Thursday, February 28, 2013

'hantu' kopi


kkida memang 'hantu' kopi, jika tak pekena kopi walaupun sekali dalam sehari pasti kkida rasa seperti ada yang tak kena...ngelibang-ngelibu dibuatnye....hehe...

anda pula bagaimana? suka minum kopi?

oleh itu, jika travel ke mana-mana pasti kkida akan bawa bekalan kopi dari rumah....and so far kopi pilihan kkida adalah kopi cap hang tuah...itu je kopi yang sedap pada selera kkida buat masa ni....3 in 1 coffee memang kkida tak boleh minum....kata orang terdapat bahan kapur dalam semua jenis kopi 3 in 1...betul ke? kkida tak pasti, tetapi setiap kali minum kopi 3 in 1 (sebarang jenama) pasti perut akan rasa pedih yang teramat sangat, macam orang kena gastrik gitu...:(

so, jika kkida datang bertandang ke rumah anda, janganlah jamu kkida dengan kopi 3 in 1 ye...:)


oleh kerana addicted to coffee, kemana pergi pasti kkida mencari kedai kopi, begitu juga dengan my hubby...dan Vietnam memang terkenal dengan kopinye....tanyalah dengan sesiapa saja yang pernah sampai ke Vietnam, pasti setuju dengan kkida...rugi rasanya jika tak minum kopi asli Vietnam jika anda ke negara tersebut...

kedai kopi (foto atas) terletak berhampiran dengan hotel penginapan kkida...comel sangat kedainye...terselit antara dua kedai yang lebih besar....mungkin ruang tersebut merupakan lorong kecil satu ketika dulu....pemiliknya pasangan muda Vietnam...


kkida dan hubby order kopi asli vietnam....aroma dan rasanya memang kuat....kopi tersebut dibancuh pekat....terdapat cara tersendiri untuk buat kopi vietnam....mula-mula letakkan sesudu besar serbuk kopi dalam bekas aluminium (foto atas....alat ni cuma ada jual kat Vietnam aje)...kemudian siramkan sesudu besar air panas mendidih dan biarkan kopi tersebut kembang....letakkan bekas saring tersebut atas cawan dan tuangkan air panas mendidih ke dalam bekas saring tersebut hingga penuh....tutup....

kopi akan menitis ke dalam cawan....kena sabar sikit sebab prosesnya ambil masa beberapa minit...sebelum tu letak sikit susu pekat manis dalam cawan/gelas anda....


yummy...kopi yang sebenarnya...memang sodaplah...pada pendapat kkida tiada kopi sesedap ini kat negara kita ni....:-D

foto bawah ni pula kopi ice vietnam....kkida minum kat nisa restoran...


foto atas...sempat singgah kat sebuat cafe yang penuh dengan mat saleh petang sebelum bertolak ke airport....hubby kkida nak pekena kopi terakhir sebelum balik...hehe....dia order kopi yang pelik sikit...tengok le betapa gelapnye warna kopi tu....ditambah cream kat atasnye...

apa rasanye?
kalau dah hitam camtu memang lah pekat rasa kopinye...namun sebab ditambah cream sedap pula kkida rasa...dengan aroma kopinye yang wangi...:)

pandai sungguh orang Vietnam ni mencipta minuman dari kopi....kita pun tak se terer mereka...kan....:)))


dan seperti biasa pasti ada 'bekalan' yang dibawa pulang....kopi dalam bungkusan aluminium tanpa cap tu kkida beli dari cafe cute (foto atas sana)....regenya RM25 sebungkus...huhu....beli 2 bungkus...kopi yang tengah tu kkida beli dari convenience store berhampiran hotel dan kopi Long kkida beli dari Nisa (belum cuba lagi...:)


sekarang ni setiap hari me and hubby mesti minum kopi vietnam sekurangnye sekali sehari....kkida ikut cara buat seperti yang diajar oleh pemilik cafe Minh...memang ump! habislah....hehe....jika minum malam sebelum tidor pasti mata akan terbuka luas hingga jam 3 pagi...:P


ada sesiapa yang teringin nak rasa kopi vietnam tak?

