Friday, September 27, 2013

biryani masala


Salam buat semua, sorry yek kkida jarang update lately....bukan apa...kkida kini telah mulai sibuk...ada je benda yg nak dibuat...semakin hampir semakin banyak yg nak digapai....:)

wbp, masak tetap masak....tapi since dah pandai intagram ni kkida banyak share photo kat situ aje...mudah sungguh applikasi tesebut...click click, edit dan pos ke instagram...mudah kemain....tak perlu tulis panjang-panjang sebab kat situ lebih mudah berkomunikasi berbanding blog....

tapi kkida tetap sayang blog ni, banyak kenangan kat sini dan Inysaallah kkida akan terus menulis walaupun tak sekerap sebelum ni...:|


lunch tadi kkida guna rempah yang ika beli kat bangladesh dua tahun lalu untuk buat nasi biryani....masih elok lagi sebab kkida simpan rempah tersebut dalam peti sejuk...

kkida masak nasi ikut cara yang terdapat pada kotak...guna beras basmati panjang....rendam dulu 15 minit...kemudian masak seperti biasa dalam rice cooker...tapi kurangkan air sikit...


marinade ayam dengan yogurt, rempah biryani dan halia yang ditumbuk lumat....perap dalam satu jam...


panaskan minyak sapi dalam periok besar...tumis bawang besar merah (sebiji) dan cili hijau besar (3 biji)...bila wangi masukkan ayam yang diperap tadi...masak hingga ayam separuh masak dan liquid tinggal sikit...tambahkan garam dan perisa jika suka...


masukkan nasi yang dah masak tadi atas ayam...taburkan sedikit serbuk biryani masala dan bawang goreng....tutup periok dan perlahankan api ke tahap minima....biar nasi masak dan lembut (dalam 20 minit)


...lepas 20 minit gaul nasi dan ayam supaya bercampur...tutup balik periok....hidang panas dengan curry, dalca, sambal, acar dan sbagainya...


kkida buat sambal telur rebus dan acar nenas timun untuk kawankan dengan nasi biryani tadi....


gaul nenas dan timun dengan serbuk kacang segera, sos tomato, garam dan gula sikit....memang sedap..:)

cuba nanti yek!!!

kkida ada tak sampai tiga bulan lagi utk prepare wedding eka...Insyaallah...oleh itu kkida akan jadi lebih sibuk hari ke hari....bererti semakin kurang masa utk update blog kecuali jika ada sesuatu yg istimewa yang kkida nak share dengan kalian....hope youall faham ye...:)

pada yang berminat boleh follow instagram kkida...:)

p/s ikan masak taucho tak sempat nak share lagi....later ye (pemintaan dari follower ig)

Thursday, September 12, 2013

sandwich sahaja...


salam,
beberapa hari lalu kkida masak ringkas-ringkas aje....and most of the time lunch kat luar....kkida sibuk sikit...banyak keluar rumah day time...kesana kemari mencari itu ini....paham-paham ajelah kannn....hehe...


wbp, dapor kkida masih lagi berasap...bukan tutup terus...terutama utk sediakan sarapan dan dinner....cuma hidangannya ringkas-ringkas sahaja...lagi pun yg nak makannye kurang terutama lunch time...kekadang tu tinggal kkida sorang aje kat rumah....malas le pulak rasanye nak masak....jadi kita makan aje kat luar ngan encik suami...lagi best....hehe....


pagi ni eka buat ciabata bread sandwich....stail dialah....hehe....nanti kalau dia dok rumah sendiri inilah makanan harian depa...muahahaaa....bertambah comel le dua-dua nanti.....mungkin nak cari beras pun tak jumpa gamaknye kat rumah depa nanti...haha.....mama kena tapau beras dari rumah....:-)


mac n cheese kat atas tu hani yang buat....sebenarnya instart mac n cheese....dia ajak kawan-kawan kolej makan last week...potluck....atas sekali tu kkida buat scramble egg utk breakfast anak yg nak gi sekolah semalam...

mmmm....itu jelah yg kkida nak cerita pagi ni.....sebenarnya kkida ada upload photos kat Instagram....tu yg lama tak update blog tu....jika sudi anda follow aje Instagram kkida tu....sejak dah ada S4 ni senang pulak nak ambik gambar n share...takyah dah nak hangkut kamera yang berat tu....:)

oklah...nanti kita sembang lagi ye....hari ni pun kkida ada hal kat luar....my friend kak mah ajak gi beli kacang tumbuk kat shah alam....utk doorgift....dia akan kenduri kawin anak lelakinye minggu ni....sabtu kat putrajaya dan ahad kat masjid hidayah...kenduri anak lelaki ringkas sikit majlisnye....:)