Wednesday, August 28, 2013

pai rendang ayam

Assalam,
lama dah kkida tak share entri masak-masak....sejak seminggu sebelum raya....lepas raya.....hinggalah anak bujang kkida balik UK dua hari lalu....aktiviti kkida tak henti-henti....masak macam biasa, tapi mood nak ambik gambar tu kurang sikit....letih pun ye juga...:)
wbp, sempat gak kkida pegang camera dan ambik gambar pie yang ni....shortcrust pastri ni sebenarnya lama sangat dah kkida beli....dah lebih tiga bulan....simpan aje dalam freezer....dari sehari ke sehari nak guna, tapi asyik tertangguh aje....tu sebab jadi camtu rupanya tu....hehe....

bawah ni puff pastry....beli baru....tu cantik aje rupanya tu.....kkida suka guna pastry jenama pampass....good quality....harganya tak jauh beza dari jenama lain...
untuk pie ni kkida guna leftover rendang ayam.....sebenarnya pie ni kkida buat tiga hari lepas raya...tadi selak balik gambar-gambar lama ternampak photos ni...:)
nothing new...pie biasa aje...banyak sangat isi rendang ayam yang kkida buat pada raya kedua hari tu...oleh kerana jemu dah makan lemang dan ketupat, maka kita pelbagaikan penggunaan rendang tersebut....

kkida mix isi rendang ayam dengan kentang yang direbus dan dihancur....tambahkan perisa sikit...
beginilah rupanya bila dah dicampur adukkan kedua-dua bahan tersebut....
dan untuk menambahkan kesedapan dan kalorinya...hehe kkida tambah crumbled feta cheese sikit....:)
Alhamdulillah...anak kkida Ajwad selamat tiba ke destinasinya malam tadi selepas hampir 27 jam perjalanan...dia transit kat Dubai lama sangat...hampir 10 jam...
nampak tak bag kertas berbunga yang dia pegang kat tangan tu....:)....bekalan tu....hehe....macamlah dalam kapal terbang takda benda makan....lol....

since dia nak duduk kat airport dubai lama sangat, kkida pun masaklah makanan yang dia suka buat kunyap-kunyap masa lepak kat airport tu nanti....pulut dan rendang daging....makanan kegemaran awad....:']
selain tu, since banyak lagi pulut udang frozen dalam peti ais....kkida pun perabihkan/masak semua....grill aje atas dapor guna grill pan biasa....:)

separuh makan dan separuh lagi bekalkan untuk awad...hmmm.....memang ngantuk habis lah anakku tu dalam kapal terbang dek kerana banyak sangat makan pulut.....lol

btw, penerbangan ajwad dari KL to Dubai amat selesa...tiket beliau diupgrade dari ekonomi ke business class....murah rezki....Alhamdulillah....lepak habislah dia dalam kapal terbang A380 tu....:)
apa-apa pun esok ajwad akan memulakan kelas semester baru....Syukur Alhamdulillah....3 paper pada peperiksaan semester lalu beliau berjaya lulus dengan baik....dan semester ini, 3 paper lagi....terdapat 11 paper semuanya yang awad kena ambik dan kena lulus bagi melayakkan beliau menjadi accountant bertauliah...:0)

belajarlah bersungguh-sungguh.....mama hanya mampu iringi usaha abang itu dengan doa yang tidak putus-putus...:')

12 comments:

  1. Ermmmm sedap nyer pai rendang :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam KKIDA, Kurang sihat lah KKIDA sejak dr awal puasa ari tu tu yg senyap je. Sampai ke hari nie juadah raya pun lom ader lg D5 mkn huhuhuhu kekadang teringin gak but nk buat camne kan :)...

      Delete
  2. salam perkenalan... impian saya nak jadi mama yang pandai masak... huhu. boleh ek macam ni.. biar la mana dia pegi, kat mana pun dia makan, dia akan ingat masakan saya... hmmmm

    ReplyDelete
  3. salam aidilfitri kak ida...nak tanya..jenama pampass ade jual kt mana? tesco ke?sebb kt giant mcm tde....tq

    ReplyDelete
  4. Tahniah Kk Ida. Tahniah juga kepada Ajwad.

    ReplyDelete
  5. Wow! bestnya pai rendang....

    ReplyDelete
  6. Tak lama lagi, pejam celik, Ajwad pun pulang semula ke pangkuan keluarga kan kak... Pai rendang tu siap ada feta cheese. Betul punya fusion tu kak...hehehehe

    ReplyDelete
  7. Lagi sedap pai ni dari makanan dlm flight tu... Sedapnya.. Mesti akak berat hati nak lepaskan Ajwad..Sabar ye kak.. kejap je tu..

    ReplyDelete