Friday, August 2, 2013

kueh dadar ~ aka ~ ketayap


Assalam,
wah! suka kkida...akhirnya pencarian crepe ketayap yang marbeles telah kkida temui....hehe...
terima kasih kepada Puan Yatie kerana berkongsi resepi kulit ketayap yang lembut dan sedap ini...


sebenarnya seumur hidup baru 2,3 kali je kkida pernah berketayap ni...boleh bilang dengan jari (tu sebab kkida terlebih teruja tu...:)

kenapa kkida jarang buat kueh ni...pertama kerana kurang rajin nak mendadar kulit ketayap tu berjam-jam....kedua kerana kkida ni bukanlah peminat tegar ketayap...:)

kkida terpanggil utk buat ketayap ni dek kerana geram dengan rupa dan rasa ketayap yang hani beli last week kat pasar ramadhan....pandangan kkida majoriti peniaga bazaar ramadhan meniaga asal boleh aje...kebanyakan memang tak cukup syarat...tujuan hanya nak cari duit raya...tapi tulah....berkat ke rezki yg mereka perolehi....jika camtulah rupa/rasa makanan yang dijual memang hari-hari 'kenyang' mereka kena sumpah dengan pelanggan....:(

jika harga sepadan dengan makanan yang dijual takpalah juga....ini mahal kemain...patutnya pihak berkuasa kena pantau kualiti makanan dan harga makanan yang dijual...

wbp, kita pun salah juga...jika tiada pembeli pasti tiada penjual...betul tak!....no demand no supply...:)


berbalik kepada cerita ketayap....gulungan ketayap kkida taklah cantik...dalam keadaan kurang tenaga dek puasa, hadap dapor panas pula...tangan pun dah naik menggigil...heheee....wbp, itu tak jadi hal....paling happy...jualan ketayap kkida laris semalam....:D

apa-apa pun lepas ni rajinlah kkida berdadar guna resepi ini...boleh varietikan intinya....lepas ni kkida nak cuba letak savoury filling pulak....biasalah...kan....kkida kan suka bega membega ni...lol...

jika anda nak cuba ini resepinya...kkida copy paste dari blog Puan Yatie...


p/s kkida nak share satu lagi perkara yang buat kkida terlebih happy semalam...:)


pertama kali kkida tengok uniques visitors seramai itu utk blog ini...:)
blog kkida ni bukanlah yang terbaik...tapi jika ramai yg sudi masuk dan jengah kemari berkali-kali kkida rasa happy banget...terima kasih ye....bukannya apa...maknanya blog ni masih relevan lagilah...maka bolehlah kkida terus berceloteh kat sini selagi termampu....:-)

10 comments:

  1. Ha...awal2 entry lagi saya dah terbayang Kak Ida akan letak inti savoury. Kan betull..hahahahaha. Kak Ida, sebenarnya saya pun sama. Bukan peminat kuih nie. Kami kat rumah panggil kuih gulung. Saya agak kurang sikit kalau inti kelapa manis nie...hehehehehe. Kak Ida, ramaiiiii nyerrr visitor akak. Kagum saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aziela...anak kkida hani panggil kueh gulung tikar...hehe...mungkin jika tukar ke savoury filling lebih sedap lagi kot...:)

      Delete
  2. nampak gebu jer kulit kuih ketayap nie..best inti guna kelapa muda lemak basah jer kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida guna kelapa biasa aje salmi...takda kelapa muda...

      Delete
  3. pehhhhhhhhhhh.. ramainyaaaaaaaaaaa... 1001 Resepi memang sebuah blog yg hebat, siapa yg mampu menafikannya..

    saya peminat kuih ketayap, Kak Ida.. len kali bleh try resepi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah hebat seri...blogger hebat lain tengok gelak aje ke kkida...baru angka camtu dah nak heboh...:)

      Delete
  4. Nampak sedap ketayap tu.. Tahniah kak.. Memang jauh ketinggalan dari blog Nur..

    Sudah semestinya kami suka blog akak ni. Nur pasti akak ada ramai pengunjung tetap yg setia.. Maaf sebab kadang2 sempat jenguk tapi tak sempat komen.

    Nur ambil kesempatan ni nak ucap "Salam Aidilfitri" buat Kak Ida sekeluarga.. Maaf zahir dan batin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih nur, raya ni jika dtg KL meh le dtg umah kkida...selamat hari raya aidil fitri buat nur sekeluarga juga...

      Delete
  5. waa.. ramainya orang yang datang blog auntie

    ReplyDelete
    Replies
    1. auntie rasa blog ariff lebih lagi..x2 banding blog aunt ni...:)

      Delete