gula, ice cube dan 1/2 gelas air sejuk...


campur semua bahan dalam bekas kaca papablend dan kisar sehingga semua bahan sebati....proses kisaran ambil masa tak sampai seminit....blender ini punya satu kelajuan sahaja....senang cerita....tak perlu nak tok tek tok tek lelama....tekan je satu punat....pastu tunggu seminit....jangan ragu jangan bimbang...hasilnye pasti memuaskan...:-D

jika anda nakkan smoothie yang pekat...kurangkan bahan cairan...nak cair tambahkan cairan...itu saje...anda boleh kisar hampir semua jenis buah-buahan dan sayuran....tapi yang bersesuaianlah ye....jangan le gi blend benda yang bukan-bukan pulak.....:)


lihat aje hasilnye....cantikkan banana peanut butter smoothie kkida tu....halus dan licin dan yang pastinye ia sedap (...mestilah sebab kkida yang buat...hehe...:)

...tak nampak langsung ketulan ais yang tak hancurkan....sebabnye....lihat aje blade blender Papablend (foto bawah) ni....semua blender yang biasa kkida guna sebelum ni mempunyai 4 bilah blade pengisar sahaja...

...berbanding pengisar Papablend....ia dibina dengan 8 bilah blade yang berbeza serta dipasang pada posisi yang berlainan....oleh itu anda kisarlah apa saja....pasti lumat jadinye...termasuk yg keras seperti ketulan air batu...bestkan....

sebenarnya ada banyak lagi ciri kelebihan blender ini yang ingin kkida kongsi dengan anda....nantilah, pelan-pelan ok....Insyaallah di entri akan datang kkida akan bongkar banyak lagi 'rahsia' Papablend yang perlu anda tahu yang mungkin tiada pada blender keluaran jenama lain...:D


yummy....lepas ni kkida nak buat satu lagi smoothie yang dah lama kkida teringin nak buat...tungguu....:)))



Monday, February 11, 2013

sedapnye mee rebus johor anja


tatkala menaip entri ini masih terasa lagi kat tekak kkida akan kesedapan kuah mee rebus johor restoran anja, bandar baru bangi....sebenarnya hidangan utama restoran anja adalah nasi beriani gam johor...tapi kerana dari awal lagi kkida memang teringat nak makan mee rebus...so itulah yang kkida pesan...nasib baik dan memang rezki kkida....mee tersebut tinggal saki baki aje lagi (masa tu dah hampir jam empat petang...:)

nasi beriani banyak lagi...hani dan mamam makan beriani ayam dan kambing...memang nampak yummy sangat...terdapat pelbagai pilihan lauk...ayam masak beriani, ayam masak merah, ayam goreng, gulai kambing dan daging...

Insyaallah, jika ada rezki akan ke sana lagi...nak cuba beriani pula...


selain mee rebus ada mee bandung juga...nampak sedapkan...next time kita cuba mee bandung pula...


kuahnye amat berasa...cukup asam garam pedas manis....juga pekat...mungkin kerana tinggal saki baki aje lagi....tu sebab pekat kerana sentiasa dok atas api (lama-lama pasti ia akan sejat)

...tips kkida....jika anda nak makan mee rebus anja datang belah petang...time tu pasti kuahnye pekat...dan tentunye lebih sedap...:)...(teori kkida aje)

satu yang kkida rasa mereka mesti perbetulkan adalah keselesaan pelanggan...mejanye amat kecil dan kurang selesa untuk 4 orang....jika pelanggan yang nak makan tu selim melim atau pasangan pengantin baru takpe le...ini majoriti yang datang comel-comel belaka....seperti anak-anak kkida....kerusi meja tersebut memang kurang selesa dan tidak sesuai langsung...asyik berlaga siku dan lengan aje ketika nak menyuap makanan ke mulut....:|

...makanan dah sedap....cuma upgrade furniture....:P

my rating
makanan 4.5/5
lokasi 3/5
servis 3.5/5
environment 2.5/5

Saturday, February 9, 2013

pisang coklat cheese


salam,
lepas dah kempunan kkida...punyalah lama simpan hajat nak buat penganan ni...baru semalam jadi kenyataan...:)

pisang coklat berkeju....dessert yang sangat popular dari negara seberang....kkida pernah lihat penjaja jalanan kota Jakarta jual makanan ini...tapi dek kerana tahap kebersihannya agak kurang...maka kkida hanya memerhati dari jauh aje....lihat bagaimana cara beliau sediakan...mudah saja sebenarnya...



wbp, bila balik malaysia terus kkida terlupa tentang pisang berkeju tersebut sehinggalah beberapa hari lalu kkida search kat youtube dan jumpa video ini....penjaja jalanan menjual pisang top with coklat dan keju...oh! gitu rupanya...mudah aje....