Monday, February 25, 2013

potato gnocchi


Assalam semua,
hari baru semangat baru...harap-harapnye camtulah...:)

beberapa hari lalu kkida cuba buat potato gnocchi (sebutannye nioki atau noki...bunyinye lebih kurang camtulah)....potato gnocchi adalah dumpling kentang atau bebola kentang...texturenye lembut dan kenyal....boleh di makan dengan pelbagai jenis kuah, sos atau gravy....mudah sangat membuatnye...:D

~ Gnocchi (pron.: /ˈnɒki/ or /ˈnjɒki/Italian: [ˈɲɔkki], singular gnocco) are various thick, soft dumplings. They may be made fromsemolina, ordinary wheat flour, flour and egg, flour, egg, and cheese,potato, breadcrumbs, or similar ingredients.
Like many Italian dishes, there is considerable variation in recipes and names across different regions. For example, the Tuscanmalfatti (literally "poorly made") are a sort of flour, ricotta, and spinach gnocchi;the Pugliese cavatielli are flour-based, and so on
Gnocchi are eaten as a first course (primi piatti), alternatives to soups (minestre), or pasta. They are generally home-made in Italian and diaspora Italian households. They may also be bought fresh from specialty stores. In supermarkets, industrially produced packaged gnocchi are widely available refrigerated, dried, or frozen. Common accompaniments of gnocchi include melted butter (sometimes fried butter) with sage, pesto, and various sauces. (wikipedia) ~


mula-mula rebus kentang dengan kulitnye sekali hingga empuk....bila dah empuk ketepikan sebentar dalam 10/15 minit...kupas kulit kentang dan hancurkan isinye hingga halus...campurkan sebiji telur dan sedikit tepung gandum dan uli hingga mendapat doh yang lembut....tambah tepung ketika menguli jika perlu...


bahagikan doh kepada beberapa bahagian....ambil satu bahagian doh dan roll supaya ia memanjang seperti foto bawah...kemudian potong kecil-kecil...


roll atas garpu jika suka....masak air hingga mendidih dan masukkan noki...apabila timbul atas permukaan air itu tandanya noki anda dah masak (macam buat ondeh-ondeh...:)....keluarkan dari air panas dan masukkan ke dalam kuah/gravy pilihan anda....paling mudah guna aje ready-made red or white pasta sos...dan parutan parmesan cheese...


noki kkida ni taklah cantik bebeno rupanya....tapi oklah tu....janji boleh makan....hehe....


since kkida ni orang melayu asli maka kkida pun memelayukan makanan barat ini...hehe....potato gnocchi dalam kuah/gravy sardin...sodap tau....:)))



Sunday, February 24, 2013

lempeng kelapa dengan kari semalam


sedap...:)
berbanding roti canai, kkida lebih suka lempeng kelapa....makanan 'ruji' ketika zaman kanak-kanak...walaupun kini pizza dan pancake dah seperti juadah harian....selera kkida tetap tidak berubah...masih seperti dulu...setiap kali buat kari ikan mesti teringat nak buat lempeng (orang putih panggil flat bread...:)


flat bread ori resepi tok kkida dulu simple aje....tepung, garam air....tok kkida dulu masak lempeng guna kayu api...boleh lena dulu sementara tunggu lempeng masak....hehe...

mak kkida pula membega resepi lempeng tok kkida dengan menambah kelapa ke dalam adunan batternye...so jadilah lempeng kelapa....dan itulah resepi lempeng yang kkida makan hingga kawin dan beranak pinak...tetapi sejak pandai mengadun sendiri (mungkin lepas beranak tiga kot...hehe...)...lempeng ori resepi tok kkida itu telah mengalami pelbagai perubahan...:-)

saknika benda kkida tambah...ikan bilis, udang, bawang, cheese, lada, sayuran dan sebagainye...nak bereksperimen ...walhal resepi asli tu dah cukup sedap...biasalah...:)


pagi tadi kkida buat lempeng simple aje...tak lari jauh dari resepi asal, kkida cuma tambah bawang merah cincang dan sedikit soda selain kelapa, garam dan gula...bancuh dengan air biasa...kuantiti air kena agak sendiri...seperti batter pancake...jangan terlalu cair atau terlalu pekat...

