Friday, September 27, 2013

biryani masala


Salam buat semua, sorry yek kkida jarang update lately....bukan apa...kkida kini telah mulai sibuk...ada je benda yg nak dibuat...semakin hampir semakin banyak yg nak digapai....:)

wbp, masak tetap masak....tapi since dah pandai intagram ni kkida banyak share photo kat situ aje...mudah sungguh applikasi tesebut...click click, edit dan pos ke instagram...mudah kemain....tak perlu tulis panjang-panjang sebab kat situ lebih mudah berkomunikasi berbanding blog....

tapi kkida tetap sayang blog ni, banyak kenangan kat sini dan Inysaallah kkida akan terus menulis walaupun tak sekerap sebelum ni...:|


lunch tadi kkida guna rempah yang ika beli kat bangladesh dua tahun lalu untuk buat nasi biryani....masih elok lagi sebab kkida simpan rempah tersebut dalam peti sejuk...

kkida masak nasi ikut cara yang terdapat pada kotak...guna beras basmati panjang....rendam dulu 15 minit...kemudian masak seperti biasa dalam rice cooker...tapi kurangkan air sikit...


marinade ayam dengan yogurt, rempah biryani dan halia yang ditumbuk lumat....perap dalam satu jam...


panaskan minyak sapi dalam periok besar...tumis bawang besar merah (sebiji) dan cili hijau besar (3 biji)...bila wangi masukkan ayam yang diperap tadi...masak hingga ayam separuh masak dan liquid tinggal sikit...tambahkan garam dan perisa jika suka...


masukkan nasi yang dah masak tadi atas ayam...taburkan sedikit serbuk biryani masala dan bawang goreng....tutup periok dan perlahankan api ke tahap minima....biar nasi masak dan lembut (dalam 20 minit)


...lepas 20 minit gaul nasi dan ayam supaya bercampur...tutup balik periok....hidang panas dengan curry, dalca, sambal, acar dan sbagainya...


kkida buat sambal telur rebus dan acar nenas timun untuk kawankan dengan nasi biryani tadi....


gaul nenas dan timun dengan serbuk kacang segera, sos tomato, garam dan gula sikit....memang sedap..:)

cuba nanti yek!!!

kkida ada tak sampai tiga bulan lagi utk prepare wedding eka...Insyaallah...oleh itu kkida akan jadi lebih sibuk hari ke hari....bererti semakin kurang masa utk update blog kecuali jika ada sesuatu yg istimewa yang kkida nak share dengan kalian....hope youall faham ye...:)

pada yang berminat boleh follow instagram kkida...:)

p/s ikan masak taucho tak sempat nak share lagi....later ye (pemintaan dari follower ig)

4 comments:

  1. Ermm sedap nyer nampak lama dah xmasak briyani :)..

    ReplyDelete
  2. wahhh sedapnyerrrr... kak ida guna beras PUSA Jasmine yer? nmpk panjang n cantik nasi tu...

    ReplyDelete
  3. wahhhhh.. macam ni punya hebat, majlis Eka takyah ambil katering, mak pengantin boleh masak sndiri ni.. berbaloi2!!!

    ReplyDelete
  4. wah...akak... beriani?? aduhai.. gigil baca ni tau.. tahan ngidam... huhu..

    ReplyDelete