Sunday, August 25, 2013

asam padeh melaka....


salam,
sebenarnya banyak cerita raya yang ingin kkida kongsikan...tetapi sehingga saat ini mood kkida untuk mengupdate blog berada pada tahap 4/10...:)

semalam my sister kak jun cupcake kasih ajak makan-makan kat rumah dia....untuk 'memancing' orang ramai...lol....kak jun buat asam pedas....eh! bukan dia yang buat tapi mum in law nye yang buatkan....asam pedas ibu mertua kak jun memang sedap....oleh itu mau tak mau walau pun perut kekenyangan dek penangan laksa opah kkida gagahkan juga....hehe....asam pedas memamg kegemaran ku....:)

kenapa orang melaka pandai buat asam pedas yek? mertua kak jun memang pakar asam pedas....pasti ada rahsia di sebalik asam pedas mertua kak jun yang sedap tu....


kueh bawah ni pula datangnya dari negeri cik siti wan kembang....since menantu kak jun asal orang sana....maka pasti sekali sekala kami akan merasa juadah dari negeri tersebut yang manissss manissss gitu....kueh ni bentuknya seperti baulu kemboja....ia diperbuat dari telur itik dan gula sahaja....

makan sepotong kecil utk rasa-rasa boleh le....jangan ngap macam makan kueh karipap udah le....takut nanti masuk spital pulak...huhu....


esok akan ada sedikit episod airmata....lol....anak bujang kkida ajwad akan terbang pulang ke tempat belajarnya London....flight malam esok....kejap benar masa berlalu....tak sampai dua bulan kat rumah....terasa baru aje jemput dia kat airport puasa ke empat hari tu....:-/

esok pagi kkida nak shopping sikit-sikit bahan makanan yang dia nak bawa balik....ikan bilis, udang kering, serunding, rendang dan beberapa makanan instant yang lain...

foto bawah ni diambil pada raya kedua hari tu....hani buat kek birthday untuk ayahnye yang ke......muda lagi...kan....:)


Insyaallah 21 september nanti kami berkumpul semula kat rumah kkida....my sis Dr Nor dan suami Dr Salleh akan bertolak ke tanah suci Makkah malam tersebut melalui KTH Kelana Jaya....sayu juga rasa hati....pergi haji bolehlah diibaratkan seperti pergi menemui Illahi....moga-moga segalanya akan selamat....anak gadis cilik di atas riba mummynya itu yang paling terasa nanti....tetiba je kelibat orang yang paling dia sayang tiada untuk jangkasama yang agak panjang juga....:'|

4 comments:

  1. Ermmmm masih lg mood raya kan KKIDA :).. fuhh dr gambar pertama dah buat D5 terliur terus lapo perut nie hehhhehe.. Mau ucap lg sekali Selamat hari raya maaf zahir dan bati tuk KKIDA sekeluarga semoga akak sentiasa sihat selalu :D...

    ReplyDelete
  2. kecur liur tengok asam pedas tu Kak Kida. Belum rasa lagi...

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya Kak Ida cyg...miss u kak!muahhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  4. Ajwad dah nak balik dah? Sekejapnyaaaaaa rasa dia cuti. Sob..sob...

    Kak Ida, mai lah back to blogging.... We miss you.

    ReplyDelete