panaskan kuali leper, renjis dengan minyak dan tuangkan beberapa sudu bancuhan lempeng...ratakan dengan belakang sudu/senduk...masak atas api perlahan hingga keperangan...hasilnye, lempeng yang ditambah bawang dan soda lebih lembut dan lebih sedap...:)


dan inilah sarapan kkida pagi ni...sempoi ajekan...tetapi mengenyangkan...tambah makan dengan kari semalam semalam (le ni sejak ahli rumah dah berkurang dan ada yg nak kurus, tak nak makan...makanan asyik berlebih aje..:)

~ teringat anak bujang kkida nun jauh di perantauan...dia pun makin kurus...macam orang tak cukup makan aje...al-maklumlah masak sendiri....ada kalanya jika malas masuk ke dapor dia makan cereal je....huhu....siannye abang...:'|

...anak bujang kkida kat London...foto semalam...:)


sorrylah yek!....tiada cerita interesting yang kkida share kat blog pepagi minggu ni...lol....hanya cerita lempeng.....:D



Saturday, February 23, 2013

meetiow tambah air....:)


Salam buat semua,
senyap aje kkida dua tiga hari nikan...hehe....ada ke yang tertunggu entri kkida...mestilah ada...kan...kan...:)

sebenarnya dua tiga hari ni kkida ralit tonton rancangan masterchef Indonesia musim kedua (MCI2) melalui youtube....memang seronok melihat cara adunan dan lakonan 'pelakon-pelakon' dalam rancangan MCI2 tersebut...

dari semua sudut (cara lakonan dan persembahan)...MCI amat menghiburkan....dan part yang paling best sekali dalam rancangan masterchef tersebut adalah apabila 4 finalis di bawa ke Hongkong dengan private jet...:)



harapan kkida agar astro juga mampu mempersembahkan rancangan masterchef yang berkualiti dan menghiburkan seperti negara jiran kita ini...:)


oklah...berbalik pada cerita makan-makan kkida...beberapa hari ni kkida masak macam-macam....nanti kkida akan tayangkan satu persatu ok....

salah satu juadah yang sempat kkida jamah ketika di Hanoi last week adalah mee sup yang sedap banget ini....kkida makan kat Restoran Nisa...restoran ni terletak berhampiran dengan hotel penginapan kkida sekeluarga...dalam 5 minit jalan kaki aje...

sebelum pergi kkida dah survey kat internet mana nak makan semasa di Hanoi...ramai yang sarankan ke Nisa kerana foodnye sedap dan garenti halal....ownernye orang kita...orang melayu yang telah lama tinggal di Hanoi...


mee sup dan spring roll Nisa...mee supnye memang sedap, kkida suka....spring rollnye?...oklah...pendapat kkida rasanya ada kurang sikit...wbp, ramai yang kata sedap.....oklah...itu masing-masing punya pendapatkan...:)


maka, bila balik kkida pun cubalah duplicate mee sup Nisa tersebut...oklah...bolehlah nak makan...hehe...namun taklah sesedap yang original....:)

kkida cuma rebus seketul daging dengan bawang putih, halia, kayu manis, bawang besar dan daun bawang aje...tambah garan, lada dan perisa....mungkin ada banyak lagi bahan yang perlu kkida tambah...InsyaAllah, jika ada kesempatan kkida akan cuba buat sekali lagi...simple je sebenarnya...


kemana tujuan anda dan keluarga hari ini?...jalan-jalan, makan-makan....semuga kalian bahagia di samping keluarga tercinta...selamat beristirehat...:D




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...