....dan semalam kkida usaha gi cari pisang dan lain-lain bahan...nak buat juga pisang goreng coklat berkeju yang nampak sedap tu....:D


dan hasilnye...yummy....cara terbaru makan pisang goreng jika jemu makan cara biasa, iaitu cicah dengan gula atau susu pekat semata-mata...


wbp, pisang yang kkida beli hampir ranum...jika boleh anda cari pisang yang sesuai utk digoreng...dan kkida guna pisang berangan...sebab itu aje yang ada...tapi sedap juga...


dalam video tersebut, penjaja tu goreng pisang tanpa tepung...bolen aje....dan seperti biasa kkida akan cuba tokok tambah mana yang perlu supaya hidangan tersebut lebih umppp!

kkida celup dulu pisang dalam tepung goreng pisang adabi...kemudian goreng dalam minyak panas hingga keperangan...


atas pisang yg di goreng dengan tepung adabi dan bawah pisang goreng tanpa tepung....seperti yang kkida jangka....pisang memang tak sesuai goreng kosong...ia mudah lembik dan makan banyak minyak...pisang lebih sesuai di goreng bertepung...memang dah betullah cara goreng pisang yang di reka oleh tok nenek kita dulu-dulu...tak perlu ubah....:)


drizzle pisang panas dengan susu pekat manis sikit...kemudian tabur coklat rice...dan akhir sekali parut cheese cheddar atas pisang tersebut....


chocolate rice kkida duo color...mix dengan white coklat...


makan ketika masih panas....wallah....sedap beb....cubalah....:)



Friday, February 8, 2013

instant mac n cheese


Assalamualaikum,
lip lap lip lap....dah hari jumaat semula...pantas sungguh masa bergerak...:\

anda apa khabar? harap semuanye sihat sejahtera....hujung minggu ni cuti panjang kan....chinese new year...pasti ramai yang telah rancang untuk kesana sini...balik kampung dan sebagainya....dan pasti ramai juga yang ambil kesempatan cuti panjang ni untuk mengadakan kenduri kendara....:)

seronoknye tinggal di negara kita yang tercinta ni kan...cuti banyak sungguh....jap jap cuti jap jap cuti....hehe...sampai dah tak tau nak kemana.....:)

apa-apa pun utamakan keselamatan....pandu dengan cermat...kenderaan pasti banyak atas jalanraya...semua pun nak cepat sampai ke destinasi....dan kadar kemalangan jalanraya pasti akan meningkat setiap kali cuti perayaan seperti ini...:(....so hati-hatilah ye...


jika anda tak tau nak kemana...dok aje diam-diam kat rumah dan masak....lagi best...:)

....kali ni kkida nak share satu lagi resepi orang penyegan....macam kkida ni....hehe....resepi yang sama aje yang dah berkali-kali kkida tayang kat blog ni....:D

anda tau tak apa makna 'penyegan' tu?

.....'penyegan' tu bahasa orang Perak...terutama orang kuala.....:)...maksudnye lebih kurang 'pemalas' le...yelah dah masak pun main celum celam aje....malas le namanye tu....kan...:)

masa beli barang makan kan jaya grocer hari tu kkida ternampak mac n cheese ni....murah...2 kotak baru RM5 +....promosi....kkida pun belilah 2 pack (4 kotak)....nak buat mac n cheese dengan mince beef...


dalam kotak tu siap ada sebuk cheese....then kkida beli ori prego sos ni...dan mince beef...


masak dulu beef dengan olive oil hingga berubah warna....kemudian masukkan sos...masak hingga airnye kering...tambah perisa jika perlu...


masak mac n cheese seperti arahan pada kotak bungkusan...


nampak sedapkan....makan camtu saje pun ok...very creamy...bila dah campur dengan cheese kena makan cepat cepat...

wbp, seperti biasa kkida pasti nak tokok tambah bagi menambahkan kalori dan kesedapan mac n cheese ini...heheee...biasalah....:)


grease dulu baking pan atau mangkuk kaca tahan panas dengan butter atau minyak...letak separuh mac n cheese...ratakan...kemudian tuang beef gravy...ratakan....akhir sekali senduk dan ratakan lebihan mac n cheese tadi...tabur dengan grated cheese dan herbs dan bakar dalam oven sehingga cheese cair dan keperangan...


jika anda tak ke mana-mana cuba resepi ni ye....beli aje mac n cheese yang dah siap dalam pack...mince beef tu optional....makan plain pun ok....makan dengan grill chicken, beef steak pun sedap....

ok...kkida ucapkan selamat berhujung minggu....luv...kkida....:) 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...