Wednesday, August 21, 2013

soto yang sangat marbeles....

setiap kali makan soto kkida pasti akan teringat soto yang ini....so far my sister nannie punya soto memang tiada tolok bandingnye....pada selera kkida le...tak caya anda tengok ajelah foto kat atas tu....nampak sedap sangatkan...

kkida tak tau apa rahsianye...mungkin ia terletak pada resepi sup tersebut...tapi memang sedap....kalau boleh tiap minggu kkda nak suruh nannie buat dan kkda sanggup turun ke Nilai tiap minggu hanya kerana nak makan soto nan....hehe....
cukup dengan bergedel, suhun goreng, bawang goreng dan lain-lain bahan....tapi yang paling marbeles adalah supnye tu....hmmmm....kesedapannye tu buat kkida lupa pantang larang....memang tak leh makan hari-hari le kalau tak mau tidor kat hotel KPJ...hehe....

jika anda nak tengok resepinya boleh lawat blog my sis ni kat sini....
foto yang atas tu mangkuk yang kedua sebenarnya....huhu...yang bawah ni mangkuk pertama....:-)
selain soto ada rendang ayam pencen negori (hubby nannie orang negori)...lain sikit dari rendang pedas perak....apa-apa pun nannie memang pandai masak...
dah le makan sup daging...pastu dijamu pula dengan pulut deroyan kuah santan...memang parah dibuatnye...haha....tapi kkida rasa sikit aje sebab kepala dah mula berat...:)
lepas makan dan kenyang semuanye seronok melepak....my sis ni jenis suka kemas rumah...rumahnye sentiasa tertatur dan bersih aje....datang anak sedara semua...habis lintang pukang dibuat dek deme....hehe....biasalah kan....:)
dan brand new mother in law ni malu-malu pulak bila orang nak snap gambar dia....lol...ntah trip ke berapa gamaknya soto dalam mangkuk tu...hehe....
kak jun, kak nannie dan mak...
kak nannie kita ni suka kumpul pinggan mangkuk lama dan macam-macam lagi barangan hiasan....semuanya tersusun cantik aje....
to nannie...terima kasih kerana jamu kkda dengan sup soto yang sodap banget tu...lain kali nan buat lagi yek!

20 comments:

  1. Ni Nannie yang pandai menjahit tu kan?.....Dulu saya suka baca blog dia ni......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ezza dia pandai jahit pandai masak pandai tanam pokok pandai hias rumah...semua pandai...:)

      Delete
  2. nmpk sedap tu...nie yg teringin nak buat ni...kena plak sambal kicap cili api tu kak...huhu...mmg mabeles lah...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak sedap memang kena buat sendiri...baru puas makan...

      Delete
  3. selalu juga baca blog Nanie, cete psl masak & pokok2nya., hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah dia penuh pokok bunga rose...rajin menanam...

      Delete
  4. Kak Nannie ni geng kami kolek teko antik ....dann satu lagi kak ida, pokok bunga rose yg kak nannie tanam...Mssha Allah, cantik2, subur2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak koleksi lama pinggan mangkuk dia...tapi mat punya lagi banyak kkida tengok...boleh buka kedai dah...:)

      Delete
  5. Siapalah gamaknya yang berjari runcing tu....pasti sweettttt orangnya....he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. jejari runcing...cantikkkk cincin tu...:)

      Delete
  6. betoi IDA .. soto yang sedap terletak pada supnya. Satu lagi bagi sayalah ... tanpa PEGEDIL tak lengkap menu soto tu. kalau makan di restoran/kedai ..jarang diletak pegedil . Terbaru saya makan di CENDOL BAKAR ( menghala ke K. Selangor ) .. semangkuk RM4. Di namakan SOTO POWER. ermm ... langsung tak kick apatah lagi POWER :( .. pegedil tak de .. sup cair !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan semua yang berniaga makan tu sedap masakannya shaty...

      Delete
  7. soto yang sedap biasanya sup daging kan kak..? kalau ayam macam tak semanis daging... pekat kuah sup tu.. terliur pulak.. petang ni buat soto gak kak utk berbuka tapi cuma ada ayam je kat rumah.. jadi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena masuk daging atau tulang dalam sup baru sedap ita...

      Delete
  8. Salam...
    pic yg 1st tu memang mengancam....
    then pic soto yg ke-3 tu pn sama...huhuhu..mana mo caro soto yg full package mcm ni d kota kinabalu ni...huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak gayanye kena buat sendiri le jumria...:)

      Delete
  9. best dapat berkumpul ramai-ramai cuma kak nor je yg tak ada tapi tak pa weekend ni kita kumpul lagi hihi . alhamdulillah sedap ya soto nannie tu ^_^ , Kak Da masak pun sodap-sodap . Lain kali kak Da nak makan soto bagitau Nannie ya ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...memang dok teringat soto nannie aje ni...hehe...memang lain kali kkda nak minta nan buat lagi...:)

      Delete
  10. Soto..? Mak aii...mesti sedap nie. Tak semua orang pandai buat soto tau. Durian tu cantik2nya kakk..aduhaii

    ReplyDelete
  11. Soto my favourite...♥♥.. Lihat gambar dah tau akan kesedapannya.. Lepas ni kena singgah blog Kak Nannie.. :)

    ReplyDelete